用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
樓主: YmOra
go

盡填與進取   [複製鏈接]

yiuyiu730 發表於 21-4-14 03:28
想請教黃大仙區女生1c2a邊緣人,呈3後未知banding, 應該點填乙部,係咪可以搏一間乙一b1中學,之後填b2學 ...

未知最終Banding好難找策略,不過,個人認為,B2學生乙1放有機會嘅B1中學好吖,還是放B2中學好,要以"心儀度適合度"為主要考慮,乙1要選擇心儀的適合孩子讀的為主要,因為乙1已經係乙部填選中機會最大的一個"好位置",如想選擇心儀中學嘅話,此處係最好機會。

YmOra 發表於 21-4-14 08:13
我會評她為一所B1c中學,其中有一班為數20人的"中文班",响升中選校中好受一眾B1b、B1c、(B ...

謝謝回覆!我女KL3 B1c成績,自行九真唔入,好沮喪!九真只有55 open位,如乙1放九真,請問有機嗎?謝謝!

請問KL1男B1,學校叫第五開始放band 2,會有伏嗎?

YmOra 發表於 21-4-14 08:27
未知最終Banding好難找策略,不過,個人認為,B2學生乙1放有機會嘅B1中學好吖,還是放B2中 ...

謝謝回覆,黃大仙區band 1夠嗎?其實心儀他區b2,不過得2個位,怕太進取,如果邊緣人或band2乙一報女校德愛或聖母是否有機?乙二打算開始填b2學校

qqkkChivas 發表於 21-4-14 08:46
謝謝回覆!我女KL3 B1c成績,自行九真唔入,好沮喪!九真只有55 open位,如乙1放九真,請問有機嗎?謝謝! ...

由於,大抽獎不再分B1頭中尾,你話囡囡屬B1c,如果意思係三次呈分後屬"九龍成區"B1c位置,那麼,就是B1組別學生,咁!你把"九真"放乙1幾乎必中機率十分高,你另一間也是區內B1中學嗎?兩間邊間心儀多DD呀?若仍然最心儀係九真嘅話乙1填她也可以的。不過,照計你囡囡屬B1c成績响自行應該好大機會被九真取錄,故你也必需好確定囡囡是否真的屬九龍城區B1c位置才能夠確保响大抽獎必定係B1組別學生。

YmOra 發表於 21-4-12 10:25
我唔去硬決定話是否應不應該。純粹個人睇法,既然"遊戲規則"話B1組別應""盡填""B1中學才選擇B2中學 ...

請問最後排位結果點啊?

YmOra 發表於 21-4-14 09:16
由於,大抽獎不再分B1頭中尾,你話囡囡屬B1c,如果意思係三次呈分後屬"九龍成區"B1c位置,那麼, ...

我可pm你嗎?

yiuyiu730 發表於 21-4-14 09:09
謝謝回覆,黃大仙區band 1夠嗎?其實心儀他區b2,不過得2個位,怕太進取,如果邊緣人或band2乙一報女校德 ...

唔好意思呀!"黃大仙區"我不太熟識,唔想亂俾意見。

qqkkChivas 發表於 21-4-14 09:20
我可pm你嗎?

其實,我唔太想响pm私下傾,因為我比較想多DD人受惠。不過,如果你真的想係可以的,答得唔滿意無得怒㗎,但我其實唔係好想。

OxOx 發表於 21-4-14 09:19
請問最後排位結果點啊?

我的大概排位已經响樓上有寫了,仔細的我不打算响哩樹分享,請諒。

YmOra 發表於 21-4-14 09:20
唔好意思呀!"黃大仙區"我不太熟識,唔想亂俾意見。

Thanks.

YmOra    發表於 21-4-14 09:54

醒目開學勳章

YmOra 發表於 21-4-14 09:27
我的大概排位已經响樓上有寫了,仔細的我不打算响哩樹分享,請諒。

呀女東區Band 1生,但班主任話頭三填B1, 之後就要填B2
ps..我份初稿乙七先填B2..

回覆 YmOra 的帖子

B1頭北區點填?尤其是乙2.3,4,5不知道點填?

Jackychanchan 發表於 21-4-14 18:46

北區Band1中學大抽獎間間都差不多各有98個位。
雖然大抽獎無細分,不過好多人自行都出去闖,所以,Band1頭即使自行無正取,其實候補機會唔細。(當然自己不會知道)
好奇問:乙一你放邊間?

puffy0305 發表於 21-4-14 18:37
呀女東區Band 1生,但班主任話頭三填B1, 之後就要填B2  
ps..我份初稿乙七先填B2..
...

小學保守的策略,是讀東區四小龍,還是二線?

東區有7間B1中學+外區B1中學,你初搞乙一至乙六怎填?現在班主任叫你乙一至乙三怎改?

我知九龍城區可用YmOra 的B1填表方法,但不知東區可否用到? (因九龍城的B1中學比東區B1中學多好多)。

YmOra 發表於 21-4-14 09:27

你一出篇文,幾多人想跟你學嘢!

Jackychanchan 發表於 21-4-14 18:46

北區今年多間B1中學都有9x個位抽。

反而大埔的B1中學冇加位,還要將大埔4大英中借位給北區。

回覆 nillnill 的帖子

多謝,鄧

回覆 tpmon 的帖子

乙2可以填大鋪英中嗎?這樣會不會是自殺

yiuyiu730 發表於 21-4-14 09:09
謝謝回覆,黃大仙區band 1夠嗎?其實心儀他區b2,不過得2個位,怕太進取,如果邊緣人或band2乙一報女校德 ...

聖母本身是B2校!

黃大仙B1位當然不夠,但女生有多一間B1女校德愛可選,比區內B1男生好。
‹ 上一主題|下一主題