用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
樓主: llmom
go

[英國] 五月終於有飛機返香港  

醒目開學勳章

wloi 發表於 21-5-4 22:57
我希望CX班機可以改返徬晚甚至夜機,中午機去機場做test會好趕...CX同我講6月唔係日日有機,所以我暫時book ...

今早問左CX, 暫時只有中午機返香港, 我亦跟他們反映了時間太差, 學生由學校去機場至少要2至3小時, 要他們在機場住一晚酒店不是太好, 希望他們可以改善或加下午航班

poonseelai 發表於 21-5-5 11:22
Thank you, the 3 hour one ( https://doctap.co.uk/randox/) is no longer on the list?

其實可以等星期五政府正式宣布解禁之後,再睇國泰的update。

3b 發表於 21-5-5 11:30
今早問左CX, 暫時只有中午機返香港, 我亦跟他們反映了時間太差, 學生由學校去機場至少要2至3小時, 要 ...

所以我都響London 訂咗一晚酒店

3b 發表於 21-5-5 11:30
今早問左CX, 暫時只有中午機返香港, 我亦跟他們反映了時間太差, 學生由學校去機場至少要2至3小時, 要 ...
我倫敦家在zone 2,去機場都要2個幾鐘,加上check in .....早上7點幾已經要出發。所以我女放假會先去倫敦家,去clinic做test...然後過兩日再搭飛機。
唔會直接由大學所在城市去機場,太趕啦,情願遲兩日走。

yuyueng 發表於 21-5-5 09:15
吓!咁誇張?21日直情殺我地一頸血呀!

dorsett superior roon 係磨沙玻璃,望唔到出面,住21天ok嗎?好似好自閉咁

醒目開學勳章

llmom 發表於 21-5-5 11:48
所以我都響London 訂咗一晚酒店

CX無下午機的話唯有住一晚酒店, 如果搭BA就可以避免這個問題

醒目開學勳章

wloi 發表於 21-5-5 15:21
我倫敦家在zone 2,去機場都要2個幾鐘,加上check in .....早上7點幾已經要出發。所以我女放假會先去倫敦家 ...

倫敦有好多地方做測試, 細女做左先就不用太趕, 飛個日早少少去機場check in就得

poonseelai 發表於 21-5-5 16:26
dorsett superior roon 係磨沙玻璃,望唔到出面,住21天ok嗎?好似好自閉咁
是嗎?我book 咗Deluxe room.  反正話可以14天前免費取消,book 咗先算
但真係好貴。

醒目開學勳章

他們用磨沙玻璃是因為對住墳場, 已經要留喺間房21日, 連出面的天色都看不到, 會令人更憂鬱, 盡量避免啦!Dorsett Mongkok較好

ema 發表於 21-5-5 17:27
是嗎?我book 咗Deluxe room.  反正話可以14天前免費取消,book 咗先算
但真係好貴。
...

Dorsett Wanchai city view room 有view, $1,200 一晚,太貴啦,我訂了 Nina Hotel Island South, hill view, $870 一晚,300 呎

3b 發表於 21-5-5 17:29
他們用磨沙玻璃是因為對住墳場, 已經要留喺間房21日, 連出面的天色都看不到, 會令人更憂鬱, 盡量避免 ...

同意,21天太自閉啦

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 21-5-5 18:00
Dorsett Wanchai city view room 有view, $1,200 一晚,太貴啦,我訂了 Nina Hotel Island South, hill vi ...

Nina食物質素高, 好多人讚!

poonseelai    發表於 21-5-5 18:24

我唔知呀,想搵間望到外面又唔係得200尺果D,希望下一輪多D選擇。

回覆 TTEE1819 的帖子

係呀, 聖誕嗰round係在機場做lamp test.  那時政府網站係叫nucleic acid test.  現在政府網站都係話做nucleic acid test.  我希望可以在機場做lamp test, 如果黃昏機,在機場做最方便。 但我會double check with 航空公司
希望大家的仔女順順利利健健康康回到香港!

poonseelai 發表於 21-5-5 18:00
Dorsett Wanchai city view room 有view, $1,200 一晚,太貴啦,我訂了 Nina Hotel Island South, hill vi ...

我都考慮定Nina Hotel Island South, 但要即時付款又無得更改/取消,擔心若唔好彩碰啱溶斷機制,要改航機咪要白花兩萬蚊

hongkeikei 發表於 21-5-6 09:01
我都考慮定Nina Hotel Island South, 但要即時付款又無得更改/取消,擔心若唔好彩碰啱溶斷機制,要改航機 ...
"Once booking confirmed, cancellation of the booking is not allowed.
Otherwise, the Hotel will charge first night penalty. However, if anything
unexpected happens, such as flight schedule cancelled or test result comes
out positive, kindly provided the related document to us as a proof. Once we
received the document, we would cancel the booking for you without any
charges."

1st night charge only wo

poonseelai 發表於 21-5-6 09:24
"Once booking confirmed, cancellation of the booking is not allowed.
Otherwise, the Hotel will charg ...

reasonable

香港飛英國的「10天隔離」政策唔知乜時間調整,5月17號?

回覆樓主:

Nina Island South city view room都好好, 有機會望到深水灣同海洋公園!

回覆樓主:

Nina city view room