用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區升中邊緣人求助
樓主: Kelly222
go

九龍城區升中邊緣人求助 [複製鏈接]

回覆 Kelly222 的帖子

我女之前也是邊緣人,甲部3間盡填B1,乙1  band 1,乙2band 2B....一路向下放,結果最後中甲1,祝你小朋友好運

回覆 1016Mama 的帖子

多提一句,我乙2填不太受歡迎Band 2學校~因為我一心博band 1,小女只係呈一冇補數,失手了幾分,你要看看你小朋友本身學習能力,再決定博定唔博

借你好運,我都考慮佐幾日,希望我哋都中甲1

我唔敢博,就當佢B2頭呱

如果唔博,男首選CSk,何官,女就九真,培道

囡囡。甲1乙1都揀九真得唔得?乙2胡兆熾?有無建議

如無意外應該ok,呢個plan我之前都有唸過

補充我自己乙部都係甘填

求穩求穩一齊加油

借問乙二放胡兆熾也不放何官,胡有什麼優勝?因為好多人都係咁揀!請指教

chanyuki 發表於 21-4-18 03:26

借問乙二放胡兆熾也不放何官,胡有什麼優勝?因為好多人都係咁揀!請指教 ...

因為"何官"只可以填乙1才有機會入。

回覆 YmOra 的帖子

係嘅,對比之下我囡囡乙一九真幾率大過何官

Kelly222 發表於 21-4-18 16:19

係嘅,對比之下我囡囡乙一九真幾率大過何官

係呀!那位置的"何官"的命中率應該係0%。不過,今年"九真"乙1我都不太樂觀。

係呀?我學校好多女仔乙一放九真添?真係好牙煙?

chanyuki 發表於 21-4-18 03:26

借問乙二放胡兆熾也不放何官,胡有什麼優勝?因為好多人都係咁揀!請指教 ...

胡兆熾個名=校風好,很多區內外家長都知。即使它成績是B2B-C左右。

可看幾年前報導胡兆熾的訪問,自己去衡量:
https://m.hkej.com/featuresmob/article?q=%23%E6%A0%A1%E9%95%B7%E7%B3%BB%E5%88%97%23&suid=2135431453

嚇?!點解唔樂觀

Kelly222 發表於 21-4-18 19:54

嚇?!點解唔樂觀

九真熱門程度隨近年成績進步而增加

2020年 銀禧 | 黃笏南 | 丘佐榮 | 九真
3322率 77.1% 94.7% 76.1% 86%
聯招學士 78.1% ~67%^ 73.4% 85%
聯招取錄 85.1% 達89% 89.0% 87.1%
學士比例 91.8% 超75% 82.5% 97.5%
^ 89% x 75% = 67%

Kelly222 發表於 21-4-18 19:54

嚇?!點解唔樂觀

純粹個人認為,既然"九真"升咗級為B1中學,咁!九真好自然就失去B2組別學生們的乙1"首選"之地位,當然,你仲可以為那極少量有可能被流落B2組別的位而"搏"抽入,但,都幾可以肯定九真定位已經改變咗,個人認為,九真已經成為B1組別的最後一道"保險線"而非培道了,再過多DD時間讓九真坐穩B1位,相信培道又會成為最後保險線呢!另外,由於九真失去B2組別學生之乙1首選,故,會多咗好多B2a和其他B2女孩子湧入"培道",因為少咗可填選嘅B2a中學嘛,多咗人填選培道,命中率亦會相應下降,這點對B2組別女孩子而言要好好留意。

YmOra 發表於 21-4-19 08:19
純粹個人認為,既然"九真"升咗級為B1中學,咁!九真好自然就失去B2組別學生們的乙1"首選"之地位,當 ...
你好呀~我都想請教一下,我女都係KLN3 band 2頭,以我所知自己學校band 1頭果批都會報其他band 1頭既中學,所以我打算甲一同乙一都填番直屬中學,若果係咁填,乙二填培道係咪已經冇晒機會?謝謝你

妃 發表於 21-4-19 09:24
你好呀~我都想請教一下,我女都係KLN3 band 2頭,以我所知自己學校band 1頭果批都會報其他band 1頭既中學,所 ...

個人認為,是的,試想想以往"九真"未係叫得咁熱係B1中學之時,仲可以分擔一些B2組別學生填選為乙1之首選,與"培道"同坐乙1位置成為大熱,但,e+只剩下培道獨力支撐B2組別女孩子的人數,人數增加了,即填選的數目亦增加了,好自然仍然有位流向乙2的機會率亦會細咗呢!以前有九真齊分擔下都難有位可給乙2生抽,現在就更難有吧!

‹ 上一主題|下一主題