用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 覺唔覺得今年1C-2A直資好難考?
樓主: 高達紅色
go

覺唔覺得今年1C-2A直資好難考?  

PTL_L 發表於 21-4-13 07:33
不能認同更多,就睇ek既vs post,唔係簡簡單單既1中1尾學校vs 而係qc vs ls vs sjc 、yw vs sjc、spcc vs dg ...

呢d不會是1C-2A吧

傻太 發表於 21-4-13 07:51
呢d不會是1C-2A吧
我係回應返網友所提,佢覺今年比上年容易,因佢校今年竟然有神校offers

YmOra 發表於 21-4-13 07:50
我就係覺得今年多咗人"保守",故多咗"神女"vs"皇女"之比較post。
保守原因是因為經濟、社會情況?

PTL_L 發表於 21-4-13 07:54
我係回應返網友所提,佢覺今年比上年容易,因佢校今年竟然有神校offers

我都係回應返網友所提1C-2A今年不是說得咁容易(整體學生多左,學位不變,前面1A和1B人多左)
另一邊廂,我相信1A今年係多咗機會/容易左(直升/直屬神校小六比往年多人走咗,多左位)

PTL_L 發表於 21-4-13 07:55
保守原因是因為經濟、社會情況?

係呀!我身邊啲jm們,有失業嘅有因疫情少咗工作嘅都無乜心情"進取"選校,多數一間進取一間保守就算,亦好多順利响自行放榜給自2取錄了。

傻太 發表於 21-4-13 07:59
我都係回應返網友所提1C-2A今年不是說得咁容易(整體學生多左,學位不變,前面1A和1B人多左)
另一邊廂,我 ...

但之前先有網友提及,今年學生跌幅3.1%少1700人,所以整體學生應該不會多咗吧?如果學生整體人數下跌,又多了1A1B生,理應更易入1C-2A學校。

PTL_L 發表於 21-4-13 08:14
但之前先有網友提及,今年學生跌幅3.1%少1700人,所以整體學生應該不會多咗吧?如果學生整體人數下跌,又 ...

人數上你啱,但眼見今年不是1A或2頭的,真的不容易
利申:不是1C-2A生

a_for_apple 發表於 21-4-12 22:19
自行都難,要自行離場,好多要揀低半級至一級先有機會

我諗自行正取一直都難,因為太少位,只係以前無從得知,而且而家只公佈正取生,又有好多人有2個offer, 所以感覺少之又少。

傻太 發表於 21-4-13 07:59
另一邊廂,我 ...
反而我地朋友仔反而考得不錯,BAND2A的入到中基,BAND1C的入到英華同SJC,家長們也超意外,佢地沒有特異功能,可能面試表現佳。

醒目開學勳章

永遠都係考到嘅話易,考唔到咪話難

YmOra    發表於 21-4-13 11:07

醒目開學勳章

bobbob 發表於 21-4-13 11:04
永遠都係考到嘅話易,考唔到咪話難

其實, 話BAND1尾能入很TOP的例子不能說沒有, 只能算很少很少..現實係若想入很TOP的直資或津校(自行), 級頭多人爭住要, 級中好難同人爭, 級尾根本冇人爭.

我女今年考兩間直資,佢本身係1A十分前的學生,仲要係才藝小姐,唔同範疇都贏極多奬
A校神級直資,入唔到2nd in,佢狀態不佳,我覺得唔奇
B校直資,一直收開band1C-2A,又係入唔到2nd in,佢frist in時我係隔離睇住,佢in得好好,我都唔明點解無2nd in,同校另一名好好成績(和我女相若)的學生,2nd in表現好出色,又係唔收。後來收咗幾個band1學生,但最後呢啲學生又唔accpet offer,我都唔太睇得透

不過我女最後自一攪掂,好開心

Froggy_joe 發表於 21-4-13 19:48
我女今年考兩間直資,佢本身係1A十分前的學生,仲要係才藝小姐,唔同範疇都贏極多奬
A校神級直資,入唔到2n ...
因為知道收你女都唔會讀,即運吉,咁仲搵自己嚟搞,倒不如搵個門當戶對,慳返行政功夫同時間。

Froggy_joe 發表於 21-4-13 19:48
A校神級直資,入唔到2n ...
我阿大上年都係報咗幾間1B-1C直資,基本上全部有offers,惟獨是觀塘區1C直資second in 後唔收

PTL_L 發表於 21-4-13 19:51
因為知道收你女都唔會讀,即運吉,咁仲搵自己嚟搞,倒不如搵個門當戶對,慳返行政功夫同時間。 ...
唔係呀
佢都有收啲band1勁人
我咪話俾啲勁人reject晒囉

我最唔明係2nd in都無,我女曾經好懷疑自己
雖然假若呢間學校收我,我都會等大抽奬
還好自行得咗

回覆樓主:

身邊很多B1A/1B生報名當面試practice,好多直資都收,但最後冇去註冊(除了去註冊神校的直資)。

tpmon 發表於 21-4-13 21:06
身邊很多B1A/1B生報名當面試practice,好多直資都收,但最後冇去註冊(除了去註冊神校的直資)。
...
1A生唔憂冇學校收

jasul 發表於 21-4-14 09:03
1A生唔憂冇學校收

也不一定。全港B1A生太多,神校只收整個香港RO最top 的少數。

當然B1A生,報B1B/B1C直資,則有競爭力。

tpmon 發表於 21-4-14 09:20
也不一定。全港B1A生太多,神校只收整個香港RO最top 的少數。

當然B1A生,報B1B/B1C直資,則有競爭力。
計到最後, 叩門佢地都係好有著數