用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 關於簽英國學生visa
樓主: snugglechums
go

[英國] 關於簽英國學生visa  

花花寶寶 發表於 21-9-20 16:54
多謝各位,訂左3/10號,原本是訂17/9 的機票,後來怕visa要延遲好耐,所以改左3/10飛,亜女學校4/10 開學禮 ...
咁改法,又咁短時間,機票會唔會好貴?

花花寶寶 發表於 21-9-20 16:54
多謝各位,訂左3/10號,原本是訂17/9 的機票,後來怕visa要延遲好耐,所以改左3/10飛,亜女學校4/10 開學禮 ...

留意飛到英國時間10月4號4:00am行新政策,

王家爸爸 發表於 21-9-20 16:57
咁改法,又咁短時間,機票會唔會好貴?
我係上星期改左機票,9月8 號補 左 TB,agent話預英國會將我個case沈底,叫我 地機票改後啲,所以改左開學禮前一日到,只需要補269元。

mansuper 發表於 21-9-20 17:33
留意飛到英國時間10月4號4:00am行新政策,
我係3號零晨機,剛好到英國係當地時間3號上午7點幾,所以係啱啱好。

花花寶寶 發表於 21-9-20 17:39
我係上星期改左機票,9月8 號補 左 TB,agent話預英國會將我個case沈底,叫我 地機票改後啲,所以改左開學禮 ...
咁都好啲,最怕航空公司坐地起價。

花花寶寶 發表於 21-9-20 17:42
我係3號零晨機,剛好到英國係當地時間3號上午7點幾,所以係啱啱好。

咁就安心了!祝一切順利呀

回覆 花花寶寶 的帖子

3/10 上午到非常好!
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 mansuper 的帖子

我係覺得佢係唔信, 我地打O既係德國復必泰. 而家打都變O左上海制.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 21-9-20 18:03
回覆 mansuper 的帖子

我係覺得佢係唔信, 我地打O既係德國復必泰. 而家打都變O左上海制. ...

希望承認啦!英國一直列香港為green list 不須隔離,新政策都係想簡化,如果針紙加番date of birth 都唔得,香港政府就要問佢之前green list 的定義了

今早11:15收倒件, 唔該晒咁多位,

祝各位的子女都順順利利開學.

bero 發表於 21-9-21 11:21

Ma20210930 發表於 21-9-20 13:42
23/8 申請,剛收到email 話processed  visa application 巳收到。
今早收到快遞,見到簽証,才放下心頭大石。我之前聽過文件不齊被拒,我阿仔不用TB,但我驚有人看錯,直接拒絕申請。
多謝大家較早時提供的資料,希望大家一切順利。

bero 發表於 21-9-21 11:21

Ma20210930 發表於 21-9-21 11:35
今早收到快遞,見到簽証,才放下心頭大石。我之前聽過文件不齊被拒,我阿仔不用TB,但我驚有人看錯,直接拒 ...

Ma20210930 發表於 21-9-21 11:35
今早收到快遞,見到簽証,才放下心頭大石。我之前聽過文件不齊被拒,我阿仔不用TB,但我驚有人看錯,直接拒 ...

花花寶寶 發表於 21-9-20 17:39
我係上星期改左機票,9月8 號補 左 TB,agent話預英國會將我個case沈底,叫我 地機票改後啲,所以改左開學禮 ...

我今日拎唔到, 如改28/9 機票要當正價 加多 ($4720+$1199 (tax diff.) + $100 (handling fee) or 30/9 ($3960+$1199 (tax diff.) + $100 (handling fee). 我都唔敢改, 都唔知邊日有, 是但改4/10 比$1199 (tax diff.) + $100 (handling fee) 先, once 有就即改, 早之做快証. 上年讀foundation 都唔駛咁耐.

Jennie 發表於 21-9-21 16:08
我今日拎唔到, 如改28/9 機票要當正價 加多 ($4720+$1199 (tax diff.) + $100 (handling fee) or 30/9 ($3 ...

真係失預算,今年普通証真係超慢, 好差

mansuper 發表於 21-9-21 16:21
真係失預算,今年普通証真係超慢, 好差
VISA CENTRE 都知, 所以無上年咁限住一定係朝早0800-0900 取証. 都無計.

錢解決定就無問題, 而家係時間問題, 無VISA 都做唔到任何野.

上年我可能遲過10月申請(慢証), 我用O左 7 個工作日就有.

Jennie 發表於 21-9-21 16:39
VISA CENTRE 都知, 所以無上年咁限住一定係朝早0800-0900 取証. 都無計.

錢解決定就無問題, 而家係時間問 ...

前年普通証都好快,做完後知道今年咁慢就變咗壓力,不如center全部叫人做快証好過

希望快啲出証,驚無機位多,個個趕3/10 到