用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔女校Band 3女,可以點樣揀
go

灣仔女校Band 3女,可以點樣揀

女校band 3成績,本身有直屬中學,但中學都係band 1英中,呢個成績翻上自己中學係昧無望?係本區可以點樣揀中學?

轉翻東區揀中學嘅話,banding會唔會高D?多D中學揀?

非常感謝(emoji)比D意見。
揀中學第一選擇係想要校風好,tks

直資嘅話可以試考邊間?tks

darling333 發表於 21-4-12 11:06
女校band 3成績,本身有直屬中學,但中學都係band 1英中,呢個成績翻上自己中學係昧無望?係本區可以點樣揀 ...

問返自己學校老師取升學指導啦,會比網上建議更準備~~~

須知Banding校評和貼近真實可能會出現,灣仔有某啲直屬小學係校評。除非,家長本身都認為係非常B3,自己對子女應該係最瞭解~~~

女校band 3成績,本身有直屬中學,但中學都係band 1英中,呢個成績翻上自己中學係昧無望?係本區可以點樣揀 ...

灣仔B3入東區,應該部份係可以升Banding,但,還是請教自己老師求指導最好~~~

回覆 darling333 的帖子

边間先? 如果St francis, 上年全收晒直屬小學; St paul catholics, 有99 個直屬位,只要不是尾5個,也可直上SPSS; MSP,TL,band 2 生都收唔晒。

sandylaw617 發表於 21-4-12 12:42

边間先? 如果St francis, 上年全收晒直屬小學; St paul catholics, 有99 個直屬位 ...

就係sfcs,上年收曬?其實我女先小五,但成績真係差,對學業唔上心,所以問定先。可以直上自己中學肯定係最好的,就係怕上唔翻

首先你所講既 Band 3 成績,係唔係學校最後三分一嗰班?如果係可以係區內既 Band 2 都未定,所以先搞清小朋友喺區內既真正成績。未搞清呢點,其實好難討論可以點樣揀中學。

darling333 發表於 21-4-12 12:45
就係sfcs,上年收曬?其實我女先小五,但成績真係差,對學業唔上心,所以問定先。可以直上自己中學肯定係 ...
如果係小五,其實仲有得追。先搞清楚成績差喺邊,如果係主科就諗辦法解決。

王家爸爸 發表於 21-4-12 12:50
如果係小五,其實仲有得追。先搞清楚成績差喺邊,如果係主科就諗辦法解決。 ...

有一直係度追緊,補習專科都有,希望阿女突然開竅,如果唔係都難。

darling333 發表於 21-4-12 12:54
有一直係度追緊,補習專科都有,希望阿女突然開竅,如果唔係都難。
其實有時唔係開唔開竅既問題,信心都好重要。如果係語言類既科目,對有啲比較懶既小朋友,其實同佢一齊煲劇,可能學得更輕鬆。如果係數學,其實理解比操更重要。

sandylaw617 發表於 21-4-12 12:42

边間先? 如果St francis, 上年全收晒直屬小學; St paul catholics, 有99 個直屬位 ...
TL唔係直屬,係聯繫,基本上唔會收得哂。

上年,級頭30名內必外闖,成功率好高。

訂下目標,不要做尾那20名內,長期鼓勵。
自行甲1乙1 - 填返SFCC

回覆 PTL_L 的帖子

所以TL, band 2 生也未必上得返

王家爸爸 發表於 21-4-12 13:00
其實有時唔係開唔開竅既問題,信心都好重要。如果係語言類既科目,對有啲比較懶既小朋友,其實同佢一齊煲劇 ...

我哋當年校長嘅小五下學期嘅建議係,唔好晒時間改善自己嘅不足,將時間放落自己有把握嘅地方,始終時間唔多。

直屬小學,能夠谷前少少已經大機會直升,搞掂升中先去慢慢搞~~~

我個人覺得就算中學部收返哂,上到中學又係小學無限loop....好陰功咁

何東,寶血點睇?

mcl203 發表於 21-4-12 13:51

我哋當年校長嘅小五下學期嘅建議係,唔好晒時間改善自己嘅不 ...
我認為需要睇實際情況。現實係需要知道小朋友每一科係喺學習曲線既邊個位,然後根據實際情況決定用幾多時間去學邊科。
典型既學習曲線係S型,開始時進步慢,去到一定水平,進步會快;但係進步到一定程度,進步會既速度又會變慢。

王家爸爸 發表於 21-4-12 16:11
我認為需要睇實際情況。現實係需要知道小朋友每一科係喺學習曲線既邊個位,然後根據實際情況決定用幾多時間 ...

你呢個係針對學習,校長嘅建議係針對呈分,去搶先啲排位搏直升,係方向唔同的~~~

hugub 發表於 21-4-12 14:29
我個人覺得就算中學部收返哂,上到中學又係小學無限loop....好陰功咁

何東,寶血點睇? ...

柴灣間寶血?呢間暫時唔考慮,因為返學超級唔就腳。何東我聽街坊講就話都ok,但我無真正瞭解過呢間學校

darling333 發表於 21-4-12 20:03
柴灣間寶血?呢間暫時唔考慮,因為返學超級唔就腳。何東我聽街坊講就話都ok,但我無真正瞭解過呢間學校
...

何東成績係2C尾,收唔少3仔。努力加油,推前少少成績搏直升啦。或者,若情況好轉不大,搏去東區跳高少少,都係最好同老師研究下~~~

直資,港島搏下中基,或者TKO播道~~~

如果有心想直升
不要放棄
因為級頭 20-30 人會外闖
只要唔係最尾 5-6 人
直屬 7X 個位係必收
有啲同學可能聽左老師意見
自行入了低一線學校而後悔