用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買violin
go

[音樂] 買violin

小朋友將考5級,想換琴,因舊琴(1/2)裂左,所以比預期要早少少換琴(full size),預要用到8級,琴老師建議有一個,要$15000,有d貴,想問需要嗎?其實邊隻牌子,咩木,邊度做先好,音色要去到點?如果值得,都會考慮。謝謝。

hohoyy 發表於 21-4-16 13:08
小朋友將考5級,想換琴,因舊琴(1/2)裂左,所以比預期要早少少換琴(full size),預要用到8級,琴老師建議 ...

既然舊琴裂左,小朋友又將會考8級,就唔可以唔換,如果老師認為可以換full size就唔會再考慮1/2,至於$15000需唔需要,其實好視乎每個家庭嘅要求同經濟能力,我認為邊隻牌子、咩木同邊度做唔係最重要,最重要可能係tone同埋vibration,另外好嘅琴同時都要佩合優質嘅琴弦,所以如果考完8級以後會繼續用就值得考慮。

20160901 發表於 21-4-16 15:24
既然舊琴裂左,小朋友又將會考8級,就唔可以唔換,如果老師認為可以換full size就唔會再考慮1/2,至於$150 ...

將考5級,長遠當然希望係8級,但我擔心由1/2跳去4/4size分別太大,會handle唔到,老師話買3/4未必用好耐,唔化算。所以都唔知點。

hohoyy 發表於 21-4-16 16:22
將考5級,長遠當然希望係8級,但我擔心由1/2跳去4/4size分別太大,會handle唔到,老師話買3/4未必用好耐, ...

唔需要假設,小朋友一試就知道可唔可以handle到full size,如果handle唔到,都一定要換3/4,其實點解個琴會裂左,唔知可唔可以修補到

20160901 發表於 21-4-16 17:27
唔需要假設,小朋友一試就知道可唔可以handle到full size,如果handle唔到,都一定要換3/4,其實點解個琴 ...

唔小心跌左落地。。。。。。

都會實地去舖頭試下,謝謝你的意見。

1/2 跳去full size好大分別呢
琴細少少都仲可以用,琴大好難拉
灣仔有一間上樓琴行,小提琴有trade in
即是你係佢度買3/4,到換full size時,用番呢個舊琴可以trade in 新琴,扣左折舊,有少少錢幫補下換新琴

我覺得考grade 5, 5k 左右既琴都可以喇
買full size可以預10k左右,演奏級 15k

觀塘兄弟不妨一看.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

hohoyy 發表於 21-4-16 13:08
小朋友將考5級,想換琴,因舊琴(1/2)裂左,所以比預期要早少少換琴(full size),預要用到8級,琴老師建議 ...
由1/2跳full size差太多了, 不如找個平平地嘅二手3/4作過渡, 考完五級先,  到準備要考8級再換full size,不妨問吓老師有無學生唔要3/4, 我仔d 1/2, 3/4 都係送俾朋友