用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs林護?
樓主: chasedream
go

上智vs林護?   [複製鏈接]

jacknetpass 發表於 21-4-12 19:26
信它一成,雙目。。。。
識上EK問專家們,和用家吹下水才最實際
...
最怕係有啲網友對某校已有既定睇法,但又要不停問,答咗又唔信,又要不停反駁,咁呢啲情況應該講好唔講好?其實每人屬意取向唔同冇所謂,最重要係要互相尊重,唔可以只想人家同你圍爐取暖而不切實際。有感而發,並冇針對既意思!

waiwaileung1    發表於 21-4-13 14:18
jacknetpass    發表於 21-4-12 20:10

jacknetpass 發表於 21-4-12 20:02
DSE HYS > 林護, but it is near.

I prefer your daughter's preference

dse的確是協恩好小小呢!但應該差不多?又想請教下可以邊度揾到這兩間dse的數據?不過我只係好奇

林護強好多,不過上智都係好學校。

chasedream 發表於 21-4-12 20:16
dse的確是協恩好小小呢!但應該差不多?又想請教下可以邊度揾到這兩間dse的數據?不過我只係好奇
...

DSE 2020, FYR
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

[tr][/tr]
P.1
5級或以上

4級或以上

33222 (%)

整體2級或以上

3大聯招

8大聯招

聯招學士

本地大學

區域

校名

人均

4主科平均 (%)

所有科目(%)

人均

4主科平均 (%)

所有科目(%)

九龍城

協恩(HYS) 44

49.00%

50.70%

葵青林護(SKHLWMSS) 47,622

2.87

40.90%

81.45%

93.70%

45.60%

74.40%

92.00%

上智只係一間普通嘅band 1學校,距離傳統名校好遠,呢度好多人太吹捧

jacknetpass 發表於 21-4-12 20:22
DSE 2020, FYR
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104
Hy比嘅資料好小,不過都很好👍🏻👍🏻

chasedream 發表於 21-4-12 19:57
我又有d好奇(只係好奇,我知我女應該入唔到協恩架)協恩和林護你們會點揀?:waha ...

中學係靠自己,所以我揀林護,免費!

啲錢留返將來補習或出國
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chasedream 發表於 21-4-12 20:34
Hy比嘅資料好小,不過都很好👍🏻👍🏻

More information 名校vs比較 P.S. 學校DSE成績沒有最好的,衹有最適合小朋友性格的

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819612&extra=&highlight=%E5%A5%B3%E6%A0%A1&page=1
2020 DSE

jacknetpass 發表於 21-4-12 20:43
More information 女名校vs比較  P.S. 學校DSE成績沒有最好的,衹有最適合小朋友性格的 :lover ...

睇4+率,MSS又可以跟到SPCS喎~~~

jacknetpass    發表於 21-4-12 21:02

neineii 發表於 21-4-12 20:24
上智只係一間普通嘅band 1學校,距離傳統名校好遠,呢度好多人太吹捧
...

但,"普通人"要入都難,"普通人"要讀得嚟都難。

YmOra 發表於 21-4-12 21:01
但,"普通人"要入都難,"普通人"要讀得嚟都難。

啱呀 上智始終係band 1嘛

vote for 林護

YmOra    發表於 21-4-13 07:29

chasedream 發表於 21-4-12 19:57
我又有d好奇(只係好奇,我知我女應該入唔到協恩架)協恩和林護你們會點揀?:waha ...
唔考慮學費,HYS

成績自然首要考慮,第二就係小朋友學習環境,學校資源,peers, 全人發展,眼界等等。成績接近的情況下,就應該考慮闊d

睇餸食飯一樣。

最基本解決一日三餐先,有能力可以食好d,再要求高就係要有營養,之後就係有營養又好食,又要多花款。再之後就賣相也要好,有創意,之後又要求食的環境也要高雅舒適,有人服侍。。。。。。邊種最適合自己?只有自己知道。所以沒有最好,只有最適合。

阿珠媽2號    發表於 21-4-13 13:44

sumikkowong 發表於 21-4-12 18:37
其實數據上林護係DSE上真係好出色,音樂會亦辦得好出色,參與好幾年都十分欣賞,總是口碑成績好好,考到抽 ...

我兩仔分別畢業3、4年,現中大四年,科大三年。你想我點樣讚或彈好呢?有幸教到我2仔入到大學,抱歉彈就欠奉了。簡單啲講,他們答我的迴響是,二個六年學習十分愉快,我身為家長甚少冇過問、冇大的擔心過。壓力是有的,但肯定不是我預期,或坊間所講嘅咁誇張。唯選科時壓力最大最擔心!
另話,所知唔係好多中456學生要出去找補習,起碼老師不主動提議,我2仔就沒有補習過。(所說只代表4年或更早之前)

chasedream 發表於 21-4-12 20:16
...
協恩!傳統名女校!

mcl203 發表於 21-4-12 16:32
點解坊間會認為YWGS會比MSS好好多?只睇升大出路:
MSS 68% Local。 32% Overseas
當中65.6% 三大,即係佔 ...

MSS 無公布5+隱藏實力
2020年三大%同林護差不多
英文4+高達97%可比DGS 98%

2020年
文憑試 林護 | MSS
考生 127人 | 98人
中文4+ 70.1% | ~50%
英文4+ 88.1% | ~97%
數學4+ 89.0% | ~79%
---------------------------------------------------
CEM4+ 82.4% | ~75%
通識4+ 78.6% | ~70%
---------------------------------------------------
主科4+ 81.5% | ~74%

聯招 林護 | MSS
人數 125人 | 98人
三大 45.6% | 44.9%
五大 64.8% | 53.1%
八大 74.4% | [···]

林護
http://www.lamwoo.edu.hk/school.php?id=63

MSS
http://www.mss.edu.hk/Achievement/hkdse/HKDSE2020.pdf

Sch. Annual Report 2019-20 (p.13)
http://www.mss.edu.hk/AdminReport/2021/annualreport1920.pdf

林護名氣大d、而且音樂發展好d。上智優勝在對比起林護唔係太嚴,自由度大d。

Poyau 發表於 21-4-12 23:15
MSS 無公布5+隱藏實力
2020年三大%同林護差不多
英文4+高達97%可比DGS 98%

升3/5大數據中,MSS放洋率係32%,高於一般中學水平,用全部人數去計,係會拉低%~~~

所以Vs都係參考下好了,好認真情況下,好難直接比較~~~

但同意LW DSE成績應比MSS好~~~

jacknetpass 發表於 21-4-12 18:14
坊間信Big Exam  , MSS 1B Rank 36,身邊很多人信的,連學校老師也。。。幾個月前WYHK ...

大考網頁唔見MSS主科及升學數據
因為數據從缺影響排名?

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp/school/211

Poyau 發表於 21-4-12 23:50
大考網頁唔見MSS主科及升學數據
因為數據從缺影響排名?

WYHK 也冇資料啦 1A Rank 15
SPS Lam Tin 也衹有3322參考呀 1A Rank 15

SMCC 冇update 2020,1A Rank 17

聖母 又缺資料,1A Rank 12
。。。不能盡錄
認真就輸了

jacknetpass 發表於 21-4-13 00:04
WYHK 也冇資料啦  1A Rank 15
SPS Lam Tin 也衹有3322參考呀 1A Rank 15

我一開始好相信呢個網,但越睇越奇怪。。根本就係好多都錯,htc高過mcs,htc高過spcs,htc高過qc,不能盡錄。。
‹ 上一主題|下一主題