用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區B1生派位 估估吓推算
go

東區B1生派位 估估吓推算

又黎一次估估吓推算, 東區B1生派位情况

只係推算, 毫無參考價值, 自行判斷準確性, 無必要信以下推算:

統一乙部(依2021年升中資料)
學校 乙部總數
BPS 50
CCHK 59+23=82
CCS 88
HKCWCC 74
MCHK 74
SKWGSS 55+19=74
SMS 74
KC 3
SSGC 3
YWGS 4
MSS 3
QC 2+8=10
SKHTSK 3
SPSS 3
TLMSHK 3

總數 548

假設本區升中人數= 3116人, B1生佔1039人

華仁小學取走B1位,但會佔用 港華 灣仔直屬位, 假設佔59人
港同取走B1位, 但基本上直升自己中學, 假設佔60人
即係 = 1039-59-60 = B1升中920人

假設直資/自行離場率 = 38%
即係 = 920 – 350 = 570人會参與統一派位人數

註 :
1. 以上未包括 : 甲部 62個位, 相信大比例會被港東生取走

2. 估計自行離場率38%, 會比多數地區稍高,因為:
a. 港島多直資吸納港島生如SPCC, SPC, SSC, CFSS, HKUGA, SPCS
b. 港島亦多傳統中學, 亦要積極從他區收生,灣仔係自行階段供過於求嘅校網

自行代入網友自己認為合理嘅假設數字,去再計一下,得出自己舒服嘅數字~~~

重申:以上靠估,毫無參考價值~~~

以前估過一次,唔知放咗係邊個po,重做一次 ~~~

mcl203 發表於 21-4-16 02:27

只係推算, 毫無參考價值, 自行判斷準確性, 無必要信以下推算:

即係夠band1位?有無分男女?

mcl203 勁,謝謝零晨近3時開這個post 分享你的估計

cafeva 發表於 21-4-16 07:34
即係唔夠band1位?有無分男女?

唔分啦,都係pizza理論,夠食就算,男女仔邊個食先非重點~~~

況且,我只係水友一名~~~

即係東區 band 1 數近乎"啱啱好"
Band 2 校選擇都多
進可供退可守
多謝 mcl 數據啊~

zaba 發表於 21-4-16 09:12
進可供退可守

砌出嚟㗎嘛,邊個知離場率38%啱唔啱。況且,主要係砌個模型出嚟,總會有人懷疑唔準,事實上亦一定唔準,唔準用自己嘅數,自己計,計到自己舒服為止~~~

又況且,一定有家長食到半途走咗,亦我仍然係估CC有用自行位收自己學生,否則,無乜理由年年5X位~~~

又一齊計下:
1039個B1學生, 自行+直資離場率38%, 即係剩番: 1039 x 62% = ~644人

當B1男女各佔一半, 即各有322人

扣除華小59個B1男, 港同60個B1(男女各30), QC聯繫位8人, 筲官19人(當10男9女), 嘉諾撒23人, 餘下:

B1男: 215
B1女: 261

合共476個B1學生

咁岩區內公海位又係476個, 109個女校位, 367個男女校位

計埋一定有人揀個2個QC位, 起碼會有478個B1位啦!

夠唔夠位呢? 大家自己諗諗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

zaba 發表於 21-4-16 09:12
進可供退可守
任何推演都係基於假設

zaba    發表於 21-4-16 11:23

hkpapa852 發表於 21-4-16 10:31
又一齊計下:
1039個B1學生, 自行+直資離場率38%, 即係剩番: 1039 x 62% = ~644人

~~~又係岩岩好~~~

mcl203 發表於 21-4-16 09:19
砌出嚟㗎嘛,邊個知離場率38%啱唔啱。況且,主要係砌個模型出嚟,總會有人懷疑唔準,事實上亦一定唔準,唔 ...

對的,cc有用自行位收自己友!

已改為2021 統一英中學額,2021學額係較2020 少咗33個,對份估算有興趣嘅網友要留意下~~~

請教如band 1 女,如想乙部加入跨區既女校,要排在第幾位較好?這樣排,可行嗎?謝謝

乙一 本區band 1A
乙二 誇區band 1 女校
乙三 本區 band 1B
乙四 本區 band 1B
乙五-七 誇區 band 1 女校
乙八 本區band 1 女校

babycute2009 發表於 21-4-17 13:34
請教如東區band 1 女,如想乙部加入跨區既女校,要排在第幾位較好?這樣排,可行嗎?謝謝

乙一 本區band 1A ...

誇區從來都係睇風向,睇幸運。乙1可能唔中,乙5又可能中喎~~~

你問完,可能是旦一間都好難中~~~

回覆 mcl203 的帖子

請問東區 聖馬可 / 民生 乙部填第二選擇還有機會嗎? thanks

rebecca333 發表於 21-4-19 17:25
回覆 mcl203 的帖子

請問東區 聖馬可 / 民生 乙部填第二選擇還有機會嗎? thanks ...

大機會存在,只係機會有幾大,始終東區係非常大機會夠位俾本區B1生~~~

醒目開學勳章

回覆樓主:

回覆樓主:

請問 QC 個 2 係代表全區只收 2 個?每年都係?

新手,求賜教

zitzai 發表於 21-4-26 20:25
請問 QC 個 2 係代表全區只收 2 個?每年都係?

新手,求賜教

近5年,街位都係2個,聯繫位有變~~~

mcl203 發表於 21-4-26 20:32
近5年,街位都係2個,聯繫位有變~~~

唔該晒!!