用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區B1生派位 估估吓推算
樓主: mcl203
go

東區B1生派位 估估吓推算 [複製鏈接]

zitzai 發表於 21-4-26 20:25
請問 QC 個 2 係代表全區只收 2 個?每年都係?

新手,求賜教

愛官有QC聯繫位
所以東區有QC兩個公海位
以往愛官有試過盡取聯繫同公海位

hkpapa852 發表於 21-4-16 10:31
又一齊計下:
1039個B1學生, 自行+直資離場率38%, 即係剩番: 1039 x 62% = ~644人

可唔可以計下中西區條數呀?(emoji)(emoji)

sasayung_mimiko 發表於 21-4-27 12:02
可唔可以計下中西區條數呀?(emoji)(emoji)

參考以下分享

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3833969

想問下本身cchk,想入返cc,考級90內穩唔穩陣?

小艾美 發表於 21-5-12 22:53
想問下本身cchk,想入返cc,考級90內穩唔穩陣?

我估,若果係~90,唔算穩陣,始終應該係本區B2生,要視乎中學用乜方法去接收自己B2生~~~

mcl203 發表於 21-5-12 23:28

我估,若果係~90,唔算穩陣,始終應該係本區B2生,要視乎中 ...

佢每年有20-30位女校去其他高一級嘅女校
估計仲有批去高一級男女校
加埋每年5x-6x位直升
級90應該係marginal  

我當年冇乜咁樣計Band 1位,只係同阿仔講要考到最好,即係點呀?全級前3名目標學校英中。

如果成績唔係Band 1 頂尖,幾多Band 1位都與佢無關。

我反而有睇他的小學入跨區中學的數據,估計他應該報什麼直資及自行,速戰速決,目標就係唔好玩六合彩!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

東區男校位好少,記得兒子果屆全级頭拾,男女掉轉左,6個男,4個女,前4都係男仔,前3分別都係跨區,SRCC,DBS,HKWY。

他們校長鼓勵前面 Band 1 學生跨區出去搏,留Band1 位俾第二梯隊補上。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-5-19 15:26
東區男校位好少,記得兒子果屆全级頭拾,男女掉轉左,6個男,4個女,前4都係男仔,前3分別都係跨區,SRCC, ...

其實除咗無頂尖男校外,東區所有官津中學平均水平都較高了。

可更上一層樓既選擇,一係直資一係就渡江先有。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-19 16:40
其實除咗無頂尖男校外,東區所有官津中學平均水平都較高了。

可更上一層樓既選擇,一係直資一係就渡江先 ...

係呀,我當時的分析也是這樣!

自行選皇仁,張祝珊。

請問band2生估算又如何?中游的成績好像無咩人討論

zoe@3510 發表於 21-6-6 15:16
請問band2生估算又如何?中游的成績好像無咩人討論

抱歉,仲未想到如何估算~~~

Poyau 發表於 21-4-26 23:25
愛官有QC聯繫位
所以東區有QC兩個公海位
以往愛官有試過盡取聯繫同公海位
呢D應該十幾年前的事吧, 近十幾年QC的聯繫位絕大部份都係比軒銅軒灣瓜分了吧 !

pccw2017 發表於 21-6-6 19:16
呢D應該十幾年前的事吧, 近十幾年QC的聯繫位絕大部份都係比軒銅軒灣瓜分了吧 !  ...

意思係愛官盡取東區QC聯繫/公海位
QC聯繫位按區內聯小人數分配
兩軒較愛官人多 聯繫位灣仔佔多數

皇仁統乙聯繫位
學年 兩軒 + 愛官
2021 15 + 8 = 23
2020 16 + 7 = 23
2019 16 + 7 = 23

mcl203 發表於 21-4-19 17:38
大機會存在,只係機會有幾大,始終東區係非常大機會夠位俾本區B1生~~~
...
上年東區中婦聖馬可,MUNSANG一同加了位,有同學放聖馬可第二志願結果派了第三志願,今年無加位,你自己要認真想想

irisf 發表於 21-6-30 19:14
上年東區中婦聖馬可,MUNSANG一同加了位,有同學放聖馬可第二志願結果派了第三志願,今年無加位,你自己要認真 ...

其實會唔會因為加左位,所以多人爭
今年張祝珊加位,又一窩蜂爭呢間呢

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-6-6 20:10

意思係愛官盡取東區QC聯繫/公海位

更正一下 愛官聯繫皇仁派位
2018/9個
2019/9個
2020/8個

2021 未派
‹ 上一主題|下一主題