用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updat ...
樓主: hkpapa852
go

2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 15-Apr)   [複製鏈接]

你的分析真的好專業呀!

勁!

Appreciated

多謝哂你的資料!

醒目開學勳章

回覆 hkpapa852 的帖子

咁計都似樣啲,先幾年我已經話你估得太悲,其實離場率比你估計嘅多好多

回覆樓主:

感謝!

bobbob 發表於 21-4-13 11:02
回覆 hkpapa852 的帖子

咁計都似樣啲,先幾年我已經話你估得太悲,其實離場率比你估計嘅多好多 ...
其實真係好奇怪, 有乜理由離場率咁高? 直資+自行+甲部, 竟然平均走咗4X%?
我認識幾間唔同區既小學家長(相關小學都係區內一線), 近兩年學生自行正取生取錄率不到20%, 大部份都係大抽獎 (可能有D係自行後補入), 所以真係難理解

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

樓主會更新NT5的詳細分析嗎?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-4-13 11:36
其實真係好奇怪, 有乜理由離場率咁高? 直資+自行+甲部, 竟然平均走咗4X%?
我認識幾間唔同區既小學家長(相關 ...
走或唔走嘅原因有好多,如果區內學校正(e.g. KL3)或學生走唔郁(得罪講句NT5)會少啲人出走,自問校網麻麻咪走多啲(e.g. HK4)

講真我覺得現實比你個數字更樂觀,因為band 1生見抽獎始終要搏,見有個差不多嘅直資offer就離場,區內band 1生少咗,band 2或邊緣人向上流嘅機會就大咗,男生同女生嘅選擇又有所不同,區區都不能一概而論。
所以,如果學校用派位成績當真正banding比例(有啲仲話分到1abc)feed比學生選校,係好不負責任嘅做法。

hkpapa852 發表於 21-4-13 11:36
我認識幾間唔同區既小學家長(相關 ...

平均全港自行離場30%+甲部10%+直資>10%,當然每區或每間學校組合唔同,對先前數字有影響~~~

bobbob 發表於 21-4-13 12:19
走或唔走嘅原因有好多,如果區內學校正(e.g. KL3)或學生走唔郁(得罪講句NT5)會少啲人出走,自問校網麻 ...

"區區都不能一概而論",原諒我誠實地講,由Day1我就最不能接受這種"假設",如果可以唔好咁懶,多做功課嘅話,唔難發現區區的"相差值"。

hkpapa852 發表於 21-4-13 10:47
NT2 統一派位B1中學學額分佈:
所以NT2 自行都走哂去它區, 除非選荃官的一批 !

寫明假設,咪話俾大家知係有假設嘅前設下得出來嘅結果~

唔寫假設,果啲就係真實?可能,又係自己唔識睇了,一廂情願嘅認知~

逢係分析就一定有偏差,可以信可以唔信~~~

多謝分析! 有一點不明,HK1需要統一派位的band1女只得20个,甘少?

mcl203 發表於 21-4-13 13:35
寫明假設,咪話俾大家知係有假設嘅前設下得出來嘅結果~

唔寫假設,果啲就係真實?可能,又係自己唔識睇了 ...

中一Science都有教, 做實驗必須先有Hypothesis

唔理解的, 可能要同小朋友一齊重溫中一Science課程

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yanping07 發表於 21-4-13 14:54
多謝分析! 有一點不明,HK1需要統一派位的band1女只得20个,甘少?
正常嚟講, 似乎唔應該得咁少
呢個數字主要係按以下條件去估計:

(1) 以統一派位學額當作區內需要參加派位人數去計
(2) 加上只以當中1/3人當係B1學生去計
(3) 扣除估計以直屬位和聯繫位升上中學部既B1學生人數

如果需要參加派位既B1生多於1/3, 情況自然大不同 (人數自然多D, 入B1中學機會自然相對低咗)

回覆樓主:

EDB再調低升中人數推算至53,050人

https://www.hk01.com/社會新聞/611076/升中派位-英中學額平均5人爭1席-離島每席46人爭-南區爭崩頭

教育局今日(12日)公布,據2021年2月的估算,參加2021年度升中派位的適齡小六生僅約53,050人,較2020年同期佔算少約1,850人。

請教全餐填表法是?

Dada3802 發表於 21-4-13 15:46
請教全餐填表法是?
盡填所有B1 (本區和他區), 之後再加B2學校保底

醒目開學勳章

YmOra 發表於 21-4-13 13:22
"區區都不能一概而論",原諒我誠實地講,由Day1我就最不能接受這種"假設" ...
呢個"唔難"對好多人嚟講好難㗎,我都好怕人講乜就收乜,唔作任何分析只信權威
‹ 上一主題|下一主題