用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 S4 選科 - 音樂
go

S4 選科 - 音樂

阿仔中三,大考後才開始選科,現音樂老師推薦幾個同學選音樂科,阿仔是其中之一,他一直心儀歷史和生物,音樂本來不是首選,但自小已喜歡音樂,有6級樂理。

不知道音樂科如何? 難讀嗎?我對音樂科不甚了解,請教各位!?謝謝

Mat_Dad 發表於 21-4-13 23:41
阿仔中三,大考後才開始選科,現音樂老師推薦幾個同學選音樂科,阿仔是其中之一,他一直心儀歷史和生物,音 ...
多謝你問關於DSE音樂科,因我姪仔想選Phy, Chem, ICT & M2,而家正為音樂科糾結中。如加埋音樂就變成讀9科真係人都癲,但他在校音樂科全級第一,唔揀好似好唔抵咁!因此我提議他選咗先,讀落睇下能否應付先決家drop ICT 或 Music,點都係選咗畀自己一個機會試咗先,唔知我這個睇法是否可取。希望有前輩高人給點指引。

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibr ... 21hkdse-e-music.pdf

Why not have a look at the syllabus and ask whether this is what he expects

Queenielam88 發表於 21-4-14 12:33
多謝你問關於DSE音樂科,因我姪仔想選Phy, Chem, ICT & M2,而家正為音樂科糾結中。如加埋音樂就變成讀9科 ...

你姪仔學校可選那麼多選修科嗎?好像有點多

poonseelai 發表於 21-4-14 14:24
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/music/2021hkdse-e-music.pdf

謝謝你提醒,已經看了,sample paper和學生表現也有看,我仔覺得也合適,就是粵曲中樂有點擔心。看看有沒有過來人分享下

Mat_Dad 發表於 21-4-14 14:39
你姪仔學校可選那麼多選修科嗎?好像有點多
是的,學校可選3X+M1/M2,音樂科可選為第4X,如預料音樂可輕鬆取5或以上,在中五可drop其中一科這也可作個取易捨難的選揀,我時常都覺得有揀總好過冇。
你仔仔學校是自己開音樂科或是夾其他學校一同上堂呀?

Queenielam88 發表於 21-4-14 16:12
是的,學校可選3X+M1/M2,音樂科可選為第4X,如預料音樂可輕鬆取5或以上,在中五可drop其中一科這也可作個 ...

我仔學校是要同學出去ATEC讀music ,要考入去,唔知考唔到係咪冇得讀 ?!

Queenielam88 發表於 21-4-14 12:33
多謝你問關於DSE音樂科,因我姪仔想選Phy, Chem, ICT & M2,而家正為音樂科糾結中。如加埋音樂就變成讀9科 ...

我女初中VA及音樂都係級一,但從來都冇考慮修呢2科,因為佢肯定知道自己大學唔會讀相關學系,無謂花時間去應付多一科額外科目。

高中課程又深又趕,要時間分配得好好同自律先應付到8科,更何況9科。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-22 22:01
我女初中VA及音樂都係級一,但從來都冇考慮修呢2科,因為佢肯定知道自己大學唔會讀相關學系,無謂花時間去 ...

多謝提點,我會叫姪仔再諗清楚及去問下老師意見。

回覆 Queenielam88 的帖子

如果師弟係一個時間管理得好的人,我認為可以試一年先。一班喜歡音樂的人聚埋一齊,係好開心。我仔仔就好Enjoy,佢中四時都係九科,中五Drop咗M1(佢一路都係喜歡音樂多過數學)又有同學會Drop Music。

山海兒女 發表於 21-4-23 10:24

如果師弟係一個時間管理得好的人,我認為可以試一年先。一班喜歡音樂的人聚埋一 ...
多謝前輩鼓勵!在學校成班音樂仔一齊玩音樂真係好開心,還有那麼好的音樂老師一直陪同他們在音樂中成長真是夫復何求呢。更加上高中音樂科可與"最佳人妻"女校一同上課真是非常吸引

如果唔係有疫情,呀Sir仲會個個月同佢哋去聽音樂會,對音樂有熱誠的人係唔會覺得好辛苦,仲可以減壓。一有時間作吓曲,玩吓音樂,聽下歌,好過一有時間就打機。