用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
樓主: llmom
go

[英國] 五月終於有飛機返香港   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 21-4-16 13:42
佢地落井下石,我們任人宰割。

好似上年D口罩咁 搶錢架 血饅頭!   

yuyueng 發表於 21-4-16 13:39
其實而家D酒店都偏貴,一住住21日期間無服務,連床單毛巾都唔會換,又用唔到酒店設備,應該可以平D。
...
都係架,有幾間好平果啲真係舊到一個點,3餐見到都唔想食,預左自己叫food panda都算,乾淨好緊要, 但都有幾間叫做正常價錢又算乾淨既,不過要16-18歲丫. 所以點解有啲成年人又打晒針,就會去Dubai停一停,由其係Dubai無隔離,4月20日後就可以用B 組指明地區入香港, 只需要14日隔離,慳7日錢

chriwily 發表於 21-4-12 20:35
有血栓風險果隻一一阿斯理康

我仔未收到期時都驚打依隻,預左如果得依隻就唔打,好彩改左30歲以下唔打依隻,佢收到通知18号打。

Taimum 發表於 21-4-16 15:07
我仔未收到期時都驚打依隻,預左如果得依隻就唔打,好彩改左30歲以下唔打依隻,佢收到通知18号打。
...

阿仔仲未收到通知第二針是否改打輝瑞,但都吾知混針是否仲危險

chriwily 發表於 21-4-16 15:11
阿仔仲未收到通知第二針是否改打輝瑞,但都吾知混針是否仲危險

我囡收到通知如第一針冇問題,第二針就繼續打,冇得混針。她是30歲如下,我都驚,但冇辦法

joymama 發表於 21-4-16 15:18
我囡收到通知如第一針冇問題,第二針就繼續打,冇得混針。她是30歲如下,我都驚,但冇辦法
...

多謝告知!甘第二針肯定打阿斯了!

回覆 cfs 的帖子

可以試下搵有冇一齊回港的同學share room, 我知道只要同一班機回港的, 就算非家人也可以share room。
另外, Ovolo (第三輪)入住前21日之前可免費更改/取消。

najilaku 發表於 21-4-16 15:31
回覆 cfs 的帖子

可以試下搵有冇一齊回港的同學share room, 我知道只要同一班機回港的, 就算非家人也可以s ...
已經有同學同機回港不過又係14歲高年班會問下不過人地又未必想同人一齊住,自己年齡可以一個人住,緊係一個人自由自在唔駛共用洗手間,所以唔係咁易. Ovolo 要我住$1500晚果隻房,仲要得1張大床,2個男仔同床....又要我60日內唔可以取消,取消扣一半,如果航班取消轉日子就可以,明明普通房有房都唔比住

cfs 發表於 21-4-16 14:48
都係架,有幾間好平果啲真係舊到一個點,3餐見到都唔想食,預左自己叫food panda都算,乾淨好緊要, 但都有幾間 ...

呢個時候無曬遊客無曬自由行,商務都無乜,點解平唔到?反而比staycationD至平。

yuyueng 發表於 21-4-16 15:46
呢個時候無曬遊客無曬自由行,商務都無乜,點解平唔到?反而比staycation果D至平。

...
Staycation抵好多仲有好多野食

5月回港,有無人可以share那些隔離酒店$1000仟元以下,而又乾淨衛生,三餐可以食得的。唔該。

galatea 發表於 21-4-16 16:03
5月回港,有無人可以share那些隔離酒店$1000仟元以下,而又乾淨衛生,三餐可以食得的。唔該。
...

我都想知,$900-$1200都ok, 港島區。希望有JM 可以share .

elysemama 發表於 21-4-16 11:30
如果真係咁諗,佢哋(酒店)太想當然了!由於疫情關係,這年的留學成本增加不少,可謂百上加斤!
...

絕對認同,testing fees, quarantine fees(酒店/學校;英國/香港);等等,仲有而家唔搭得火車次次來往機場同學校嘅的士錢!
已經洗突咗好多!D酒店仲趁火打劫!

cfs 發表於 21-4-16 15:55
Staycation抵好多仲有好多野食

咁呀梗係啦, staycation咁多酒店有做, 競爭大

etoile 發表於 21-4-16 16:33
絕對認同,testing fees, quarantine fees(酒店/學校;英國/香港);等等,仲有而家唔搭得火車次次來往機 ...

想問吓點解英國唔搭得火車?

回覆樓主:

我仍有3套機票因疫情而取消,其中一套是BA, deadline 是Apr 2022, 剛收到BA email,deadline改為Apr 2023, 多一年時間去用,實在太好了。你們看看有無收到通知。

TTEE1819 發表於 21-4-16 18:21
我仍有3套機票因疫情而取消,其中一套是BA, deadline 是Apr 2022, 剛收到BA email,deadline改為Apr 2023,  ...
我只得返一程英國返香港機票。以後都係要一套買一套,因為讀大學,分分鐘term break唔返香港

cherubic 發表於 21-4-16 13:23
Plan to book ticket from London to HK on 17 June.  Will the Covid test be done at the airport?  If y ...

Randox (referred in CX webpage) has a facility in Heathrow for a 3-hr RT-PCR Covid 19 test.  So your son may stay in Heathrow for one night only.

yyfather 發表於 21-4-16 19:20
Randox (referred in CX webpage) has a facility in Heathrow for a 3-hr RT-PCR Covid 19 test.  So you ...
Thanks.  He will arrive at the airport about 6pm.  I will book one night there.

回覆 cfs 的帖子

或者book兩間Connecting twin room, 一個大人/工人姐姐帶兩、三個小朋友。 Nina Island South 價錢、環境、room size、食物都好唔錯。

‹ 上一主題|下一主題