用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我放棄了
樓主: 2849
go

我放棄了

中學生開始大個啦,家長可能係時候考慮授人以漁啦,或者可以同佢傾下點樣可以幫到佢,呢一科目標係咩,重點擺邊?為咗目標有咩計劃,譬如搵補習?搵故仔書?做筆記?
小學中高年級時我好擔心小朋友中文,為提升興趣同成績,搵咗啲成語小故事,史記小故事,半小時漫畫,歷史穿越報,寫給兒童的中國歷史之類望落盡量輕鬆有圖嘅書。初頭佢唔願睇,都有當睡前故事同佢讀下傾下,後尾有啲書可能有啲搞笑,慢慢自己有興趣搵來睇,亦都習慣咗中文閱讀,願意睇埋其他主題。對中史科來講,始終故事大多知道,困難可能係年份地名同字唔識寫。。咁個人覺得始終第日應該都係理科生,呢科重點都可以當係中文同文化,考前溫書,字盡量識寫,時間地點記唔到由佢啦。。

2849 發表於 21-4-16 18:42
唔好意思 純粹真係想分享下, 今日我決定咗 ,我中一個女嚟緊呢兩年半 ,都會放棄中史科,因為佢阿媽我,實 ...

明白你嘅感受, 不如試下搵個私補老師, 佢哋懂畫圖、做表比阿女捱過這三年算吧。 呢科阿女就算唔叻, 始終要讀三年先揀科, 盡力保住一定分數, 反正唔會人人都高分。

bobbob 發表於 21-4-17 15:39
咁死記死背唔係辦法,試下用mind map或圖像化做筆記會易啲入腦
我都曾經好努力用mind map呢個方法,但係對住一版入面有20個唔同嘅人名地方名事件,我真係冇可能mind map到

唔好意思 純粹真係想分享下, 今日我決定咗 ,我中一個女嚟緊呢兩年半 ,都會放棄中史科,因為佢阿媽我,實 ...

我個仔又係中文差,但係冇辦法,叫佢盡力乍!朋友話比我知,中學d分好似計平均分,一科差的話,可以將分數拉低哂,所以唔好放棄,我都係死頂

我仔中文都很弱!中史科 我都有幫佢  ,考試前兩星期的星期六和日, 每日溫大約三小時,  我會先準備課本copy, 同阿仔一齊睇,阿仔一路䏲一路用 塗改帶 刪去重要生字(如人名,地方,年份等等) ,當出填充題咁!嗰張填充 第二日叫佢做當重溫, 吾識的部分再做多幾次……

(這是我們的方法, 唔知work唔work ?! 因為我個仔 唔係主動學習,好 懶寫筆記,所以先用塗改帶呢個方法畀佢玩下 ! 暫時 我見阿仔測驗同考試中史都有八字頭)

樓主吾好放棄, 試下用唔同方法先

其實如果冇興趣的話, 真係點背都背唔入腦, 我女反而好鍾意中史, 一來細細個我就講好多歷史故事佢聽, 加上佢自己都鍾意煲古裝劇, 佢可以好快咁記得好多內容.  相反, 3科理科搞到佢想死, 連3科中最易讀的BIO, 基本上肯讀肯背就得的, 佢都可以3年來從未合格過, 咁都冇辦法, 佢自己都預咗高中唔讀, 唔願意多花時間再去溫.  咪唯有將時間放去想讀的科目.  希望靠想讀的科目高分啲, 增加入讀嗰科的機會就算喇.  反正每科都大把人唔合格的.

係要放手, 放手比佢自己摸索適合自己的讀書方法

YmOra 發表於 21-4-17 08:30
明白你的心情,個人認為,去到中學無論孩子科成績幾差都好,都不宜插手幫助太多,因為怕養成習慣不懂找出 ...
的確,中學不像小學般課程集中,學生個別喜好強弱分辨出來後專注發展,唔太多全才。

中史呢一科,有D學校會講明問答題/資料題是某幾頁範圍,其餘範圍就係填充/MC,咁同學就讀得輕鬆好多。如果學校老師乜都冇指明,成本書咁讀,就真係讀得辛苦。
我自己以前讀書是後者,但現在我家兩個中學生是前者
[

chanwendy 發表於 21-4-20 18:15
其實如果冇興趣的話, 真係點背都背唔入腦, 我女反而好鍾意中史, 一來細細個我就講好多歷史故事佢聽, 加上佢 ...

你女與我女一樣是文人!
最後你女高中選邊幾科讀?

pooh仔 發表於 21-5-1 14:45
你女與我女一樣是文人!
最後你女高中選邊幾科讀?
學校21/5先家長會, 之前講過人人可3X 唔知仲係咪, 要聽家長會先知. 但初步2X會係中史同BAFS, 如果真係要第3X, 就再從地理經濟中再選.

Relax, 是你女讀書不是你讀,我是過來人,仲要double,是2女。現在中三了,原本也放棄唔想跟,突然考了第一,真奇怪

Rich5 發表於 21-5-11 16:09
Relax, 是你女讀書不是你讀,我是過來人,仲要double,是2女。現在中三了,原本也放棄唔想跟,突然考了第一, ...

全级第一?

只係全班,係好彩

中四甩難

回覆 dingyan 的帖子

暑假煲吓劇羋月傳
皓讕傳
我都係靠煲劇教阿仔歷史