用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 關於簽英國學生visa
樓主: snugglechums
go

[英國] 關於簽英國學生visa  

Charissema 發表於 21-7-26 09:29

valid until 11/11/21點解?

這是入境日期

回覆 Glossimar 的帖子

consent letter 同birth certificate 應該要upload 上system.  沒印象地址要填state。
可以到北角交文件當日申請寄速遞,相信都可以申請快證。

到時可以問吓可否付錢check document, 會安心一D.  自己帶備所有文件。

meemeefung 發表於 21-7-26 12:22
回覆 Glossimar 的帖子

consent letter 同birth certificate 應該要upload 上system.  沒印象地址要填stat ...

請問d文件可唔可以去到先upload?

Glossimar 發表於 21-7-26 15:00
請問d文件可唔可以去到先upload?

可以到時比$upload的,百幾蚊。

Kmee@@ 發表於 21-7-26 15:51
可以到時比$upload的,百幾蚊。

唔該晒

回覆樓主:

Deleted

回覆樓主:

Deleted

請問大家如果自己online upload 文件,如何知道有沒有遺漏或者upload錯咗?

luckybaby2003 發表於 21-7-27 00:58
請問大家如果自己online upload 文件,如何知道有沒有遺漏或者upload錯咗?

我岩岩self upload完,你順利upload完一個Document之後,會有個綠剔,同可以Preview返。

如果upload時出現問題,如file name有標點符號,會出紅色交叉同failed,並且會話你知問題出係邊度。

到最後按save and continues 之前,會顯示晒你upload左d乜嘢文件。

希望幫到你

請教你哋,上網upload 完文件後,一般幾耐可預約上北角?我而家仲等緊CAS,怕進度慢,趕唔切返去開學。。。

fac9123 發表於 21-7-28 09:15
請教你哋,上網upload 完文件後,一般幾耐可預約上北角?我而家仲等緊CAS,怕進度慢,趕唔切返去開學。。。
...

要收到CAS便上網填資料, 填哂再網上繳付IHS 費用, 然後再比Visa 費用, 付款後便選擇預約日期到北角。 隨即便會收到電郵,會有一條Link比你去upload文件,總之你去北角前upload哂上去便可。

katrinafu 發表於 21-7-28 10:50

要收到CAS便上網填資料, 填哂再網上繳付IHS 費用, 然後 ...

咁選擇預約日期會唔會係一個星期之後先有期?定還是第二日已可預約上去?

fac9123 發表於 21-7-28 11:28
咁選擇預約日期會唔會係一個星期之後先有期?定還是第二日已可預約上去?
...

日期較近的日子會有收費 ( 記憶中好似一個星期內 ), 日期較遠(一星期後 ) 就不用收費 ,  收費幾多我已忘記了 。

katrinafu 發表於 21-7-29 00:46
日期較近的日子會有收費 ( 記憶中好似一個星期內 ), 日期較遠(一星期後 ) 就不用收費 ,  收費幾多我 ...

謝謝你

搵咗公司代辦,價錢好貴,請問依家做VISA及IHS幾多錢?thx

gingin0806 發表於 21-8-5 16:10
搵咗公司代辦,價錢好貴,請問依家做VISA及IHS幾多錢?thx
VISA $3910
IHS https://www.immigration-health-surcharge.service.gov.uk/checker/type

gingin0806 發表於 21-8-5 16:10
Visa fee HKD3910 , IHS 就係£470 per year for a student

iamderek 發表於 21-8-5 16:24
VISA $3910
IHS https://www.immigration-health-surcharge.service.gov.uk/checker/type

Thx!

cfs 發表於 21-8-5 16:30
Visa fee HKD3910 , IHS 就係£470 per year for a student

問咗代辦公司,佢話個個人都唔同

gingin0806 發表於 21-8-5 21:46
問咗代辦公司,佢話個個人都唔同

因為個個學生去嘅年期都唔同麻低年級學生會簽到Year 11,如果Year 12先入學會簽2.5年,交2.5年的IHS費用,你可以自己計,吾知你邊年入學