用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs林護?
樓主: chasedream
go

上智vs林護?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Hkmama818 發表於 21-4-14 10:28
連學習範疇都係自己定- 這很有趣,但如何能在學校內做到然後又能保證質素,夠闊也夠深?會否最終也要符合e ...
所以考dse嘅唔使諗咩自主學習,只要自動波就得啦

b3410    發表於 21-4-14 12:26

bobbob 發表於 21-4-14 10:23
睇咁耐我覺得你哋講緊嘅真係『自我學習』而唔係『自主學習』,『自主學習』應該連學習範疇都係自己定,『自 ...
培養創意都要建基於基礎之上,唔可以由零到有,故連學習範疇都自己釐定,未必係可行。

bobbob    發表於 21-4-14 10:55

gigayan 發表於 21-4-14 09:57
「自我學習」照字面解就係小朋友自己搞掂、自己搵嘢學、最重要成績(DSE?)優異,咁先算係真自我學習,但其 ...

其實,我响阿女學習的成長過程中發現,毎每見佢能夠達至一個又一個的"小成功"後,"自信心"的不斷累積就變成佢有多大機會能夠成為"自主學習"的人,以個別學科為例,先係數學科成功自主學習,當然自主的真諦可以好高深,佢可能只達至皮毛階段,但,無所謂,最緊要佢讀得起勁有進步就是了,我發覺,阿女由數學而來的自主學習令佢對數學有份比人多的"執著",亦因數學所學嘅"自學態度"延伸至後來初中的科學科、高中的PhyChemBio。。。等等都受惠得到,以中學這階段而言,我收貨的了,待將來入到大學再由佢自己好好繼續"發酵"那份已學懂且幼嫩的"自主學習"能力。

bobbob 發表於 21-4-14 10:31
所以考dse嘅唔使諗咩自主學習,只要自動波就得啦

考IB唔使深而廣地認識既定內容,自己喜歡識乜才學乜的嗎?
我唔了解呀。

bobbob 發表於 21-4-14 10:23
睇咁耐我覺得你哋講緊嘅真係『自我學習』而唔係『自主學習』,『自主學習』應該連學習範疇都係自己定,『自 ...

認同每個人睇法都唔同,如果唔係就唔會講咗咁耐......如果自主學習的解讀是學習範疇自己定,需要學校和老師幫助會變得更少。

bobbob    發表於 21-4-14 10:55

YmOra 發表於 21-4-14 10:31
其實,我响阿女學習的成長過程中發現,毎每見佢能夠達至一個又一個的"小成功"後,"自信心"的不斷累積就變 ...

你覺唔覺中學的「自主學習」其實係一種能力培養?好似學鋼琴咁,唔會一學就去到演奏級,慢慢浸出嚟。

希望你女女繼續在學習範疇如魚得水

YmOra 發表於 21-4-14 10:31
其實,我响阿女學習的成長過程中發現,毎每見佢能夠達至一個又一個的"小成功"後,"自信心"的不斷累積就變 ...

你認為阿女的學習態度是學校能刻意培養的(同學通常浸淫一段時間後也有此特質),還是她自己的性格、際遇、經驗使然?

PTL_L 發表於 21-4-14 10:03
認同,所以我成日都提自己,要辨清自己小朋友的個性揀學校,唔好錯配,所以本人一啲都唔抗拒自主學習或傳統 ...

我的鄰舍jm們,我哋經常响商場的M記傾偈談育兒心得,其中"自主學習"係我哋經常探討的話題之一,其他jm我唔知道,我身邊的jm們會好清楚明白,小孩子若然無能力配合到這類中學的教學法,縱然係B1a料子也不會推個子女去硬讀,大家都是明事理的人,所以,那些jm的孩子屬B1a嘅話,多數會揀"華英"嘅會是有很大機會成為自主學習的一群,而轉投揀"迦密"嘅就是沒有自學特質的孩子,其實,個人好喜歡我區有華英和迦密兩所B1a中學的存在,兩校實力差不多,入到邊間皆無乜所謂,且各有特色,小孩子屬咩個性就選邊一間,有得揀係最開心的事嘛!

醒目開學勳章

Hkmama818 發表於 21-4-14 10:33
考IB唔使深而廣地認識既定內容,自己喜歡識乜才學乜的嗎?
我唔了解呀。
...
據了解某啲subject係,但詳情可能要等某神校家長答你

bobbob 發表於 21-4-14 10:49

咁「自由」,如果真係,冇syllabus冇timetable 冇考試(emoji)評估的話寫論文,內容好膚淺好狹隘的話,會唔會
被評低分?那麼是否其實最終都係會搵「標準」(所以IB都會補習)?

YmOra 發表於 21-4-14 10:46
我的鄰舍jm們,我哋經常响商場的M記傾偈談育兒心得,其中"自主學習"係我哋經常探討的話題之一,其他j ...
你地班jm 有無MCS? 講多少少來聽下

bobbob 發表於 21-4-14 10:49
我以為你係神校家長

YmOra 發表於 21-4-14 10:46
我的鄰舍jm們,我哋經常响商場的M記傾偈談育兒心得,其中"自主學習"係我哋經常探討的話題之一,其他j ...

有趣,不知情的家長是否會解讀為華英教淺考深呢,而迦密是教深考深呢?

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-4-14 11:00
我以為你係神校家長

gigayan 發表於 21-4-14 10:42
你覺唔覺中學的「自主學習」其實係一種能力培養?好似學鋼琴咁,唔會一學就去到演奏級,慢慢浸出嚟。:waha ...

純粹個人睇法,"自主學習"係一門技能,係一門抽象的技能,係可讓你學懂走往終生學習的一門態度性抽象的技能,而這門""技能""多數响大學成長路上必需要去學懂的其中元素,而學懂的時間長短好睇孩子的個性或是開竅程度而有所不同,聽老師jm友人說,佢見過一些例子雖然唔講得上很多,但其實都不少的例子見到有學生去到中五才醒才開竅肯比心機讀書,他們的自律、自主、自覺的行為的改變,完完全全好似個炸彈爆炸威力咁樣嚇死你,老師jm話,這種學習態度好接近"自主學習",學生幾乎不眠不休晚晚讀至深宵才休息,為的是追番之前所落後的,覺得唔夠私底下問老師攞練習做,老師講,知道學生哩份"自覺性主動學習"係必需要學生自己開竅想要才可以响一個甚短時間內做得到的自主學習,一般人,會採用由細慢慢教導接受自主學習的好處,不過,學習時機响邊樹係最好係無話一定的,總之,任何時候肯開始就是最好時機就是了。最後,學習方法好多種,"適合"自己嗰個就是了,唔用自主學習嘅又有好成績如魚得水嘅很多,最緊要了解自己的孩子要响邊D""土壤""成長就是了。

Yanamami    發表於 21-4-14 12:19

Hkmama818 發表於 21-4-14 10:43
你認為阿女的學習態度是學校能刻意培養的(同學通常浸淫一段時間後也有此特質),還是她自己的性格、際遇 ...

個人認為,"學習態度"係個人嘅,係父母教導和引導嘅,係學校老師親和力嘅,係成長過程開心或傷心下可能的反醒而來嘅、係朋輩打氣而來嘅、係活動見識而嚟嘅。。。等等很多事情點點滴滴下素造而成。

Hkmama818 發表於 21-4-14 11:07
有趣,不知情的家長是否會解讀為華英教淺考深呢,而迦密是教深考深呢?
...

你好似佢,真係好似佢

你理解係咁就係咁

YmOra 發表於 21-4-14 11:29
你好似佢,真係好似佢

你理解係咁就係咁

我似邊個?

cafeva 發表於 21-4-14 10:59
你地班jm 有無MCS? 講多少少來聽下

你喎?!你唔了解MCS

gigayan 發表於 21-4-14 10:34

認同每個人睇法都唔同,如果唔係就唔會講咗咁耐......:happ ...
唔係㗎,如果完全無syllabus, 變作脫韁野馬也不是好事。
所以我話真正的自主學習整個課程設計,到執行,都要配合,的確傳統學校係做唔到嘅。

個別小朋友在家長的配合下可能可以做到,不過不是大多數。

而新派直資話自己係,我最擔心只是學咗個樣,做唔到實質,反而不如傳統方法好。

而IS或者IB school由細開始培養,也是有好有唔好,知識體系上可能會不完整,擔心基礎不穩固。

所以我個人認為世界上沒有完美的教學制度,互相學習,借鑑,取長補短先係最佳。

‹ 上一主題|下一主題