用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
樓主: YmOra
go

盡填與進取  

回覆 tpmon 的帖子

只得4個位一間,很少了,北區人好多

Jackychanchan 發表於 21-4-14 20:13

乙2可以填大鋪英中嗎?這樣會不會是自殺

為什麼頭幾間不填北區B1先? 之後才填大埔B1,作用是執雞!

回覆 nillnill 的帖子

這個學校自行的話應該沒人退出,所以基本上不要指意有后備位

我是說乙 2填大鋪

醒目開學勳章

tpmon 發表於 21-4-14 20:01

小學保守的策略,是讀東區四小龍,還是二線?

四小龍之一

Jackychanchan 發表於 21-4-14 20:18

我是說乙 2填大鋪

不是。

假設你北區6間B1中學填到4間放乙1至乙4,乙5才開始填大埔,看有冇機會執雞。

正如YmOra 教路,填晒B1中學(本區+外區)先,才選B2中學。

puffy0305 發表於 21-4-14 20:20
四小龍之一

四小龍一向派位好,都咁保守?

是否怕你進取選,影響到小學一向靚的9x% 頭3志願數字?

老師話這樣選,好危險,乙2開始要保守一點了,甲1乙1要進取。因為很多人會把其他的B1作為第一志愿。頭大懵懵震。

Jackychanchan 發表於 21-4-14 20:33

老師話這樣選,好危險,乙2開始要保守一點了,甲1乙1要進取。因為很多人會把其他的B1作 ...

都是那一句。

你信老師 還是 EK? 當然風險自行決定。

會否乙1 北區B1A,乙2 北區B1B,乙3北區B1C,乙4  大埔B1......  ?

tpmon 發表於 21-4-14 20:14
聖母本身是B2校!

黃大仙B1位當然不夠,但女生有多一間B1女校德愛可選,比區內B1男生好。

謝謝,咁如果呈3跌左落b2, 乙一填德愛有機嗎?還是一開始要填b2學校?另請問band 2那間學校較好?聖母扣除直屬位,得9個位可抽,真係唔知點填好,阿女呈3成績無好大進步,之前係邊緣人,怕佢跌左落b2

yiuyiu730 發表於 21-4-14 20:40
謝謝,咁如果呈3跌左落b2, 乙一填德愛有機嗎?還是一開始要填b2學校?另請問band 2那間學校較好?聖母扣除 ...

跌了B2 pool 大抽獎,當然風險較大。

你可請教hkpapa852,因他最近出了篇統計分析,說KL4 B1女生夠位,但KL4 B1男生則不夠位。

tpmon 發表於 21-4-14 20:41

跌了B2 pool 大抽獎,當然風險較大。

謝謝

puffy0305 發表於 21-4-14 18:37
呀女東區Band 1生,但班主任話頭三填B1, 之後就要填B2  
ps..我份初稿乙七先填B2..
...

個人認為,既然係B1生無需跟老師話填,雖然貴區B1中學少,難補仍然仲有機會執死雞。

tpmon 發表於 21-4-14 20:06
你一出篇文,幾多人想跟你學嘢!

你一出聲,幾多費'苦之言!

Jackychanchan 發表於 21-4-14 18:46
回覆 YmOra 的帖子

B1頭北區點填?尤其是乙2.3,4,5不知道點填?

你打算乙6收工呀?!

LekGirl 發表於 21-4-13 23:12
請教一下,亞仔係沙田band2 生,乙1想博鄭榮之或者馬崇,咁之後填滿其餘band2學校,咁之後係咪band3然後ba ...

你的情況與樓層#65和#70差不多做法,你可以去細閱一下,而乙1搏鄭榮之或馬崇係可以的,這兩中學是你囝囝的自1自2嗎?預祝順利!

Jackychanchan 發表於 21-4-14 20:12
回覆 nillnill 的帖子

多謝,鄧
哦。通常小學班主任會叫家長乙二放田、李、陳,甚至更保守叫人乙二填馬錦明。
視乎你及小朋友信心及意願吧。
EK樓上就認為係Band1應該盡填Band1中學先,沙田Band1中學夠多就適合。
北區,大埔例如王肇枝等借得幾多,一般思維都認為乙一應該已經派完,填乙二無用。
人棄我取,好難講會否執到雞。
北區Band1中學始終未夠沙田多。
舊年大抽獎我就選擇保守排頭三,乙七到之後才填返其他北區大埔Band1中學守尾門。(好彩乙一已經派到)始終班主任影響力大。
祝順利

nillnill 發表於 21-4-14 21:46
哦。通常小學班主任會叫家長乙二放田、李、陳,甚至更保守叫人乙二填馬錦明。
視乎你及小朋友信心及意願吧 ...

可否分享下,你意思係咪你的排法係先B1's+B2's+B1's嗎?thx.thx

YmOra 發表於 21-4-14 21:54
可否分享下,你意思係咪你的排法係先B1's+B2's+B1's嗎?thx.thx
...
係這個意思,我都知其實無大意義,因為只要肯定係Band1,其實落到馬明或廖應該已經離場。
舊年乙部排法:田中、馬錦明、廖萬石、心誠、救恩、陳朱,然後才填返莫壽增、王肇枝、陳融...總之唔填Band3中學就是。
今年到樓上大抽獎,會否先盡填Band1,當然要想清楚。
可以提醒樓上,北區幾乎間間都有得叩門,就係鄧叩門位極少極少,及甲寅叩門自行報過會加分。如此,運氣若果不夠,其實都可以叩門,

nillnill 發表於 21-4-14 22:14
係這個意思,我都知其實無大意義,因為只要肯定係Band1,其實落到馬明或廖應該已經離場。
舊年乙部排法:田 ...

明白,都唔係嘅,總之e+入到心儀嘅就是了。