用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
樓主: YmOra
go

盡填與進取   [複製鏈接]

回覆 gigayan 的帖子

他區借位本來都得幾個位,請問借位的抽法,係點呢?是會在本區抽完了有余位後再抽借位嗎?例如:借位2個,即是否抽完本區後,最後余兩個位再抽借位呢?

YmOra 發表於 21-4-13 12:27
唔會喇!年年都有人話B2組別有人搏入到銀禧、丘中和陳端褀,咁B1生又點會入到B2中中。不過,你講得 ...

網上傳聞我唔會信,但見到同學真係咁嘅結果,真係...... 最後好彩佢係有個好好歸宿~ 他區B1A學校,所以佢唔會係B2生。

做好功課最要緊

YmOra    發表於 21-4-13 12:59

kattylam 發表於 21-4-13 12:40

他區借位本來都得幾個位,請問借位的抽法,係點呢?是會在本區抽完了有余位後再抽借 ...

都係一齊抽,唔會好似你嘅講法,每年KL3都有d他區借位學額,會on list 的。

kattylam 發表於 21-4-13 12:40

他區借位本來都得幾個位,請問借位的抽法,係點呢?是會在本區抽完了有余位後再抽借 ...

他區位、本區位無分彼此,一齊响"乙部"給抽。

回覆 YmOra 的帖子

小女孩九龍城區B2學生,今日見完班主任佢好保守哋建議,叫我哋唔好咁進取; 乙一填一間B1尾的學校;之後就填本區及他區的B2學校;填晒再搵啲B1冇咁熱門嘅學校嚟攝位,有空位填吾晒的話B3的學校不用填?我聽見佢咁樣講我真係半信半疑⋯⋯我因為自己都不停聽升中講座同上BK學嘢!為何老師的說話和我收到的資訊好似有咁大出入呢?各位請指教

chanyuki 發表於 21-4-13 16:32

小女孩九龍城區B2學生,今日見完班主任佢好保守哋建議,叫我哋唔好咁進取; 乙一填一間B ...

都無大問題嘅,除咗建議唔填B3中學。九龍城英中夠位,自然令部分2仔上移英中。當B2中學嘅位夠晒派俾2仔,就可以省卻填B3中學。不過,穩陣啲填返3幾間B3中學係尾,更穩陣~~~

小女孩九龍城區B2學生,今日見完班主任佢好保守哋建議,叫我哋唔好咁進取; 乙一填一間B ...
我唔認為班主任既建議算保守喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

想請教一下,如果真係以班主任的策略去填表,這樣算穩陣可行嗎?

chanyuki 發表於 21-4-13 17:32
回覆 hkpapa852 的帖子

想請教一下,如果真係以班主任的策略去填表,這樣算穩陣可行嗎? ...
補番一兩間B3係尾會好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得你老師的建議好好,但必需揀番最少1間B3a中學响最後,道理與B1生也會填B2a中學响已選填之B1中學的後面一樣,只要你確實一定係B2生,咁你最差都只會被派去那第一所B3中學,而你班主任最"正確"的是建議你响填晒B2中學後再精心挑選一些B1中學插在其中,以搏留網之餘,我懷疑唔知係咪同你同小學,當年我校位老師也是這樣教路的,個人認為,的確係好好的方法,以同樣的道理大至用响B3學生樹也可以的。

補充多DD,乙1不一定要搏B1中學,若你有心儀嘅才好搏及要看看該B1中學是否真的有機會有位流向B2組別才好考慮選擇,若不,其實揀間好嘅B2a中學以增加"命中率"可能會好DD呢!預祝順利!

YmOra 發表於 21-4-13 21:55
我覺得你老師的建議好好,但必需揀番最少1間B3a中學响最後,道理與B1生也會填B2a中學响已選填之 ...

請教一下,亞仔係沙田band2 生,乙1想博鄭榮之或者馬崇,咁之後填滿其餘band2學校,咁之後係咪band3然後band1? 還是可以先填band1最後先填band3? 謝謝!

王國會長

YmOra 發表於 21-4-12 08:16
如果,一個B1生响大抽獎"盡填"B1中學,再補一所可接受嘅B2a中學對B1生是否最好嗎?還是,覺得這是 ...
B1 足的話就可以, 否則

回覆樓主:

真係好想問:
KL3 九真,其實band1還是band2?上網睇係band1,但好多人都認爲九真仍然係B2!謝謝!

papa71 發表於 21-4-12 15:05
其實,要比較區內B1學校學額, 和區內學生B1數目才有意思

用你的例子,如果A-Z學校在大抽獎階段有1000個學位, ...
油尖旺區 band one學額是否足夠band1學生呢.?

YmOra 發表於 21-4-13 22:05
補充多DD,乙1不一定要搏B1中學,若你有心儀嘅才好搏及要看看該B1中學是否真的有機會有位流向B2 ...

想請教黃大仙區女生1c2a邊緣人,呈3後未知banding, 應該點填乙部,係咪可以搏一間乙一b1中學,之後填b2學校,還是一開始已填b2? 謝謝!

janice3604 發表於 21-4-14 02:14
油尖旺區 band one學額是否足夠band1學生呢.?
KL1無須擔心B1學位問題.真B1生,鍾意點填都得(指順序),前提係全部B1校需要填足,包括它區B1借位.可以安心睡覺等派彩.最理想咪派乙1,最差結果係派銘或循.

瑩瑩老豆 發表於 21-4-14 00:09
B1 足的話就可以, 否則

雖則多數人皆認為,但,我係有DD保留,我係有認為响所有情況皆適合用,只是自己無去專登做其他區分的數據分析,所以不敢亂講而矣!

qqkkChivas 發表於 21-4-14 01:35
真係好想問:
KL3 九真,其實band1還是band2?上網睇係band1,但好多人都認爲九真仍然係B2!謝謝!
...

我會評她為一所B1c中學,其中有一班為數20人的"中文班",响升中選校中好受一眾B1b、B1c、(B1c-B2a邊錄人)喜歡的好中學。B2生都好想入,耐何收嘅機會比較細。

不填B3,這樣就讓系統自動選擇一個學校,説不定派到B1,估計老師是這樣想法
‹ 上一主題|下一主題