用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女仔讀油尖旺,家住長沙灣,應否返深水埗網? ...
樓主: tkinwong
go

女仔讀油尖旺,家住長沙灣,應否返深水埗網?  

tkinwong 發表於 21-4-13 11:08
深水埗我可用德雅來做安全線,博前一間或兩間,油尖旺就搵唔到類似嘅學校。例如咁排:聖母玫瑰、皇帝山、 ...
如果玫瑰唔入, 就已經跳至德雅。好多人放黃棣珊做乙一的。

tkinwong 發表於 21-4-14 13:19
油真band one 入唔哂?
上年新聞:油天畢業生連同學雖然失落第一志願及自行階段選擇的真光女書院,但獲派的是非在首三志願選擇的另一傳統名校嘉諾撒聖瑪利書院,她和爸爸形容結果是喜出望外、幸運。

所以油真一定係全B1; 上面有人回話有B2, 其實應該係B1邊緣人。

littlemaopig 發表於 21-4-14 14:18
如果玫瑰唔入, 就已經跳至德雅。好多人放黃棣珊做乙一的。

明白。睇嚟深水埗家長很屬意男女校。所以我都無諗銘賢。多謝你嘅資料。

回覆 littlemaopig 的帖子

我知的深水埗BAND 1 女仔多選
1) 上智
2) 玫瑰
3) 德雅

Vitsoi00 發表於 21-4-14 14:31

我以前都係咁諗。但出於風險考慮嘅話,乙一排玫瑰就相對安全得多。

JojoDad    發表於 21-5-3 09:41

所以我講 可能學校 有機會錯估BANDING.保守了

Vitsoi00 發表於 21-4-14 14:31

男生無選擇,所以黃棣珊也難入。女仔有得揀,又唔係介意女校的話,最穩陣都係揀返女校

回覆 tkinwong 的帖子

今年俾人吹爆 係BAND 1A 可能多人報讀

Vitsoi00 發表於 21-4-14 14:53
回覆 tkinwong 的帖子

今年俾人吹爆 係BAND 1A 可能多人報讀

邊間?

tkinwong 發表於 21-4-14 15:34
邊間?

玫瑰B1A 大事攸關 考名責實

littlemaopig 發表於 21-4-14 14:23
上年新聞:油天畢業生連同學雖然失落第一志願及自行階段選擇的真光女書院,但獲派的是非在首三志願選擇的另 ...

咁會唔會係SMCC B2生偷雞成功呢?~~~

Poyau 發表於 21-4-14 15:40
玫瑰B1A 大事攸關 考名責實
玫瑰好大機會只係徘徊係1B-1C之間既水平
不過如果連GT都俾人話1A, WKF係1B, 將玫瑰當1A亦合理

不過可能之後要多幾級, 如A*, A** .......

b3410    發表於 21-4-14 16:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 21-4-14 15:42

反正係得口講,你我或隨便一個都可以講,有人B2乙一入到XX校.沒人信?一句秒回,反正我係信左啦

又或者第時有人講起某校,可以講.XX大抽獎收"好多"B2生(添油加醋),有甘的成績係學校增值云云,呃乜甘似曾相識甘

mcl203 發表於 21-4-14 15:42
機會極微, 正常B1學生都會盡填所有B1學校, 唔會咁易漏俾B2

medicine 發表於 21-4-14 15:56
反正係得口講,你我或隨便一個都可以講,有人B2乙一入到XX校.沒人信?一句秒回,反正我係信左啦

又或 ...

最近先做完個斷估,若無數漏,油尖旺本區女生只有5個選擇+1個外區,本區真B1女生,若不以QES為首選,係乙5之前,已經包括起碼3間本區中學,乙1已經大機會離場,去到乙2/3已經非常非常大離咗場了,放乙5先入到,唔知佢係真靚號碼或極差號碼了~~~

littlemaopig 發表於 21-4-14 15:57
機會極微, 正常B1學生都會盡填所有B1學校, 唔會咁易漏俾B2

‘正常’咪正常下囉~~~

回覆樓主:

油尖旺,假設2倍本區生抽九華,~170人,QES 2.X倍,~200人,循道鎖住自己班學生,本區統一可能~480人,乙1放油真嘅機會有幾大呢?除非,極少人乙1放九華或QES~~~

回覆 mcl203 的帖子

呢個真
qes 女仔首選

九華  男仔首選

回覆 hkpapa852 的帖子

big exam 話玫瑰 1A所以會多人選

你估 個個睇 edu kingdom 咩!

hkpapa852 發表於 21-4-13 08:31
仲有個絕招,拿拿聲去KL3租個單位住一年多D,轉去KL3一定無煩惱
KL3 女仔可以點選呢?