用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺B1生派位 估估吓推算
go

油尖旺B1生派位 估估吓推算

嘗試做一個假設,毫無準確可言,只可以參考一下:
油尖旺2536人,DGS不呈分150人,剩返2386人,1/3 B1生=796人
當中SM 100人,假設60人係本區B1,即係剩736人
假設自行+直私離場率35%,即係要去統一派位478人,男女各50%,即係各239人

估算開始:
第一志願,SM 12,WYK 120人,TL 40, SFX 30,其餘B1生全抽QES
即係有男生89人,女生187人,按比例概率,結果男仔取21,女仔取45
第二志願,SFX 30,TL  34,即係有男生71人,女生108人,去抽循道,結果男生取31,女生取 47
第三志願,SFX 9 即係還有 男生 31,女生 61,去抽最後嘅MK74個位,缺18個位,男生取25, 女生取 49

但要注意,以上至少唔包統一甲部52個位,誇區少量借位7個位,TSL離場率係偏高嘅~

自行代入網友自己認為嘅數字,去再計一下。利申:以上靠估,毫無參考價值~~~

從來回網友po自己唔留底,過一陣子時間就忘記咗係邊度講過~~~

有冇用都好,反正亂作已做,抽返出嚟另開一po~~~

以上純粹亂估,唔好信我~~~

王家爸爸    發表於 21-4-16 10:43

mcl203 發表於 21-4-16 01:26
嘗試做一個假設,毫無準確可言,只可以參考一下:
油尖旺2536人,DGS不呈分150人,剩返2386人,1/3 B1生=79 ...

少少意見:

796個B1生, 建議先扣自行+直資離場人數

餘下: 796 x 65% = ~518人

跟住再分男女, 即各有 259人, 之後先減去SM個60個B1女仔, 咁計法我認為合理D

B1男: 259
B1女: 199

再扣循道同QES直屬/聯繫位共50個 (當男女各佔一半), 咁得番

B1男: 234
B1女: 174

合計都係得番408個B1學生

如只計KL1區內既B1中學, 都仲有410個公海位, 分別係156男, 86女, 168男女校

如果不求他區, 其實只要肯盡填, 應該無乜問題...... 當然, 男女各自優先選單性學校, 機會就更高

王家爸爸    發表於 21-4-16 10:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-16 10:05
少少意見:

oops. 睇錯.

hkpapa852 發表於 21-4-16 10:05
少少意見:

Thx,我呢次用嘅方法,係回應/避免某啲網友嘅認為,區內學生男勝女,一人50%,大家哈皮唔好拗。況且,我完全對油尖旺學校男女分佈無認識~~~

你説的是對,應該係分開好啲。咁,女仔更加唔會唔夠位~~~

別忘記唔少居住油尖旺但在他區讀書的男仔都會跨區返油尖旺抽男校啊

cafeva 發表於 21-4-16 10:12
自行唔一定係band1
任何實驗, 估計都要有假設
EDB只係俾得928個統一派位學額俾KL1, 即係預計有超過60%學生係自行+直資+大抽獎甲部離場

相對EDB既數字, 假設只有35%既B1學生離場其實已經叫好保守

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 21-4-16 10:12
自行唔一定係band1

昨晚忽然想起,去大約睇吓直資收生嘅影響~~~

無辦法準確去估,但B1直資對市場似乎有頗大影響,似乎,起碼10%。所以,係平均最少30+10%=40%,似乎,35%離場率係可用嘅,甚或保守。當然,估係唔準嘅,有偏差,尤其是用係唔同校網~~~

LeeCC 發表於 21-4-16 10:12
別忘記唔少居住油尖旺但在他區讀書的男仔都會跨區返油尖旺抽男校啊

有跨入就自然有跨出,油尖旺少直私,我估,可以ignore或大致對沖咗。除非,假地址係好多~~~

mcl203 發表於 21-4-16 10:26
有跨入就自然有跨出,油尖旺少直私,我估,可以ignore或大致對沖咗。除非,假地址係好多~~~
...

我估計跨出的多數系band2,因為油尖旺無band2頭學校

真系肯定band1的男仔未必捨得跨出,除非佢跨去九龍城或港島,或者住得好遠的大西北校網

LeeCC 發表於 21-4-16 10:12
油尖旺亦有男仔跨區去SPC之類既男校,所以一出一入差異唔大。

LeeCC 發表於 21-4-16 10:32

真系肯定band1的男仔未必捨得跨出,除非佢跨去九龍 ...
油尖旺既B1中學都係相對二線,所以唔少B1A,甚至B1B會諗跨出。加上有啲家長唔太鍾意華仁既風格。每年都有油尖旺男仔既家長問我值唔值得報SPC、SJC、QC、LSC,甚至港同、SSC。

LeeCC 發表於 21-4-16 10:32

真系肯定band1的男仔未必捨得跨出,除非佢跨去九龍 ...

你都見有家長問跨九龍城或深水埗,係咪好D嘅問題啦~~~

王家爸爸 發表於 21-4-16 10:54
油尖旺既B1中學都係相對二線,所以唔少B1A,甚至B1B會諗跨出。加上有啲家長唔太鍾意華仁既風格。每年都有油 ...

有乜寶貴建議先,開牌好喎~~~

mcl203 發表於 21-4-16 11:06
有乜寶貴建議先,開牌好喎~~~
只係見有出有入,B1頭出多入少,B1尾出少入多,邊緣人驚跌BANDING所以又出多入少,一出一入差異唔大。

mcl203 發表於 21-4-16 10:57
你都見有家長問跨九龍城或深水埗,係咪好D嘅問題啦~~~
B1頭問跨區去九龍城,想讀更好既。邊緣人問跨區去深水埗,想升少少level,搏肯定係B1。

王家爸爸 發表於 21-4-16 11:10
只係見有出有入,B1頭出多入少,B1尾出少入多,邊緣人驚跌BANDING所以又出多入少,一出一入差異唔大。:happ ...

即係,無講過~~~

值唔值得出或入呀,收埋收埋~~~

mcl203 發表於 21-4-16 11:13
即係,無講過~~~

值唔值得出或入呀,收埋收埋~~~
值唔值得出或入,其實好睇個別情況,one person's medicine is another person's poison。我見好多時啲家長無俾詳情,就問值唔值得出或入,其實好難俾到真正有用既意見。

王家爸爸 發表於 21-4-16 11:17
值唔值得出或入,其實好睇個別情況,one person's medicine is another person's poison。我見好多時啲家長 ...

又有道理,我都諗唔到係咁~~~

王家爸爸 發表於 21-4-16 11:10
只係見有出有入,B1頭出多入少,B1尾出少入多,邊緣人驚跌BANDING所以又出多入少,一出一入差異唔大。:happ ...

我識人深水埗校網,band1B,小六搬過幾條街,預備跨網去油尖旺