用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 15-Apr)   [複製鏈接]

你今日中午的調整係咪無左band 1抽先的假設?

今日剛調整機會率統計, 因大抽獎餘下各banding人數比例無法估計, 所以改以總人數去計算

因此, 入讀B1中學百份比達33%或以上, 相信一定夠位
就算係30%-32.99%, 都極大機會夠位
至於低於30%, 基本上係唔夠位

就要睇下區內最終有幾多B1學生人自行離場或考入直資, 因為如果B1學生離場率高的話, 有可能就算得20%機會率其實都夠位.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobbob 發表於 21-4-14 10:14
無話無,不過唔會多,我估
暫時所知有2個

bobbob    發表於 21-4-15 08:40

christse1314 發表於 21-4-14 12:39
首先感謝師兄 花咗咁多時間分析數據, 但有條問題想問一問
KLN2
N - 需要參加派位既B1女生: 274

EDB再調低升中人數推算至53,050人
較2020年54,112人少1,062人(1.96%)

升中數字比當年出生人數低
12年間變化包括多少單非/雙非升中
以及選擇IS/海外升學/單程證來港......

https://www.hk01.com/社會新聞/611076/升中派位-英中學額平均5人爭1席-離島每席46人爭-南區爭崩頭

教育局今日(12日)公布,據2021年2月的估算,參加2021年度升中派位的適齡小六生僅約53,050人,較2020年同期佔算少約1,850人。

https://www.schooland.hk/post/sspa02

有多少人參加中學學位分配?

2020 學年有 54,112 名學生參加中學學位分配辦法。

http://ycdi.hkspc.org/雙非單非嬰數目/

Poyau 發表於 21-4-14 14:09
EDB再調低升中人數推算至53,050人
較2020年54,112人少1,062人(1.96%)
當年雙非問題竟然如此嚴重
佩服醫院產科應付到!

回覆 傻太 的帖子

YES  所以當係今年小6人數.唔計佢留級位

回覆 b3410 的帖子

所以私人醫院.那些年好好賺..

hkpapa852 發表於 21-4-14 14:01
今日剛調整機會率統計, 因大抽獎餘下各banding人數比例無法估計, 所以改以總人數去計算

因此, 入讀B1中學 ...

今日轉了方法反而唔明。

我要找返hkpapa852 上年的舊post 對照。

tpmon 發表於 21-4-14 17:50
今日轉了方法反而唔明。

我要找返hkpapa852 上年的舊post 對照。
其實我今日調整咗一論, 發覺計嚟計去好似都唔及我以前自己個方法咁合理.........
可能我遲D改番用我原本個方法去計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-14 17:52
其實我今日調整咗一論, 發覺計嚟計去好似都唔及我以前自己個方法咁合理.........
可能我遲D改番用我原本個 ...

習慣了看% > 100%代表該區(男/女)夠B1位; % <100%代表該區(男/女)唔夠B1位。

改了方法見所有區B1(男/女)派入B1中學機會的% <100%,好confusion。

tpmon 發表於 21-4-14 17:58
習慣了看% > 100%代表該區(男/女)夠B1位; %

都係, 我都度咗好耐用呢個方法, 到底幾多%先叫安全

tpmon 發表於 21-4-14 17:58
習慣了看% > 100%代表該區(男/女)夠B1位; %
都係, 我都度咗好耐用呢個方法, 到底幾多%先叫安

hkpapa852 發表於 21-4-14 18:01
都係, 我都度咗好耐用呢個方法, 到底幾多%先叫安

用多人看得明的方法會否更好? 起碼更多人可看完你的分享獲益到!

hkpapa852 發表於 21-4-14 17:52
可能我遲D改番用我原本個 ...

唔使改方法啦,分析不可能完全照顧所有variables,加多啲notes去講清楚前設就夠了~~~

正如,某些 唔知 所有分析都要做假設,佢係無能力睇得明,只會一路comment,分析結果就唔係真實,有偏差係正常,真實果啲叫做Report~~~

mcl203 發表於 21-4-14 18:09

唔使改方法啦,分析不可能完全照顧所有variables,加多啲not ...

是。一開頭寫清楚assumptions 和
limitations 就可以。

没有統計分析是perfect 並照顧到所有情況,對讀者足夠用有用便可以。

tpmon 發表於 21-4-14 18:19
是。一開頭寫清楚assumptions 和
limitations 就可以。

大家交流交流,個人視野有限,無人知晒世事如何如何~~~

香港爸爸想請問,點解band one可在統一派位階段抽中B1中學既機會計出嚟咁低?前兩日睇好多都係過百%的,二三十個percent係全區升中人數(份母)計出嚟比率?之前係以b1(份母)可派b1計?

醒目開學勳章

回覆樓主:

你好呀!請問可以係邊度睇到各區升中人數?我係edb websites 搵唔到?

回覆 puffy0305 的帖子

YES.. EDB 有

醒目開學勳章

Vitsoi00 發表於 21-4-14 22:50
回覆 puffy0305 的帖子

YES.. EDB 有

我應該係睇邊一版?我係中一分配學位搵唔到??
‹ 上一主題|下一主題