用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔女校St Francis
go

灣仔女校St Francis

yianleen 發表於 21-4-12 12:01
灣仔女校St Francis都算一線女津, 比起德望的話, 應該點揀好? (幫朋友問)

學費: 不是問題

德望功課唔算多、唔算好忙

體藝: 德望係勁啲

中學GHS好過SFCC

德望好多活動, 合唱團, 田徑, 泳隊,

樂團都出色

學費不是問題, 我投GH

利申:小女德小畢業,成績中上,順利升中

yianleen 發表於 21-4-12 12:01
灣仔女校St Francis都算一線女津, 比起德望的話, 應該點揀好? (幫朋友問)

學費: 不是問題

我覺得成績/ 活動,兩間唔算同 level....

SFCC 近年 dse 成績唔算好 (band 1C)

St Francis 我女讀了一年(小一)。功課有時都多。
中文校本深,英文校本淺,數學正常,常識校本深(常識老師會俾好多額外野佢地抄 notes。思維工作紙對小一生好難)

津校的學生程度會有參次。SF 小學老師普遍有心機教學,因為課程深,吸收到幾多就睇學生水平了。

如果學費地點不是問題,vote for good hope!!

唔計學費,德望
利申,小朋友上SFCS

回覆 mykate 的帖子

不能同意更多常識校本課程....小一來說堅深.....

學術:津校當然參差少少,但 SFCS 始終都係傳統名校,都有好多讀得書嘅女女,而且接駁上 Band 1 英中,佢一定會令到班女女銜接到中學。英文方面就一定係德望更深。
功課:德望功課默書就唔算多,不過就好多 Quiz,份份都計分。
體藝:嘉諾撒系列從來都唔係體藝強,田徑方面係出色,但其他方面應該冇特別。
中學:當然德望更好。不過 SFCC 係津校有明確嘅直屬位,你係 Band 1 就 100% 入得返。德望唔係直屬關係,相信 Band 1 都好大機會入得返只係唔能夠肯定 100%。

回覆 yianleen 的帖子

Vote for 德望

1998Ruby1998 發表於 21-4-12 16:30
學術:津校當然參差少少,但 SFCS 始終都係傳統名校,都有好多讀得書嘅女女,而且接駁上 Band 1 英中,佢一 ...

樓主問緊小學,你有冇認真睇完SFCS啲學界成績先俾評語㗎?~~~

回覆 mcl203 的帖子

謝謝大家!
但唔係好明呢個post 是指St Francis小學成績唔得?請指教!

yianleen 發表於 21-4-12 19:07

謝謝大家!

學術水平應該德望高啲嘅,德望係私校,家生背景會接近啲~~~

補多句: 德望係英小, SF係中小,銜接英中德望係有優勢~~~

其實我用家佢地英文係淺小小
但係你可以自己出去加強
上到中學都係英中,佢地係有方法令到D小朋友英文OK的

點為知得唔得?中小,得英文用英文上
小一一班係普教中
上面都有人提到哂
基本上你唔駛太谷,跟得上,B2都上原校
B1C係無B1B咁好,但唔會差
睇你想要咩架姐
你比心機都可以級頭去其他B1A B1B中學
又有保障B1C
重點一個月用少5000元
你學咩都得啦

回覆 ipki 的帖子

我自己又覺得外補同學校嘅影響真係唔同。雖然話慳返學費可以去學多啲嘢,外補英文,但係始終學校先係最主要影響到小朋友嘅地方,如果學校語境好,英文自然點都沉到啲返嚟,相對之下外補英文難啲令小朋友習慣用英文嘅環境

回覆 Mama153420 的帖子

錢唔係問題就得所以我一開始都投德望
唔係個個有錢玩足六年...........

JojoDad    發表於 21-4-18 17:00

ipki 發表於 21-4-13 09:31

點為知得唔得?中小,得英文用英文上

唔太認同,我兩個小朋友,一個中小上英中,一個讀英小,佢哋既英文程度已經有分別。講緊唔係起補習就可以拉近呢方面既距離,例如常識,讀英小既因常識都係英文,所以好多專用terms( Photosynthesis、Stroke 、Digestive system)等等已經掌握。讀中小升英中既,因為學習能力尚可,雖則都快pick up到,但真係視乎小朋友能力的。

Mama153420 發表於 21-4-13 14:52
回覆 ipki 的帖子

我自己又覺得外補同學校嘅影響真係唔同。雖然話慳返學費可以去學多啲嘢,外補英文,但係 ...

外補,就算你中學讀英中,外補返Maths/Phy/Chem/Bio,都絶大部份用中文教。所以,坊間啲認為,外補可以追返,或者甚麽無縫銜接,一升中入銜接班就有啟示了~~~

PTL_L 發表於 21-4-13 16:15
唔太認同,我兩個小朋友,一個中小上英中,一個讀英小,佢哋既英文程度已經有分別。講緊唔係起補習就可以拉 ...
中小粵教中, 9成科目係中文教學, 上到B1A英中無問題都大有人在 (仲要唔少)
其實只係學生能力問題, 同讀邊間小學, 邊類小學無關

LS小學, SPCC小學都係中小
QC, 沙呂同林護佢地學生有近半既大戶中學生, 都係來自中小

ipki    發表於 21-4-13 17:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 PTL_L 的帖子

反而我唔太認同最緊要係自己知自己小朋友能力
中小的英文唔會差過英小的
ANYWAY,呢個TOPICS係唔計錢情況下
我會係原仙我話的,德望
如果無錢,根本無諗諗

睇下你小學外補D咩啦我始終認為好的中小,係有佢的方法令小朋友的英文跟得上
唔會差過所謂英小
小朋友本身係屋企,睇中文台定英文台,己經可以差好遠
睇英文台但用中文字幕同用英文字幕同唔用字幕又係唔同效果

題目係唔計錢.......咁德望MUST 1ST CHOICE