用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想睇幼稚園升小如何, 但小學無banding list? ...
go

想睇幼稚園升小如何, 但小學無banding list?

小學無banding list? 咁點睇升小如何?

你指呢d?

*Ranking opinion from Data Sir*
For your reference

*龍組*

神級:SPCC, DGS, CKY, DBS*
超級:SPCS, SPB, HKU(港同),GHS
1A級:培正,民生,
1B級 : 坑真,YW , GT,EC,PK, 聖心,St Stephen *
1C級 WKF ,SMC,九真,真道*
福小 ,RC(高主教)
2級 : 音小,聖母

*學術包括其IBDP表現。

*非龍組*

超級: APS  ,SFA
1A級: KTS ,TSL , KAU YAN
1B級 :禮賢, LMC
1C級: 崇真,St Jo(KLB)
           聖三一,德雅,
2級:培道,嶺小

Cky係神校?????

happypapa11 發表於 21-4-14 05:25
Cky係神校?????

我諗你同我一樣見過好多次呢個表 亦都有好多個問號

kc33 發表於 21-4-13 23:58
你指呢d?

*Ranking opinion from Data Sir*

唔合理喎真龍Mary 冇填,以上大多是直屬,直屬mcs,mss,spcs,wyhk,ssgc,sppss等等冇填,皇者ls都冇填,請問呢個list邊到得嚟呀?

後補灣仔SJC

見到個list好想笑

Btw, 樓主唔洗考慮區域嗎?

回覆 myhappylife 的帖子

網傳這個表。。真的很搞笑。。。。

你指呢d?

根據個list,係咪SJPS 即一二級都不用?(龍組)

PTL_L 發表於 21-4-14 13:36
唔合理喎真龍Mary 冇填,以上大多是直屬,直屬mcs,mss,spcs,wyhk,ssgc,sppss等等冇填,皇者ls都 ...

請問乜嘢叫做「皇者ls」?

Kai92 發表於 21-4-14 18:35
請問乜嘢叫做「皇者ls」?
LS,喇沙

唔合理喎真龍Mary 冇填,以上大多是直屬,直屬mcs,mss,spcs,wyhk,ssgc,sppss等等冇填,皇者ls都 ...

Data Sir 出架 不過似係講直資 私校 唔關津事 因為唔係考 (唔計叩門)

回覆 myhappylife 的帖子

住中西區, 想知中西區, 但都想睇埋直私
仲有, 如果睇幼稚園升小資料, 好多時見小朋友會升上唔同區的小學, 所以如果只係得中西區LIST, 又唔清楚小朋友升左去其他區係間咩BAND的學校.

kc33 發表於 21-4-14 13:16

將Cky排神級,有諗過三神(spcc dg db )的感受嗎

happypapa11 發表於 21-4-15 23:30
將Cky排神級,有諗過三神(spcc dg db )的感受嗎

今年多左好多人叫佢神校 應該係咁樣黎(emoji)

你指呢d?

有無灣仔區?

你指呢d?

CKY 是神校?
這個international school advisers網站,收錄了對CKY學校的評價,共有27評論,當中有15個very poor 的評價有來自老師及大部份從CKY小學讀到CKY中學+年以上的學生心底的真心評語。

Po Leung Kuk Choi Kai Yau School Reviews (27)  
https://www.ischooladvisor.com/reviews/po-leung-kuk-choi-kai-yau-school-hong-kong

kc33 發表於 21-4-14 13:16

數據瀡原表*龍組*包龍直聯關
據此加上其他龍直聯關 見[新增]
據成績作出部份修改 見(修改)

*龍組* [包括龍直聯關]

神級:
SPCC DGS DBS* (刪CKY* 非本地)

超級:
SPCS SPB

1A級:
培正 民生 (港同) (GHS)

1B級:
坑真 英華 優才 PKC 聖心 赤提*
[聖嘉勒]

1C級:
王錦輝 SMC 九真 福建 高主教 (播道)
[羅氏基金/陸慶濤]

2級:
音中小 聖母 (真道*)
[宏信*] [漢華]
[SJAC] [聖類斯] | [培道] | [聖三一]
[啟思] [崇真] [基信]

NR
[玫瑰崗] [德萃x3]

*學術包括其IBDP表現。

加個 *龍直津* 表

超級
LSC | MCS

1A
SJC | MSS SSGC SMCC(SMCS/天神)

1B
SHCC(聖心津) SPSS SRL HFCC(x2)

1C
港華 | SFCC

PTL_L    發表於 21-4-28 23:17
PTL_L    發表於 21-4-28 23:17

Poyau 發表於 21-4-28 22:56
加個 *龍直津* 表

超級

-~~~