用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問九龍城區,銀禧,培道,九真,那間較好? ...
樓主: QQ圈圈
go

請問九龍城區,銀禧,培道,九真,那間較好? [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-4-16 20:33
係有"乙31",係一所未到放榜都唔會知嘅中學。

原來如此,又在你身上學識多一樣嘢!

tpmon 發表於 21-4-16 20:34
原來如此,又在你身上學識多一樣嘢!

學唔到嘢,你已經爬咗好多文,係口嗰句唔同心嗰句啫,其實你係响到不停教緊人,睇你好有力嘅答樓上只有乙30就知,咪再玩啦!夫子,硬係成日响度test人,今次講真嘅,夫子我又學到嘢啦!

YmOra 發表於 21-4-16 20:41
學唔到嘢,你已經爬咗好多文,係口嗰句唔同心嗰句啫,其實你係响到不停教緊人,睇你好有力嘅答樓上只有乙 ...

在九龍城相關的posts,我的確爬了你很多文

KITTY501 發表於 21-4-15 08:40
如B1男, 乙1迦密 乙2開平 乙3丘左榮, 會否太博?

乙3丘佐榮唔算博

tpmon 發表於 21-4-16 20:45
在九龍城相關的posts,我的確爬了你很多文

這星期我哋爬你嘅亦唔少,你好堅呀!夫子

YmOra 發表於 21-4-16 20:47
這星期我哋爬你嘅亦唔少,你好堅呀!夫子

老實說,九龍城區我只識B1和B2頭的中學,其他不熟,知識上仍不足!

tpmon 發表於 21-4-16 20:54
老實說,九龍城區我只識B1和B2頭的中學,其他不熟,知識上仍不足!

好老實說,你又响度玩,咪玩啦!爬我文嘅jm們都知我只識九龍城區B1和B2a的中學,其他不熟,知識上我才是大大的不足呀!夫子,放過我好嘛!

OxOx 發表於 21-4-16 18:34

不好意思,點樣可以知道乙二就OK(emoji)

銀禧係band 1嘅保險線,好彩嘅B2生有機會抽入,如果B1放乙2必入,咁咪可以收工

QQ圈圈 發表於 21-4-15 08:44
回覆 YmOra 的帖子

好多謝你分析,因港島新搬來此區,沒親友可提供意見 ,衹有我母女倆去選擇決定,所以很 ...
其實B3學生去邊區,正常(配合自己派位組別)都填唔到30間
填完30間都入唔到,証明家長唔接受現實,無填到所有合自己小朋友去平既中學

至少我未見過有B3C學校係會收爆學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

銀禧係band 1b 定 c ?

回覆 Poyau 的帖子

請問SSp 盡項風險大嗎?

joeywylo 發表於 21-4-17 12:46
銀禧係band 1b 定 c ?

個人認為,"銀禧"屬一所B1b英中。

回覆 tpmon 的帖子

即是30間裡面都無,派到冇選過的第31間。

回覆樓主:

ijjk9

阿女老師詢問幾個九龍朋友(老師),南區跨九龍城,多數回覆跌banding至B1B-B1c,但有位住九龍城朋友(老師)話肯定B2A,女兒呈一二三都是 9/115,九龍城區學生真的那麼強?選錯Banding大件事,請指教怎選校?

QQ圈圈 發表於 21-4-26 00:00

阿女老師詢問幾個九龍朋友(老師),南區跨九龍城,多數回覆跌banding至B1B-B1c,但有位 ...

請問小學對上兩年幾多%升B1校
當中有自行/直資offer排級幾?
如級頭20-30%有跨區B1自行/直資
今年級9/115跨區應該仍屬B1生

幾年以來,級110幾人,約有20-30人,入B1津貼及直資,頭1-15大多入B1A-B。朋友女兒同校,兩年前考級4,跨區深水埗上智寶血收咗,今年,阿女同級考級2,皇仁收咗,級1,3港同收咗,考10幾港同也收,所以比老師講一講,都不知banding跨咗強區是什麼?老師叫乙三培道,乙四五六何官,文理,五邑,講完之後我比老師嚇親。

QQ圈圈 發表於 21-4-26 01:11

幾年以來,級110幾人,約有20-30人,入B1津貼及直資,頭1-15大多入B1A-B。朋友女兒同校 ...

級1X港同收應該係B1生
如級9是三次呈分後呈分排名
跨區應該唔會B1A變B2A?

回覆 QQ圈圈 的帖子

朋友個仔和我女同校同級考級5,自行申請中西區埾若瑟,學校收幾百份申請表,揀100名學生面試,朋友個仔有份入選,照計呈分不差,才有機會面試,名次前我女幾名,理應大家B1A生,怎估到老師提議,選學校咁快選B2A-B,他說保守些,KL3怕不夠位或不是B1生,最好前幾志願取了學位先安全保險,他也曾表示KL3不熟悉。唉,攪到我好混亂,好疑惑!

QQ圈圈 發表於 21-4-26 01:43
回覆 QQ圈圈 的帖子

朋友個仔和我女同校同級考級5,自行申請中西區埾若瑟,學校收幾百份申請表,揀100名學 ...

上年直資是否有以下
港同 2 SPC 1 赤提 1 滙基KE 1 中基 2
‹ 上一主題|下一主題