用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 關於簽英國學生visa
樓主: snugglechums
go

[英國] 關於簽英國學生visa  

firefly_edu 發表於 21-7-6 00:00
回覆 firefly_edu 的帖子

想問學生簽證需要upload 什麼文件- 最新passport, CAS, TB TEST, IHS 以外,需要u ...

自己upload容易嗎?會不會漏?定買package 叫人幫手check and scanning 安全d。

我 24/6 到北角搞學生簽證, 3/7已收到passport

回覆 Poyau 的帖子

Thank you.點解咁耐都未有Cas no呢?

Agent confirmed 我收到的Email是confirm可以去拿VISA Passport! 6/29 去申請今天收到VISA。好快!自己做都不難。 慳咗$1000

luckybaby2003 發表於 21-7-6 15:32
回覆 Poyau 的帖子

Thank you.點解咁耐都未有Cas no呢?

Welcome
學校Admission有無講幾時有?

mmlkk 發表於 21-4-29 11:30
請問如果小朋友本特區護照已經有生物認證,online apply student visa 後,仲使唔使去北角簽證中心交文件? ...
我都想知啊! 有無家長可以confirm?  Thanks!

想請問一下,9月底升讀大學 Year 1, 最早幾月可以申請 student visa?

好似講三個月內可辦

minmin 發表於 21-7-6 14:14
請問大學生申請,是否一定要ielts result?
不是

Spidermum 發表於 21-7-7 14:23
想請問一下,9月底升讀大學 Year 1, 最早幾月可以申請 student visa?

收到 CAS 之後,阿仔有 CO 嘅大學話 10 working days after submission of results showing meeting of the conditions

cow 發表於 21-7-7 18:01
不是

thx

yeungboy 發表於 21-7-6 15:29
我 24/6 到北角搞學生簽證, 3/7已收到passport
hi, 請問你咁快收到, 係咪因為你俾咗佰幾蚊courier送屋企呀! 謝謝 (我身邊有兩位家長都係因為俾運費所以好快就收到)

kittttty 發表於 21-7-8 00:05
hi, 請問你咁快收到, 係咪因為你俾咗佰幾蚊courier送屋企呀! 謝謝 (我身邊有兩位家長都係因為俾運費所以好 ...

我都係比佰幾蚊郵差叔叔送到屋企,十個工作天。

今年IB
請問是否要有CAS number 或 Uni Confirmed offer 先可做TB Test 還是可先做呢
我見要提供學校地址
謝謝

firehc 發表於 21-7-8 05:28
今年IB
請問是否要有CAS number 或 Uni Confirmed offer 先可做TB Test 還是可先做呢
我見要提供學校地址

TB test 唔使,申請 visa 嘅時候全部文件要 ready,包括CAS 或 Uni firm offer。財務證明要喺戶口最少28日,張 statement cut off date 要最遲7月( 以10月開學計),學生或父母嘅bank statement 都可以,父母嘅話交埋出世紙。香港居民申請 student visa 唔使財務證明,不過準備定,可能會抽中要檢查,interview 通常係有懷疑或問題先要,香港比較少要求 interview。

firehc 發表於 21-7-8 05:28
今年IB
我見要提供學校地址

我地做咗 TB test,姑娘話唔使寫英國地址,我地打算申請  visa 一定要先改 TB test certificate,收費$400

唔該晒兩位
咁唔等CAS number 去做左TB test 先啦
慳番D時間

kittttty 發表於 21-7-8 00:05
hi, 請問你咁快收到, 係咪因為你俾咗佰幾蚊courier送屋企呀! 謝謝 (我身邊有兩位家長都係因為俾運費所以好 ...
...我所有都是自己做沒有付additional費用,except $40 SMS,自己上去拿。 6./29 下午去申請,7/6收到通知去拿visa

回覆 kittttty 的帖子

係呀!當日職員都話由佢哋寄passport 係會快過到北角領回passport

kittttty    發表於 21-7-10 22:17

bbyiuyiu 發表於 21-7-6 15:24
自己upload容易嗎?會不會漏?定買package 叫人幫手check and scanning 安全d。

自己UPLOAD好容易.  Online 申請後, 收到checklist 列出所需的文件.  也可以參考以下link

Student visa : Documents you'll need to apply - GOV.UK (www.gov.uk). 香港護照申請一般需 Passport, CAS, TB Test, IHS number, Passport travel history pages  已經足夠.  

清楚
IELTS 因為無要求.  

以上是申請大學student visa的經驗.