用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 15-Apr)   [複製鏈接]

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-4-14 00:18
多band2 佔直屬位?
peter仔無直屬位喎

每年peter仔都成3x個入ywgs, ssgc and scgs,撇除自行同band 2,斷估無20個都1x個band 1女生係大抽獎入

bobbob 發表於 21-4-14 00:46
peter仔無直屬位喎

每年peter仔都成3x個入ywgs, ssgc and scgs,撇除自行同band 2,斷估無20個都1x個band  ...

如果咁易派入,你估YWGS仲會唔會用唔少自行位去收彼得仔呢?放佢出公海都回游到埋岸~~~

cafeva 發表於 21-4-14 00:18
多band2 佔直屬位?

兩間直小B1生係對大數無太大影響,若果佢哋放棄乙1,係會有走1放1嘅效應,對本區街位係無影嚮嘅~~~

至於兩間聖心,就唔知佢哋擺乜位去收自己學生了~~~

hkpapa852 發表於 21-4-13 10:46
KL1 統一派位B1中學學額分佈:

B1女生可選學額(只計乙部非保留位): 263 (男女校:174, 女校:89)B1男生可選學 ...
請問什麼是全餐填表法?

cafeva 發表於 21-4-14 00:28
唔係好明點解得一半人要派位?
直資,自行,直屬

其實我都覺今次計出嚟既數字有D唔合理,要再諗下點計點演譯會合理D先得。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-14 08:05
其實我都覺今次計出嚟既數字有D唔合理,要再諗下點計點演譯會合理D先得。 ...
表重第一欄派位人數來自EDB?已經計咗跨區,例如用屋企住址抽果d?
我覺得離場率高都唔出奇,畢竟直資間間都要大致收夠數,又有人離港/轉IS,自行也儘量都會收夠數,特別band1 學校,所以可能真係只有一半左右人留低等派位。不過,band1 位多,或者有幾間優質band1a學校的校網,可能留下等派位的人多。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-14 01:06
如果咁易派入,你估YWGS仲會唔會用唔少自行位去收彼得仔呢?放佢出公海都回游到埋岸~~~
...
其實peter仔有幾多自行入ywgs?記得有位網友話係peter仔級頭,spcc同dgs都收,反而ywgs無offer喎

bobbob 發表於 21-4-14 09:48
其實peter仔有幾多自行入ywgs?記得有位網友話係peter仔級頭,spcc同dgs都收,反而ywgs無offer喎 ...

我近兩年無留意了,只記得彼得仔似乎直資和外區都似乎唔太多人,當年仲有位非常資深彼得仔家長力撑本區夠位,點解要跨區,去灣仔都話遠~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-14 09:52
我近兩年無留意了,只記得彼得仔似乎直資和外區都似乎唔太多人,當年仲有位非常資深彼得仔家長力撑本區夠 ...
中西區家長都知band 1女夠位有凸,唔少band 2女仲可以向上流添,所以我懷疑ywgs傾向唔收本區學生,反正大抽獎入硬

b3410 發表於 21-4-14 07:05
直資,自行,直屬
1st column 減左直屬未?

bobbob 發表於 21-4-14 09:48
其實peter仔有幾多自行入ywgs?記得有位網友話係peter仔級頭,spcc同dgs都收,反而ywgs無offer喎 ...
但係今年又有peter 仔入到YWGS 喎.

bobbob 發表於 21-4-14 09:58
中西區家長都知band 1女夠位有凸,唔少band 2女仲可以向上流添,所以我懷疑ywgs傾向唔收本區學生,反正大抽 ...

我估都會咁上下~~~

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-4-14 10:02
但係今年又有peter 仔入到YWGS 喎.
無話無,不過唔會多,我估

多謝更專業和數據分析,可以給我一個好好嘅參考。辛苦哂。

cafeva 發表於 21-4-14 09:59
1st column 減左直屬未?

1st column 數字
包括 乙部公海位及直屬/聯繫位
扣減 派位直資及不選不派學額

以葵青區(NT1)為例
EDB 2108 - 直資5 - 不選不派8 = 2095

2021年乙部學額
本區 2032 (英中 632)
他區 2+3+8#+3#+10=26 (英中 5)
不選不派 2+2+2+2=8
---------------------------------------------------
公海 2066 (英中 637)
聯繫 42 (英中 42)
---------------------------------------------------
總數: 2108 (英中 679)

#派位直資 KL2中聖2 KL3創知3

2020年4+ (主科) | 2021年乙部公+聯
林護^ [···] (81.5%) | 55+21
可風^ 72.5% (69.5%) | 5 (他區)
安柱^ 70% (63.5%) | 76
善德^ 63.3% (61.2%) | 74
蕭明(女)^ 59.3% (60.6%) | 76
陳兆民^ 50.4% ([···]) | 74
李兆基^ [···] (48.9%) | 74
羅傑承^ 47.4% (48%) | 74
保祿六世(女)^ [···] (46.8%) | 74
全完^ 43.0% (41.5%) | 55+21
伍若瑜 39.7% ([···]) | 74

^ 英中

中學一覧表
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

新界 葵青區(NT1) 2021年度
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_NT1_2021.pdf

hkpapa852 發表於 21-4-13 10:46
KL2 統一派位B1中學學額分佈:

首先感謝師兄 花咗咁多時間分析數據, 但有條問題想問一問
KLN2
N - 需要參加派位既B1女生: 274 <A/3*(1-B)*(1-C)-E-G-I>

O - 需要參加派位既B1男生: 86 <A/3*(1-B)*C-F-H-J>

男生比女生嘅比例多百幾人,想問師兄係係點樣計出嚟? 點樣知道參加派位會係女仔多男仔咁多?

只係好奇2009年出世率高過上年,點解今年嗰個男生入band 1比率能夠比上年升到咁多?因為上年KLN2 男仔只係80%,而家升至12x%

當然作為該區男生真係極之希望 真係可以有呢個數字, 因為如果只係得86位男生去抽, 乙1填長天銘賢就好似極之大機會入到

回覆 christse1314 的帖子

跟EDB數據
今年深水埗區人數
本地及國際學校
3748人

舊年
3654人

油尖咀人數

今年 2 477  舊年 2 536

Vitsoi00 發表於 21-4-14 13:21
油尖咀人數

今年 2 477  舊年 2 536