用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
樓主: YmOra
go

盡填與進取   [複製鏈接]

mrwong39 發表於 21-4-16 07:19
想問,以下case,衰在咩呢?

純分享:
我仔今年已升中一,想分享吓上年派學校嘅經歷,希望可以幫到其他家長...

我仔上年係讀九龍塘二線小學,KL3 校網,成績全級13-15,老師講咗係Band 1學生,自行揀咗一間B1A一間B1bc,因為校長叫我哋自行揀兩家自己最鍾意嘅,所以揀咗呢兩間,但係因為疫情關係,學校取消面試,所以自行兩間都失敗咗,之後等大抽獎,因為前人話KL3要盡填B1, 所以我哋真係填哂所有B1學校(包括誇區位),最後頭18志願都係B1校,之後再排B2,我諗住呢個已經係好穩陣嘅選擇,點知...

放榜嗰日,都冇乜特別擔心,諗住求其入到一間B1就算,最後人算不如天算,派到二十幾志願嘅B2b中中,嗰時真係超失望(emoji)(emoji),其他同學仔,考頭30名嘅基本上都可以派到B1英中,唔知點解我哋咁失敗,問返班主任佢話我哋太進取,唔應該全部揀晒B1,我反問乜唔係派哂B1先至派B2學生,點解我哋頭幾間B2A都派唔到,要派到去廿幾志願,唔通我哋揀嗰幾間B2A學校都派哂俾其他B1學生?我有問老師,係咪估錯Banding,佢話冇可能,因為考得差過我哋嘅同學仔都可以派到B1,我有問過係唔係學校入錯分,佢話冇可能,淨係話我哋隨機number差(emoji)(emoji),最後只有周圍叩門,好好彩第二日已經收到一間B2A英中電話,但我個仔都唔係好滿意,佢都係想入返B1,幾經辛苦,最後入咗一間B1C直資英中,依家都讀得好開心,暫時成績級一二,曾經有考慮過會唔會轉校,但因為亞仔讀得好有自信,而佢自己都唔想轉,所以而家都係決定留返喺呢間學校繼續讀落去...

雖然話kL3多B1位,但總會有意想不到嘅事發生,而我真係唔知點解最後會派到咁樣,純粹分享呢個經歷給大家,希望大家揀學校時可以慎重選擇(emoji)(emoji)

天無絕人之路,明天會更好(emoji)(emoji)

很同情你的情況,e+孩子可以入到另一間讀得開心嘅中學戥佢高興。

你有敢氣分享經歷都係想大家多DD了解"盡填"的好與壞,可讓後來的jm們有個寶貴參考,實在好事!

可否分享多DD資料嗎?不過,唔想亦不勉強的

1。是否級名次响16至30名嘅也被派去B1中學嗎?直資佔比多少?thx.thx
2。大抽獎被派往邊間B2b中學呀?thx.thx
3。與學校關係如何?有無可能被老師針對,操行幾多呀?thx.thx
4。如果可以,可否分享埋各次呈分成績嗎?thx.thx

希望集思廣益,找出問題所在,為往後的jm們謀福祉。

唔係我呀(emoji) 我copy返黎想大家研究下

chanyuki 發表於 21-4-15 22:34
回覆 YmOra 的帖子

請問B2A女生又可以點填?

之前响更上上面的樓層有傾過囉?!B2生可以盡填B2中學後精選幾所認為有把握的B1中學緊接於後面,最後再補多一兩間B3a中學,甚至乎把其他B3中學填埋响剩餘空位就可以了。不要太緊張,慢慢一步步想清楚排位次序就是了,我當年也草稿了十幾廿次才有最後定案。努力加油呀!

YmOra 發表於 21-4-16 08:13
很同情你的情況,e+孩子可以入到另一間讀得開心嘅中學戥佢高興。

你有敢氣分享經 ...

是不是跨網的問題,老師很難估准。

請問觀塘區 band1囡應該點填?保險線放 band2A 學校應該放乙幾安全呢?

mrwong39 發表於 21-4-16 08:14

ic

WooBrit 發表於 21-4-16 08:22
是不是跨網的問題,老師很難估准。

你意思那case主人翁係有可能選擇"跨區"揀咗"住址"進行大抽獎嗎?

YmOra 發表於 21-4-16 08:28
你意思那case主人翁係有可能選擇"跨區"揀咗"住址"進行大抽獎嗎?

仔細看一下,好像也不是

WooBrit 發表於 21-4-16 08:33
仔細看一下,好像也不是

係呀!主人翁係响九龍塘就讀小學,即一開始已經屬"九龍城區"學生。

mrwong39 發表於 21-4-16 07:19
想問,以下case,衰在咩呢?

純分享:
我都係去年KLN3, 看到你的分享,便明白你當天的心情。慶幸你們有目標。現在你們有所成绩,絕對替你們開心。這遊戲,是否有需要給家長明確知道所屬banding, 先再參加抽獎呢?純個人看法。

YmOra 發表於 21-4-16 08:13

你有敢氣分享經 ...
之前fb既post, 大部份人都估佢係估錯banding

jasul 發表於 21-4-16 08:59
其實6/7日前係另一個帖已討論個呢個故事啦
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3853253&pid=48914461&fromuid=1389083

FB今日再瞻番篇"文章", 同5/6日前既內容已有所不同..........

5/6日前既版本, 當中有句係 "連CSK何官都入唔到", 現在已經無咗 (修改咗)

而且之前話自己係級12 (現在變了級13-15?)

呢位係FB出帖既人, 都好有心, 一得閒就update吓自己個post喎! (可能仲要睇埋EK呢邊討論情況再去新添!)

不過最奇怪係, 有幾位當時一窩蜂係EK衝去討論呢件事既會員, 今日見到同一個故事又當新事件嚟討論, 真係有趣!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jasul 發表於 21-4-16 08:59

認同呀!估錯Band機會很大,但,縱然係B2生也有很多疑問,該所被派入的B2b中學是哪呢?!也是關鍵之一吧!

Willcheng 發表於 21-4-16 08:58
我都係去年KLN3, 看到你的分享,便明白你當天的心情。慶幸你們有目標。現在你們有所成绩,絕對替你們開心。 ...

你也有差不多的經歷嗎?可否分享下嗎?不過,唔想也不打緊的,隨你意願吧!

mrwong39 發表於 21-4-16 08:14
oh..., then wont commend.

YmOra 發表於 21-4-16 09:43
你也有差不多的經歷嗎?可否分享下嗎?不過,唔想也不打緊的,隨你意願吧!
你好,當日老師叫我們保守d。因是邊缘人,考級30。最後聽從老師意見,選擇了B2頭校,結果順利入讀。個人總結,遊戲不是這樣玩法,因為有其他同學,比我們更後,結果入B1A。當時好內疚。我感覺,學校想拉第一志願比率。所以好多時都叫家長保守。以上纯個人意見分享。

Willcheng 發表於 21-4-16 09:58
你好,當日老師叫我們保守d。因是邊缘人,考級30。最後聽從老師意見,選擇了B2頭校,結果順利入讀。個人總 ...

你好,明白你的心情,過去亦曾見過類似的例子,我校的學兄學姊們所分享的我們一班jm真係記在心裏,所以,一開始我哋就不會相信和依靠學校,只會依從自己的意向填選。不過,事情已經過去了,最重要孩子現在讀得好,學業有進步,將來目標入讀心儀大學讀心儀的課程就是了。努力加油呀!

回覆 hkpapa852 的帖子

Hi hkpapa.
想請教,沙田B1c/B2a生,盡填可以係點?

醒目開學勳章

Willcheng 發表於 21-4-16 09:58
你好,當日老師叫我們保守d。因是邊缘人,考級30。最後聽從老師意見,選擇了B2頭校,結果順利入讀。個人總 ...

你係三次都平均係考30?

wincat 發表於 21-4-16 12:01
你係三次都平均係考30?
呈一40, 呈二20, 取消呈三
‹ 上一主題|下一主題