用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔女校St Francis
樓主: yianleen
go

灣仔女校St Francis

同老婆傾開呢個問題, 大家講返細個嘅情況
我細個讀英小, 英文底子夠我上到英中食老本食到會考; 我老婆細個讀中小, 佢當年入咗間有直屬英小嘅英中, F1完全跟唔上考包尾咁滯, 要努力幾年先慢慢跟到, 但佢話自己啲英文都係咁多個同學之中最差
總括黎講就各有利弊啦, 英小上英中可以讀得輕鬆啲, 不過亦會令小朋友容易鬆懈, hea吓hea吓眨吓眼就DSE, 但之前玩足幾年想開返turbo都撻唔著; 中小上就要追得辛苦啲, 但小朋友keep住勤力冇dum懶個人, 最終結果唔會衰得去邊

Dybala 發表於 21-4-15 10:19
我細個讀英小, 英文底子夠我上到英中食老本食到會考; 我老婆細個 ...
不過以前英文環境唔多,真係大部分靠學校。依家完全不同,英文語境好容易搵到。睇戲,組隊打機,YouTube, online Net, 英文故事書,英小/中小之間,在英文語境方面的差距已經縮小。

zaba    發表於 21-4-15 15:59

Dybala 發表於 21-4-15 10:19
我細個讀英小, 英文底子夠我上到英中食老本食到會考; 我老婆細個 ...

如果兩者都勤力用功呢?龜兔賽跑隻龜要贏, 要先有個前設,就係隻兔去左訓覺。但更多嘅正常情況係,隻兔keep住正常咁跑,結果係隻龜連兔仔尾都見唔到

咪就係個個要WIN在起跑線LOO真係咁重要?
ANYWAY無咩必要急住起跑
香港人精神,都係怕執輸行頭慘過敗家
都要睇小朋友能力而家......

ipki 發表於 21-4-15 14:29
咪就係個個要WIN在起跑線LOO真係咁重要?
ANYWAY無咩必要急住起跑
香港人精神,都係怕執輸行頭慘過敗家

龜兔賽跑,似乎,重點唔係在條起跑線,書仔從來無話讓隻兔仔企前啲,或,跑先。無必要急住跑,亦無錯,但有分段計時呢~~~

回覆 mcl203 的帖子

觀點與角度最緊要自己接受到
我借意同你討論呢個故事

ok3 發表於 21-4-15 13:56
如果兩者都勤力用功呢?龜兔賽跑隻龜要贏, 要先有個前設,就係隻兔去左訓覺。但更多嘅正常情況係,隻兔kee ...
咁個分野都只限英文姐, 其他科分別冇咁明顯

b3410 發表於 21-4-15 11:35
不過以前英文環境唔多,真係大部分靠學校。依家完全不同,英文語境好容易搵到。睇戲,組隊打機,YouTube, o ...
冇錯呀, 而家大把免費途徑接觸英文, 唔似以前淨係靠學校教深啲就學多啲

mcl203 發表於 21-4-15 14:41
龜兔賽跑,似乎,重點唔係在條起跑線,書仔從來無話讓隻兔仔企前啲,或,跑先。無必要急住跑,亦無錯,但 ...
但人係有惰性嘅, 一般人見自己拋離對手咁遠都會放慢手腳, 冇幾多人會精益求精不斷挑戰自己, 尤其是喺香港讀書呢個十幾二十年嘅長途戰

Dybala 發表於 21-4-15 15:40

睇吓邊類小學,某些英小係漸進式,中或常用中文,無文學,所以好難直接比較嘅~~~

重申:無比較學術~~~

ipki 發表於 21-4-15 15:38
回覆 mcl203 的帖子

觀點與角度最緊要自己接受到

我反為理解個故事係,各有所長,放埋一齊跑去達成一個目標,係錯誤~~~

Dybala 發表於 21-4-15 15:47
但人係有惰性嘅, 一般人見自己拋離對手咁遠都會放慢手腳, 冇幾多人會精益求精不斷挑戰自己, 尤其是喺香港讀 ...

都同意。 所以我都有補充係,點做都好,相信係任何國家任何學制,一定會同你計時,10km就係10km,馬拉松就係馬拉松,用呢種方式去跑啲幾日嘅沙漠賽,C得~~~

係香港,就係咁現實,要跟本地規則,做自己認為適合嘅事,無單一方法~~~

mcl203 發表於 21-4-15 15:53
我反為理解個故事係,各有所長,放埋一齊跑去達成一個目標,係錯誤~~~
...
應該比鐵人三項,加埋游水,兔仔就只有繼續睡

b3410 發表於 21-4-15 16:53
應該比鐵人三項,加埋游水,兔仔就只有繼續睡

可唔可以日日係屋企操游水去補救先?和,搞定鬧鐘到時叫醒隻兔?搞咁多為乜呢,係自己嘅生活空間哈皮咪得囉,一定要同隻龜鍊過?~~~

Dybala 發表於 21-4-15 15:40
如果香港可以真正貫徹做到母語教學就係。可惜上到中學後(如果有幸入到英中的話),最遲入到大學後,你就要面對用英文去學習呢個問題。如果你英文唔好的話,影響嘅其實係整個學習效率。又講返我喺ek講過幾次嘅case------我有朋友係名中中畢業,但入到u後發覺英文唔得,結果人地做完功課溫晒書,佢仲喺度查緊字典,呢個痛苦嘅經驗令到佢無論如何都要佢小朋友由英小讀起。其實我有時諗,政府一係唔好改,一係就改到連大學都用母語教學。否則真係攞啲學生嚟攪

ok3 發表於 21-4-16 01:03
如果香港可以真正貫徹做到母語教學就係。可惜上到中學後(如果有幸入到英中的話),最遲入到大學後,你就要 ...
一刀切唔好,依家大家有的選擇,好過冇的揀。只不過英/中授課的比例要彈性處理,儘量滿足同學自己的學習需要。

b3410 發表於 21-4-15 11:35
不過以前英文環境唔多,真係大部分靠學校。依家完全不同,英文語境好容易搵到。睇戲,組隊打機,YouTube, o ...

最重要既係運用. 日日都係用英文, 一定比少用好. 學language都係運用啫, 星唔星過後就無意思.
至於中文, 因為日常都用.

如果香港可以真正貫徹做到母語教學就係。可惜上到中學後(如果有幸入到英中的話),最遲入到大學後,你就要 ...
大學用中文就大獲, 一份paper閒閒地過萬字, 有排打

Dybala 發表於 21-4-16 10:16
大學用中文就大獲, 一份paper閒閒地過萬字, 有排打
對我呢啲老野可能係. 我見公司啲年青人打中文好快, 唔知係咪玩得手機通訊軟件多嘅關係.

見怪不怪啦,你唔見有啲家長分享,我小朋友喜愛升大入某科,但佢又教子女選科入偏科,易係DSE有成績。咁,某些科目係有関連性,中學興趣唔大,大學又非常有興趣,係咪有D矛盾?又咁認為,入大學先讀無問題吖,但,人哋中學已經讀咗三年啦喎~~~

所以,個人認為係好難改變嘅~~~