用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
樓主: YmOra
go

盡填與進取   [複製鏈接]

如果校網內有幾間B1中學屬於[唔排乙一就無機]
是否仍然盡填?  定早少少填B2A中學?

mrwong39 發表於 21-4-15 14:32
是否仍然盡填?  定早少少填B2A中學? ...

視乎間B2A校以往恆常有無B2生中

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-4-14 22:35
東區B1生可考慮盡選本區/他區B1校
之後才填衞劉金顯為保險線
衞劉金顯以往有B2生抽中 B1生穩入

班主任建議保險線金->衛->劉
金好過衛???

mrwong39 發表於 21-4-15 14:32
是否仍然盡填?  定早少少填B2A中學? ...
無論邊一區,都應該盡填全部B1校.因,大家都唔知填表的結果,萬一側埋一邊,無全填就提早進入B2.那麽,全填B1最壞結果也就是B2,爲何要提早填B2尼?唔通有某個區,B1位唔夠之餘,B1生就連B2位都入唔到?(當有N個B1生提早填B2校離場后,或許有富裕B1位尼)

medicine 發表於 21-4-15 15:25
無論邊一區,都應該盡填全部B1校.因,大家都唔知填表的結果,萬一側埋一邊,無全填就提早進入B2.那麽,全填B1最 ...

好認真,中西哥男仔要停一停,諗一諗,要計吓B2中學點玩法。南區男女仔適用~~~

puffy0305 發表於 21-4-15 15:18
班主任建議保險線金->衛->劉  
金好過衛???

班主任可能覺得金少啲人揀更保險
其實只要B2生有機入某校 B1生穩入
多少人揀對某校保險作用無影響

回覆 hkpapa852 的帖子

請問個家長最後得咩結果呀?😊

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-4-15 15:35
班主任可能覺得金少啲人揀更保險
其實只要B2生有機入某校 B1生穩入
多少人揀對某校保險作用無影響

班主任話金多人揀過衛,所以要排前啲

mcl203 發表於 21-4-15 15:31
好認真,中西哥男仔要停一停,諗一諗,要計吓B2中學點玩法。南區男女仔適用~~~
...

想請教下,中西區男仔band1係咪唔可儘填band1,要乙4/5放st louis呢?謝謝

ivyivy3000 發表於 21-4-15 20:12
想請教下,中西區男仔band1係咪唔可儘填band1,要乙4/5放st louis呢?謝謝
唔直接俾意見了, 抱歉, 只可以講本區唔夠男仔B1英中位, B1生係絕大機會入到SLS ~~~

chanyuki 發表於 21-4-15 12:38
回覆 YmOra 的帖子

雖然屬於B2組別的九龍城區,但填到去乙八已經填唔落手了!而家只希望乙一至五可以平安 ...

別氣餒,孩子升中只是其中一個"轉車站",往後仲有好多次需要經歷。

回覆樓主:

灣仔區B1男仔可否盡填B1中學?謝謝

回覆 YmOra 的帖子

請問B2A女生又可以點填?

想問,以下case,衰在咩呢?

純分享:
我仔今年已升中一,想分享吓上年派學校嘅經歷,希望可以幫到其他家長...

我仔上年係讀九龍塘二線小學,KL3 校網,成績全級13-15,老師講咗係Band 1學生,自行揀咗一間B1A一間B1bc,因為校長叫我哋自行揀兩家自己最鍾意嘅,所以揀咗呢兩間,但係因為疫情關係,學校取消面試,所以自行兩間都失敗咗,之後等大抽獎,因為前人話KL3要盡填B1, 所以我哋真係填哂所有B1學校(包括誇區位),最後頭18志願都係B1校,之後再排B2,我諗住呢個已經係好穩陣嘅選擇,點知...

放榜嗰日,都冇乜特別擔心,諗住求其入到一間B1就算,最後人算不如天算,派到二十幾志願嘅B2b中中,嗰時真係超失望(emoji)(emoji),其他同學仔,考頭30名嘅基本上都可以派到B1英中,唔知點解我哋咁失敗,問返班主任佢話我哋太進取,唔應該全部揀晒B1,我反問乜唔係派哂B1先至派B2學生,點解我哋頭幾間B2A都派唔到,要派到去廿幾志願,唔通我哋揀嗰幾間B2A學校都派哂俾其他B1學生?我有問老師,係咪估錯Banding,佢話冇可能,因為考得差過我哋嘅同學仔都可以派到B1,我有問過係唔係學校入錯分,佢話冇可能,淨係話我哋隨機number差(emoji)(emoji),最後只有周圍叩門,好好彩第二日已經收到一間B2A英中電話,但我個仔都唔係好滿意,佢都係想入返B1,幾經辛苦,最後入咗一間B1C直資英中,依家都讀得好開心,暫時成績級一二,曾經有考慮過會唔會轉校,但因為亞仔讀得好有自信,而佢自己都唔想轉,所以而家都係決定留返喺呢間學校繼續讀落去...

雖然話kL3多B1位,但總會有意想不到嘅事發生,而我真係唔知點解最後會派到咁樣,純粹分享呢個經歷給大家,希望大家揀學校時可以慎重選擇(emoji)(emoji)

天無絕人之路,明天會更好(emoji)(emoji)

灣仔區band 1女,乙部可以盡填Band 1嗎,填埋外區借位可以嗎?

mrwong39 發表於 21-4-16 07:19

純分享:

太慘了!

cafeva 發表於 21-4-16 07:27
太慘了!會唔會係有人入錯電腦?唔係點講都唔通!完全唔合理。成個過程黑箱無得監察點都得!
...

突破盲點,老實嗰個教育局主任連佢個仔排第幾都睇到,成個制度都係佢話點就點架吔!甚至唔使話比你知都得

高達紅色 發表於 21-4-16 07:44
突破盲點,老實嗰個教育局主任連佢個仔排第幾都睇到,成個制度都係佢話點就點架吔!甚至唔使話比你知都得
...

....

mrwong39 發表於 21-4-16 07:19

純分享:

想請問下你乙部頭5點填,會唔會全部都太熱門,小兒今年要填表都頭痛緊

kc1016 發表於 21-4-16 07:56
想請問下你乙部頭5點填,會唔會全部都太熱門,小兒今年要填表都頭痛緊
...

個case唔係我,我係FB「升中一討論區」copy過黎

而且,我想討論嘅重點不在「果堆B1中學點排」而係佢排哂B1入去最後咁係衰咩? 我惟一諗到,就係老師錯估佢唔係B1,或者舊年KL3校網跟本唔夠B1位
‹ 上一主題|下一主題