用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
樓主: llmom
go

[英國] 五月終於有飛機返香港  

yuyueng 發表於 21-4-16 15:46
呢個時候無曬遊客無曬自由行,商務都無乜,點解平唔到?反而比staycation果D至平。

...

因為Staycation某程度上風險低d, 隔離酒店又多防疫措施要跟到足,成本也不少。

najilaku 發表於 21-4-16 23:21
回覆 cfs 的帖子

或者book兩間Connecting twin room, 一個大人/工人姐姐帶兩、三個小朋友。 Nina Island S ...

我都尋找緊呢個人出嚟要搵個大哥哥吾介意咁做,因為好多野會限制左,人哋夠年齡一個人好多選撐,要為咗你而就酒店,就位置,價錢又唔同咗,因為inter-connecting 房吾係好多酒店有,我叫亞仔自己揾睇吓佢平時點對人喇,哈哈!工人就冇喇,我就係工人

culver 發表於 21-4-16 18:04
想問吓點解英國唔搭得火車?

到埗後要一程車直接去quarantine place

etoile 發表於 21-4-17 16:02
到埗後要一程車直接去quarantine place

出機場或者由Q hotel返學校都唔會take risk,打的返去。西方人士自由大過天,雖然而家規定搭公共交通工具要戴口罩,仍然有人唔理,亦有好多人亂戴。

etoile 發表於 21-4-17 16:07
出機場或者由Q hotel返學校都唔會take risk,打的返去。西方人士自由大過天,雖然而家規定搭公共交通工具 ...

原來如此 , thx

cherubic 發表於 21-4-16 22:35
Thanks.  He will arrive at the airport about 6pm.  I will book one night there.
For your information, Hilton Garden Inn London Heathrow T2 & T3 is only a few minutes walk to T2.

wloi 發表於 21-4-16 18:30
我只得返一程英國返香港機票。以後都係要一套買一套,因為讀大學,分分鐘term break唔返香港 ...

我7年來,從Year 10開始都是逐個假期買英國返香港來回機票, 咁樣可以彈性啲!

chriwily 發表於 21-4-16 15:11
阿仔仲未收到通知第二針是否改打輝瑞,但都吾知混針是否仲危險

應該唔會溝針呀!好似未證實可以溝針!阿仔昨日打了BioNTech啦!但未通知幾時打第二針,其實香港都安排得好好,你一預約已經有齊兩針時間!

culver 發表於 21-4-16 18:04
想問吓點解英國唔搭得火車?
我大仔到英國 21:00, 用咗個半鐘先入到境。
好彩佢到倫敦太夜,冇晒火車(因為去北部),
預先喺機場附近租咗1晚酒店。

第二日坐 Uber 去倫敦市中心搭火車。
(疫情期間,火車票係隔座位咁買,個個戴口罩,都安全)

佢上機前填英國入境隔離資料,亦如實咁填第1晚酒店資料,然後其餘日子寫宿舍地址)。

佢宿舍做得唔錯,check in 後唔可以離開房間。
當時佢枕頭被舖咩都冇,不過佢亦唔會偷偷出去。
(而且佢個 look,  d 職員話一定認得佢)

佢去交檢測,職員限佢5分鐘要返到宿舍。

buklaylay 發表於 21-4-18 09:19
預先喺機場附近租咗 ...

謝謝告知

對於我哋呢啲第一次出國留學嘅家長,今年嘅部署真係好頭痕

buklaylay 發表於 21-4-18 09:19
預先喺機場附近租咗 ...

冇bedding? 點訓?

culver 發表於 21-4-18 10:43
謝謝告知

對於我哋呢啲第一次出國留學嘅家長,今年嘅部署真係好頭痕
唔好客氣!我都係靠呢度d資訊,先冇咁徬徨

etoile 發表於 21-4-18 10:45
冇bedding? 點訓?
有帶枕袋床笠,用大毛巾當枕頭,披件外套就瞓。
舊年d 枕頭被舖,放晒喺朋友宿舍。
而家朋友唔返去,佢上網求其買咗新嘅,頂住先。

yuyueng 發表於 21-4-13 20:04
倫敦咋!

Manchester direct flight all cancelled. Until 24 Aug... 而家連 機票日子都 定唔到 ,點訂酒店

waiyan2000 發表於 21-4-18 16:11
Manchester direct flight all cancelled. Until 24 Aug... 而家連 機票日子都 定唔到 ,點訂酒店 :igiveu ...

我都想知在Manchester果邊的學生點回港呀?我仲未買機票,如果買BA經倫敦轉機可以嗎?咁檢測報告是否在Man機場做? 去到希斯路機場轉機都是用返Man做的檢測報告已可以轉機?

Manchester direct flight all cancelled. Until 24 Aug... 而家連 機票日子都 定唔到 ,點訂酒店 :igiveu ...

哇,又發生左咩事呀?現在是4月,甘快取消曼城直飛到8月,奇怪!

MrsFung 發表於 21-4-18 16:14
我都想知在Manchester果邊的學生點回港呀?我仲未買機票,如果買BA經倫敦轉機可以嗎?咁檢測報告是否在Man ...

上年12月嘅經驗係可以嘅

TTEE1819 發表於 21-4-18 16:14
哇,又發生左咩事呀?現在是4月,甘快取消曼城直飛到8月,奇怪!

我都想問下香港政府同埋cx發生咩事 因為你冇機我就book唔到酒店咁到時點算呢

家長想預早plan都冇得plan

事實上manchester直航都好大需求,唔明點解成日都cancel direct flight

我其實打咗電話去1823表達咗我嘅意見,你哋都可以試下架,集氣

十月也取消了,九月開學只有幾班開學機,所以我霸住先。直航冇飛好耐了,三月返去都係坐QR轉機,吾想倫敦坐車上,坐其他航空公司啦。

MrsFung 發表於 21-4-18 16:14
我都想知在Manchester果邊的學生點回港呀?我仲未買機票,如果買BA經倫敦轉機可以嗎?咁檢測報告是否在Man ...

坐英航可以喺Manchester 做,時間吾再改的話根據而家呢幾個月飛緊的機係咪可以駁到機嘅,不過好多學生情願坐火車去倫敦先上機,方便啲,又或者會坐其他航空公司直接由曼城轉機返香港,德航,QR,LX三間比較多人坐,仲飛緊,因為入香港冇限制