用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 去叩門係咪會睇選校表? 中學仲睇唔睇誠意分? ...
go

去叩門係咪會睇選校表? 中學仲睇唔睇誠意分? [複製鏈接]

我想問 統一派位 當日係咪會派番張選校表給你?去叩門嘅時候係咪間間學校都會睇你嘅選校表睇你填該學校在第幾志願的? 大家知唔知道邊啲學校會睇選校表邊啲唔會睇?其實中學仲睇唔睇呢啲誠意分?定係其實都係好現實睇叩門嗰份卷嘅分數高低?
   6    0    0    0

回覆樓主:

留意心儀學校網頁叩門公布
有啲要自行/大抽獎選過才可扣門
亦有據自行名單call人無公開扣門

回覆 Poyau 的帖子

大約幾時會出叩門資料?

audrey420 發表於 21-4-13 09:20

大約幾時會出叩門資料?

官津校大約6月尾開始留意已可以。

Poyau 發表於 21-4-13 07:01
留意心儀學校網頁叩門公布
有啲要自行/大抽獎選過才可扣門
亦有據自行名單call人無公開扣門
就係想填表時知多啲,但叩門資料6月先出,但係五月已經要交抽獎表

christse1314 發表於 21-4-12 15:32
我想問 統一派位 當日係咪會派番張選校表給你?去叩門嘅時候係咪間間學校都會睇你嘅選校表睇你填該學校在第 ...
叩門位好少,所以中學好睇學生既誠意。而最大既誠意就係成績好,夠誠意就有得考筆試。筆試既誠意分高,就收。

audrey420 發表於 21-4-13 09:20

大約幾時會出叩門資料?

放榜前一至兩星期左右,到時必需密密上校網睇最新情況。

christse1314 發表於 21-4-12 15:32
我想問 統一派位 當日係咪會派番張選校表給你?去叩門嘅時候係咪間間學校都會睇你嘅選校表睇你填該學校在第 ...

這類誠意分作用係有,但只要"叩門試"表現佳就可以取代為主要取錄因素了。別太緊張吧!仲未放榜,唔好諗定會派得唔好先得㗎!

請問直資扣門的玩法是否一樣?直資的叩門資料是否一般都是6月才有?

whyl 發表於 21-4-13 13:38
請問直資扣門的玩法是否一樣?直資的叩門資料是否一般都是6月才有?

有直資有部分資料例如李國寶

http://www.hkmadavidli.edu.hk/admission/s1_admission/

Stage 2:

Application Period: July 6-7, 2021

Number of S1 students enrolled in this stage: 24

官/津/直中學: 唔係間間都有得扣的, 如樓上講, 有啲官/津 e.g.自行/大抽獎申請過才有得扣門, 而亦有小量官/津/直中學係無扣門位的. 而有啲直資無扣門位但有 waiting list 名單, 放榜後呢啲直資只會 call waiting list 學生

如接納扣門, 通常一般嘅官/津/直中學要考筆試, 有啲會加埋面試, 間間扣門要求唔同, 所以樓上網友提醒6月開始要上心儀扣門中學, 睇清楚扣門手續及程序

回覆 audrey420 的帖子

可以試試先參考一下去年的資料:
Smart Parents 周刊 2020年6月18日

Smart Parents 周刊 2020年6月18日

不過,每家媒體收集的資料都不太一樣,而且都是舊的資料,
今年也必須提前做 fact check,
筆試形式、面試要求、是否接收叩門、具體時間等等。
心儀的學校一定要提前打電話查詢,
特別是很多官津學校官網沒有發放資料。

直資不同官津。

有些直資會較早登出叩門申請資料。

Sabina-Sabina 發表於 21-4-13 20:28
回覆 audrey420 的帖子

可以試試先參考一下去年的資料:
好正的資料,多謝哂

Sabina-Sabina 發表於 21-4-13 20:50
好詳細,thanks

王家爸爸 發表於 21-4-13 10:31
叩門位好少,所以中學好睇學生既誠意。而最大既誠意就係成績好,夠誠意就有得考筆試。筆試既誠意分高,就收 ...
明白,thanks

多謝各位回覆 因為我目標全部都係他區校, 所以 除非畀我抽到嗰幾個位 , 否則 我之後都要叩門,所以想早啲知道叩門資料
‹ 上一主題|下一主題