用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔舊墟公立學校寶湖道
go

大埔舊墟公立學校寶湖道

想請教一下, 大埔舊墟公立學校寶湖道
爸爸係舊校友, 我一D都唔了解呢間學校
想問下好唔好, 係咪都好谷? 升中如何?
值得由荃灣搬大埔讀嗎? 值得由荃灣搬大埔讀嗎?

回覆 Natalie1812_hk 的帖子

我淨係知道一些,希望可以幫到你,原來同大埔舊墟一間上午校,一間下午校,係大埔區前兩名嘅學校,第一名當然係大埔舊墟啦,係全港排名亦非常之高,升中派位非常之好,你可以去學校網站睇下;與舊墟老校嚴格嘅作風唔同,重視活動教學,寶湖道有室內暖水游泳池頗吸引人。至於值唔值得你搬大埔區住,我回答唔到你,但果間學校係一間優質小學唔駛懷疑

區內名津。值得搬家

Natalie1812_hk 發表於 21-4-13 16:30
想問下好唔好, 係咪都好谷? 升 ...
你在荃灣有沒有心儀小學選擇?
如有,小朋友在自行果round有幾多分?

同埋睇埋大埔舊墟公立學校寶湖道 VS 你荃灣心儀小學(如有)的升中派位情況,作出比較

咁樣可能會幫到你選擇

bc1019 發表於 21-4-14 09:11
你在荃灣有沒有心儀小學選擇?
如有,小朋友在自行果round有幾多分?

我得15分,荃灣又冇儀

Natalie1812_hk 發表於 21-4-14 12:11
我得15分,荃灣又冇儀
如果你一心諗住在自行既時候揀大埔呢間既話,你入左form,收左你先決定搬唔搬都得
因為舊生都唔一定抽中,同埋可能你又會考直私小,到時可能有更多選擇比你諗

謝謝你們意見

Natalie1812_hk 發表於 21-4-13 16:30

大熱無宗教學校,舊生有分加
但大把手持20分嘅人,都係要抽

回覆樓主:

我地係大埔舊墟舊生,20分不入

兩間舊墟係大埔區內傳統名津,係大部分大埔家長首選!

另外就係新派教育大學賽馬會小學

回覆 lskstephen 的帖子

啱!其實賽小的資源亦相信唔錯!

想提少少,會唔會考慮下升中時,升讀band 1學校既學額及兩者地區中學既質素做比較,因剛睇到,有jm 提到起大埔只有迦密一間可比外區校既成績,連莫壽增、王肇枝都不及。

PTL_L 發表於 21-4-16 11:06
想提少少,會唔會考慮下升中時,升讀band 1學校既學額及兩者地區中學既質素做比較,因剛睇到,有jm 提到起 ...

大埔英中學額係比外區少,呢點我之前揀自行時都有考慮既問題,不過好彩抽唔中,咁我就更加唔洗再矛盾大埔升中問題

回覆樓主:

寶舊2020年40%升B1中學

2020年
Band 官津+直資
B1 官津 53 (33.33%)
B1 直資 10 (6.29%)
-----------------------------------------------
B1 53+10=63.(39.62%)
B2A-1C 6+5=11 (6.92%)
-----------------------------------------------
B1/近B1 59+15=74 (46.54%)
B2 38+13=51 (32.08%)
NR 33+1=34 (21.38%)
總數: 130+29=159人 (100%)

1920升中派位統計
https://ds.icampus.hk/tpompspc/temp/8ababf9715a86bf43e3125af4f1617c2.pdf

大埔舊墟公立學校(寶湖道)
2019-2020 年度升中派位統計

更新 20/7

學校名稱 獲派位數 Band(^)

• 拔萃女書院 1(B1)#
    拔萃男書院 1(B1)#
    喇沙 1(B1)
    瑪利諾 1(B1)
    鄧顯 1(B1)
    協恩 2(B1)#
    德望 2(B1)#
    呂明才 1(B1)
    九龍華仁 1(B1)
    英華書院 2(B1)#
    匯基[東九龍?] 2(B1)#
    培基 5(B2A-1C)#
    風采 1(B1)
    林裘謀 1(B1)
    宏信 1[B2]#
    德信 4(B2)#
    體藝 1(B2A-1C)

迦密柏雨 22(B1)
    莫壽增 8(B1)
    王肇枝 16(B1)
    沐恩 5(B2A-1C)
    恩主教 2(B2)
    救恩 13(B2)
    羅定邦 5(B2)#
    圓玄二中 13[B2]
    何郭佩珍 8[B2]
    馮黃鳳亭 1[B2]
    康樂 6
    孫方中 1[B2]
    聖道 6
    劉梅軒 6
    靈風 1
    三育 1#
    心誠 3#[B2]
    粉嶺陳震夏 1
    鄉議局 7
    李興貴 4
    卍慈 1
    大光慈航 1

總數: 159人

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
    * 坊間評價
    # 直資

1) 係好谷好多功課

2) 升中結果符合地區一線,但大埔中學校網麻麻,所以派位結果唔算突出; 荃灣中學校網雖然更差,但兩間一線小學派位結果都比佢好一點點

3) 如果講到要搬屋,我會搬過沙田或葵青