用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
樓主: llmom
go

[英國] 五月終於有飛機返香港  

angel_laam 發表於 21-4-14 23:50
我仔訂左 2/5 Cx 機番,唔知距講既5月上旬係幾時呢,諗緊洗唔洗book多班5月中後備
...

完全未有詳細資料,你book完5月2日,再book 5月其他日子做後備,都一樣唔知飛唔飛得呀。唔飛得,有無得退款?如無,手上就有兩套機票將來要改期來用,如果你唔怕麻煩,都無問題的。

spain 發表於 21-4-14 15:19
回覆 cfs 的帖子

咁大鑊!唔可以大人登記左就走?!

今日收到Ovolo酒店回覆,十四歲可以獨自隔離,但不可以住最平的房間$6xx,中間價錢$8xx的六月至七月已滿,必須入住最貴的longloft $15xx一晚,不可以住普通房理由是空間細二百呎,不適合學生住!其實係明知冇酒店肯收我地冇選擇,我查詢如同成人隔離,便可以住普通房而暫時仲有房,如果第四輪酒店沒有上榜,便可以退款。如果預約後在入住前的六十日內需要取消,扣半數!

醒目開學勳章

cfs 發表於 21-4-15 19:32
今日收到Ovolo酒店回覆,十四歲可以獨自隔離,但不可以住最平的房間$6xx,中間價錢$8xx的六月至七月已滿, ...

即是不能夠等第4輪酒店公告就要訂房先?Ovolo不準14歲學生訂普通房的理由好牽強, 房大就解決問題?真係肉隨砧板上  

3b 發表於 21-4-15 19:46
即是不能夠等第4輪酒店公告就要訂房先?Ovolo不準14歲學生訂普通房的理由好牽強, 房大就解決問題?真係肉 ...

㩒住搶,知道你冇其他選擇,又知道你要六月至七月,佢哋已經有偷步收客。

今日收到Ovolo酒店回覆,十四歲可以獨自隔離,但不可以住最平的房間$6xx,中間價錢$8xx的六月至七月已滿, ...

呢間酒店真係好過份 , 接收與唔接收 14/15歲以下學生 。
但用房間面積與去釐定會否接納這個年齡層的學生,  咩論點?  做家長的無奈 !

希望6月多D酒店讓你選擇 ,加油!

katrinafu 發表於 21-4-15 19:54
呢間酒店真係好過份 , 接收與唔接收 14/15歲以下學生 。
但用房間面積與去釐定會否接納這個年齡層的學生 ...

明顯係蝦我地年紀細冇選擇,邊有理由空間細二百呎唔適合學生,我學生好瘦吾得咩,O哂咀

二百尺空間細唔適合學生住⋯⋯好多人一家三口住劏房未必有二百呎。

都唔知,可以向邊個部門投訴。(emoji)

yuyueng 發表於 21-4-15 21:12
二百尺空間細唔適合學生住⋯⋯好多人一家三口住劏房未必有二百呎。

應該係貴房一直賣唔哂,咪要咁做囉,我一話百五呎我孩子都住過啦上年,佢就話呢個係佢公司政策,學生吾可以住普通房我孩子是公子或者公主嗎

Jade2y 發表於 21-4-15 21:28
都唔知,可以向邊個部門投訴。(emoji)

我都會硏究下

cfs 發表於 21-4-16 03:47
應該係貴房一直賣唔哂,咪要咁做囉,我一話百五呎我孩子都住過啦上年,佢就話呢個係佢公司政策,學生吾可 ...

佢地覺得你地家長每年使四五十萬比子女留學,而家分3萬比仔女住好d唔過分。

反而我覺得點解無再平D既酒店,好似嘉湖海逸呢d,$400樓下房間又大。機場富豪都幾平,不過無位。

yuyueng 發表於 21-4-16 08:38
佢地覺得你地家長每年使四五十萬比子女留學,而家分3萬比仔女住好d唔過分。
...
佢搞錯左喇,我就係交晒學費所以無錢住喇$31500

yuyueng 發表於 21-4-16 08:44
反而我覺得點解無再平D既酒店,好似嘉湖海逸呢d,$400樓下房間又大。機場富豪都幾平,不過無位。 ...
又要酒店肯做,又要佢既設備空調之類達到政府要求,我諗唔係所有酒店都做到掛不過嘉湖由始至今都唔接收隔離人士,其實點解呢,呢個時候照計最搵錢有穩定客源既方法丫.除非佢酒店本身好多月租人士.

...
而家去留學既已經唔係個個都係有錢人,係計住計住慳啲錢出來咋,我就係啦

我幫我女改左25/6飛,因為那個星期只得個日有機。酒店我未book,因為我女話...professor話大考要全group 都合格先會放暑假。有一個唔合格都要全group重考...考到合格為止。以前讀中學時 flexible好多,俾學校一個理由就可以早走。
我女話因為term 2無面授課同 lab (雖然成個 term break都繼續上網課)...term 3就係報復式面授同上 lab...基本上日日都9-5,好似讀中學咁。

...

如果真係咁諗,佢哋(酒店)太想當然了!由於疫情關係,這年的留學成本增加不少,可謂百上加斤!

Plan to book ticket from London to HK on 17 June.  Will the Covid test be done at the airport?  If yes, should my son stay in airport hotel for two days?

cfs 發表於 21-4-16 09:28
又要酒店肯做,又要佢既設備空調之類達到政府要求,我諗唔係所有酒店都做到掛不過嘉湖由始至今都唔 ...

其實而家D酒店都偏貴,一住住21日期間無服務,連床單毛巾都唔會換,又用唔到酒店設備,應該可以平D

elysemama 發表於 21-4-16 11:30
如果真係咁諗,佢哋(酒店)太想當然了!由於疫情關係,這年的留學成本增加不少,可謂百上加斤!
...

佢地落井下石,我們任人宰割