用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 盡填與進取
樓主: YmOra
go

盡填與進取  

tiffanymelody1 發表於 21-4-12 15:18
我個囡上年九龍城區升中,都是大約填了10間band1,跟住就填培道,因為有d他區band1太遠,所以無填,當然乙1-乙 ...

請問你個囡最後結果係?

yinbibi 發表於 21-4-12 17:52
請問你個囡最後結果係?

乙1黃笏南(本身係band1b-c)

YmOra    發表於 21-4-12 18:12

如果家長確定子女屬於band1組別,心水清的話乙部當然係盡填band1,再到band2abc…點解咁講呢:因為搞珠派位時無論點樣都一定派完band1組別先到band2組別,所以dand1組別學生最差嘅都會派到band2a,依家好多小學為咗做靚升學盤數,以學生着想為理由就強烈建議第3志願就要求填band2學校,到7月放榜時就靚靚一個數字9×%頭三志願!
個人建議:乙部第1一定係填自己最心儀,第2就填次心儀band1bc,到第3開始就盡填本區band1組別,其中亦可以填跨區借位嘅band1,有時好彩的話真可以執“死雞”派到跨區心水學校!

Poyau 發表於 21-4-12 16:32
沙田B1生可考慮盡填B1/英中之後
再選胡忠/馬崇/馬聖為保險線

基督係唔係保險線?

Babyarsene 發表於 21-4-12 19:06
基督係唔係保險線?

基督亦可以

gigayan 發表於 21-4-12 10:19
我當年都係盡填b1,但乙一揀咗一定要乙一揀嘅學校,之後就填乙二至五有機會入嘅學校。

盡填,有些人係諗 ...

型容得好好「自殺式填表」

Poyau 發表於 21-4-12 19:21
基督亦可以

咁鄭中呢?

Babyarsene 發表於 21-4-13 07:00
咁鄭中呢?

鄭榮之屬英中(B2A-1C)
排胡忠/馬崇/......之前

Poyau 發表於 21-4-13 07:16
鄭榮之屬英中(B2A-1C)
排胡忠/馬崇/......之前

B1生揾佢做保險線得唔得呢?

Babyarsene 發表於 21-4-13 07:41

盡填B1/英中(包括鄭) 應中其一
只不過保險啲繼續選足30間

Babyarsene 發表於 21-4-13 07:41

個人認為,"沙田區"大抽獎好好揀,盡填晒所有B1中學,再把一些B1中學且可作為"保險線"嘅緊接其後,最後填一所最能接受嘅B2a中學就差不多可收工,之後繼續填埋其他B2中學就可以了。預祝順利!

Babyarsene 發表於 21-4-12 19:06
基督係唔係保險線?
基督只係間人氣較高既B2B中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gigayan 發表於 21-4-12 10:19
我當年都係盡填b1,但乙一揀咗一定要乙一揀嘅學校,之後就填乙二至五有機會入嘅學校。

盡填,有些人係諗
... 盡填,有些人係諗住咁嘅......  

乙一 MCS  
乙二 迦密
乙三 華英乙四 St Mary (借位)
乙五 培正
乙六 QES (借位)
乙七 曾肇添 (借位)
乙八 民生
乙九 保一 (借位)
乙十 旅港
乙十一 何蔭棠 (借位)
乙十二 黃芴南
乙十三 銀禧
乙十四 聖家
乙十五 聖Rose
乙十六 德愛 (借位)
乙十七 循道 (借位)
乙十八 丘佐榮

除非對 mcs有情意結,否則我會擺 曾肇添 上 乙一,
MCS 位少, 但好多死硬派家長會放乙一,

曾肇添 成績不比 mcs 差, 位又更加少, 但對九龍城家長來說比較冷門, 又要跨區, 反而可以一博...

利申: 當年擺曾肇添非常非常前

Btw, 除非時運高, 否則我估估吓最終可能碌入去培正

再嚴謹d , 可以剔走乙三華英, 因為絕對冇可能, 其他順延寫上一格

小鹿揀學校 發表於 21-4-13 08:59
除非對 mcs有情意結,否則我會擺 曾肇添 上 乙一,
MCS 位少, 但好多死硬派家長會放乙一,

呢個係我諗到係KL3導致碌到好後的排位嚟嘅...... 真實唔好咁排啦,一個唔好彩彈到幾米外

gigayan 發表於 21-4-13 09:54
呢個係我諗到係KL3導致碌到好後的排位嚟嘅...... 真實唔好咁排啦,一個唔好彩彈到幾米外
...
都係, 印象中你好似 自行入上智, 但上智冇明示暗示, 照計冇理由咁博

高達紅色 發表於 21-4-12 10:57
其實個制度就係肯定band 1 就應該盡填區內英中,相信教育局嘅統計,一定預留足夠英中學額於區內。如果唔係 ...
首先需要相信既係教育局嗰啲係官員,正常情況下唔會改變個既定既制度。
佢哋既目標只係:第一,提供足夠既中學學額,唔理好唔好,最緊要係夠;第二,提供足夠既選擇,你起碼填到30間。其他野官老爺話最好唔好煩佢哋。
官老爺亦唔會要啲中中開英文班,既定既制度係自動既,你夠多前40%就俾開,你開唔開官老爺亦唔多理。

小鹿揀學校 發表於 21-4-13 10:13
都係, 印象中你好似 自行入上智, 但上智冇明示暗示, 照計冇理由咁博

當年無咁博,揀完乙一之後都係正常改旅港、黃芴南、銀禧

gigayan 發表於 21-4-13 09:54
...

彈到幾米外仲係企响B1個區間咪得囉!

YmOra 發表於 21-4-13 11:34
彈到幾米外仲係企响B1個區間咪得囉!

唔敢講呀,當年同學有派咗九中,就係包底個間,肯定B1...... 所以我一直覺得點排B1次序+包底個間係好緊要

KL3雖然可以「盡博」,但並唔係乙二、三、四、五按喜好排d無可能嘅學校(當然大膽嘅可以賭嘅)

gigayan 發表於 21-4-13 12:15
唔敢講呀,當年同學有派咗九中,就係包底個間,肯定B1...... 所以我一直覺得點排B1次序+包底個間係好緊要: ...

唔會喇!年年都有人話B2組別有人搏入到銀禧、丘中和陳端褀,咁B1生又點會入到B2中中。不過,你講得對的,我也認同乙部頭5係"關鍵",用心機做下功課唔好懶排得靚靚哋,不"進"不"太"多數可以收工離場呢!