用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
樓主: llmom
go

[英國] 五月終於有飛機返香港  

知唔知仲要唔要check in 回港時要72小時PCR檢測報告陰性呀?

galatea 發表於 21-4-12 22:10
知唔知仲要唔要check in 回港時要72小時PCR檢測報告陰性呀?

我估:要
大家等等細節的公佈

細仔好想5月中至尾返香港,因為有份 intern 等緊佢,
今朝仲煩緊幾時解除限制,點知放工時就聽到好消息!

終於返得黎香港嘞!

buklaylay 發表於 21-4-12 22:50
細仔好想5月中至尾返香港,因為有份 intern 等緊佢,
今朝仲煩緊幾時解除限制,點知放工時就聽到好消息!

我同妳一樣,細仔有份Intern 在香港,這幾天非常煩惱點攪,好彩今日有好消息

chriwily 發表於 21-4-12 19:30
阿仔都係!其實吾打好過打,佢打第一針又頭痛又發燒,NHS只叫佢食止痛藥,擔心死我!
...

我仔都有幾個朋友打左,其中三個發燒,所以佢唔係好想打,請問是否阿斯?仔話無得揀輝瑞,是嗎?

apple_001 發表於 21-4-13 10:55
我仔都有幾個朋友打左,其中三個發燒,所以佢唔係好想打,請問是否阿斯?仔話無得揀輝瑞,是嗎?
...

阿仔話網上預約時冇顯示打邊隻,去到先知打阿斯,問過醫護話英格蘭地區都係打裡隻喎!

...
其實發燒係一般疫苗正常反應,一兩日就無事,打咗點都比唔打好

chriwily 發表於 21-4-13 11:02
阿仔話網上預約時冇顯示打邊隻,去到先知打阿斯,問過醫護話英格蘭地區都係打裡隻喎!
...

謝謝,明白了,因為他說health centre 都冇講,我在香港新聞就見話有兩隻,透明度不好

幸福花海 發表於 21-4-13 11:03
其實發燒係一般疫苗正常反應,一兩日就無事,打咗點都比唔打好

我知,不過機會率咁高,一個人自己嗰邊冇照顧,連入醫院或睇醫生機會都無,只怕發燒有其他并發症,返來香港先比較穩陣,原本諗住打返當地的疫苗可以應付變種,而家再考慮下

...

早一排,有一個在英國NHS的醫護人員(香港人)提過,英國市民無得揀邊一只疫苗。

TTEE1819 發表於 21-4-13 11:19
早一排,有一個在英國NHS的醫護人員(香港人)提過,英國市民無得揀邊一只疫苗。
...

我英國朋友說英國用緊幾款疫苗, 每次全國會用同一款, 而每隔幾星期先換一款, 早排聽他打去問NHS 現在打阿斯利康, 但他想打復必泰, NHS職員叫他2星期後再打來問,因這兩星期內都會是阿斯。

galatea 發表於 21-4-12 22:10

為人為己,有檢測先俾上機都係好事。自己坐13個鐘機都會安心d,對本地人也叫負責任。

都係等下一款疫苗好啲,睇新聞阿斯利康好似有好多事故

katrinafu 發表於 21-4-13 12:06
我英國朋友說英國用緊幾款疫苗, 每次全國會用同一款, 而每隔幾星期先換一款, 早排聽他打去問NHS 現在打 ...
是的,如果唔想打果隻,改日子下星期打,會轉左另一隻(資訊由讀醫學生提供)

yuyueng 發表於 21-4-12 21:34
第三輪指定檢疫酒店有30 間,有效期去到6月19號,如果19 號後返港而家未訂得,我相信第四輪酒店一定增加起 ...

6月19号之後呢?
如果有打針,又洗唔洗住21日咁耐?
我好想去睇大囡畢業,雖然得網上直播,之後可以接埋阿細返嚟一齊隔離。如果老公又去, 打咗針又唔使住21日 ,就要諗下點樣住最好同最慳。

etoile 發表於 21-4-13 17:35
6月19号之後呢?
我好想去睇大囡畢業,雖然得網上直播,之後可以接埋阿 ...
I think you cannot skip the 21 days.

etoile 發表於 21-4-13 17:35
6月19号之後呢?
我好想去睇大囡畢業,雖然得網上直播,之後可以接埋阿 ...
你預左21日啦,如果可以14+7已經喜出望外啦,況且其實直航返港仲有變數,政府講左如果有一定回港人數帶變種病毒,之後14日禁番直航。

yuyueng 發表於 21-4-13 19:29
你預左21日啦,如果可以14+7已經喜出望外啦,況且其實直航返港仲有變數,政府講左如果有一定回港人數帶變種 ...

你指嘅直航係指曼徹斯特返香港?

waiyan2000 發表於 21-4-13 19:49
你指嘅直航係指曼徹斯特返香港?
倫敦咋!

sleung2020 發表於 21-4-13 17:44
I think you cannot skip the 21 days.