用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
樓主: llmom
go

[英國] 五月終於有飛機返香港  

TTEE1819 發表於 21-5-9 17:59
PCR或LAMP, Heathrow Airport 有,你睇Heathrow 的官網就睇到。

咁即是在機場做LAMP 都可以?

llmom 發表於 21-5-9 18:15

睇文字,係呀。其他家長已post cx的link, 我自己訂左維珍票,維珍的web都有提供做test的info,機場T2有得做test 。

想穩陣一點,這幾天多留意其他家長的分享,我們大家又主動上來問多幾句。

TTEE1819 發表於 21-5-9 18:19
睇文字,係呀。其他家長已post cx的link, 我自己訂左維珍票,維珍的web都有提供做test的info,機場T2有得 ...

請問維珍T2 做test 係咪 90mins 有results? CX link 間Collinson 在T2 可以做test, 只不過我未register 入去睇,可能我要reg 咗先。唔好意思,太多問題,做咗問題媽媽

Tracy221 發表於 21-5-9 07:34
佢3日前去機場做架,聽人講過有快速,不過佢12:00 機,我地唔敢博呀!

早3日到 ! 請問孩子是否住機場附近酒店??住那一間呢??

llmom 發表於 21-5-9 18:21

有好多testing providers,我相信VS和CX webs提供在機場的Collinson是一樣。

https://help.virginatlantic.com/gb/en/covid-19-testing.html#Pre-departure

VS 有寫:
//Your test results will be available in a sealed envelope at the testing centre approximately 80 minutes after having taken your test. //

我無睇其他testing providers, 因為由12月至現在,這裡比較多家長分享用Collinson 做test。

如我資料不正確,請其他家長指正,謝謝。

TTEE1819 發表於 21-5-9 18:39
機場有好多testing providers,我相信VS和CX webs提供的Collinson是一樣。

https://help.virginatlantic. ...

謝謝妳,VS link 非常有用, 又詳細。

sunny.moon 發表於 21-5-9 18:24
早3日到 ! 請問孩子是否住機場附近酒店??住那一間呢??

佢住朋友屋企呀,但你可以住kingcross 坐地鐵去機場好快!

5月份倫敦-香港直航日子,還未完成改動,隨時再減班次,留意!

國泰開5月12, 14, 18, 22 至25, 28至31

英航開5月14, 16, 21, 23, 28, 30

維珍5月21, 25,27至31

TVb08    發表於 21-5-10 12:19

cfs 發表於 21-5-10 11:21
5月份倫敦-香港直航日子,還未完成改動,隨時再減班次,留意!

國泰開5月12, 14, 18, 22 至25, 28至31

多謝資料!

亞仔訂咗嗰班機暫時仲喺度,已經full pay 酒店,希望唔使改!

wealth 發表於 21-5-9 09:39
回覆 Tracy221 的帖子

請問你係唔係喺Heathrow Airport 做RT-LAMP COVID-19 Test? 阿囡5月12日機返港, 仲 ...

請問阿囡最後做邊個test 。另外,CX 是否真的要自己print 晒所有文件出來給他們檢查。

Chole 發表於 21-5-10 12:45
多謝資料!

亞仔訂咗嗰班機暫時仲喺度,已經full pay 酒店,希望唔使改!

邊間酒店?6月?

回覆 llmom 的帖子

佢有print, check 得好認真, 遂行遂行對, 佢唔係做 RT-LAMP COVID-19 Test, 佢book e 個 https://covidtesting.collinsonassistance.com/s/login/SelfRegister

醒目開學勳章

回覆樓主:

分享上年12月經驗,盡可能將所有文件印出來, 及放入一個pocket file到, 由航空公司check in至抵達香港, 不時要交文件給相關人士檢查, 一個file裝晒就最方便, 不怕中途跌左張, 又不用將自己電話傳來傳去

3b 發表於 21-5-12 14:16
分享上年12月經驗,盡可能將所有文件印出來, 及放入一個pocket file到, 由航空公司check in至抵達香港,  ...

知道,謝謝你。

etoile 發表於 21-5-12 11:07
邊間酒店?6月?

港島區,咁啱趕得切六月新一輪之前住完。

完成兩針可縮短抵港檢疫措施

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210513/bkn-20210513004048732-0513_00822_001.html

edithtsoi 發表於 21-5-13 10:58
完成兩針可縮短抵港檢疫措施

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210513/bkn-20210513004048732-0513_008 ...

Not from A2

回覆 llmom 的帖子

係喎, sorry 睇漏咗
唉, 21天少不了

Chole 發表於 21-5-12 18:10
港島區,咁啱趕得切六月新一輪之前住完。

Thank you.

llmom 發表於 21-5-9 18:15

Yes