用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs林護?
樓主: chasedream
go

上智vs林護?  

chasedream 發表於 21-4-12 15:03
係咩佢媽視乎喜歡上智多些,呀爸喜歡林護,我建議其他1A校比佢,佢都唔中意,她自一心儀mcs ...

請問女津有無考慮YWGS
2020年中英數5+及三大%可比林護

2020年
文憑試 林護 | YWGS
考生 127人 | 136人
中文5+ 29.1% | 30.1%
英文5+ 46.0% | 49.3%
數學5+ 49.6% | 42.6%
---------------------------------------------------
CEM5+ 41.6% | 40.7%
通識5+ 38.9% | 27.9%
---------------------------------------------------
主科5+ 40.9% | 37.5%

聯招 林護 | YWGS
人數 125人 | 136人
三大 45.6% | 44.1%
八大 74.4% | 66.2%
學士 92.0% | 90.4%

林護
http://www.lamwoo.edu.hk/school.php?id=63

YWGS
https://www.ywgs.edu.hk/public-examination-results

https://www.ywgs.edu.hk/university-offer

jacknetpass    發表於 21-4-12 16:15

gracelam 發表於 21-4-12 15:10
咪係囉!我係蒲呢版先知上智呢間隱世女校
我也是在EK才多了解HTC
HTC是地區名校,和傳統名校還有距離,但也是很好的名校

我發覺近年才多人談論,很多人都是參考Big Exam,評為1A Rank十大排名,很多人信的,所以才多vs 比較  

做家長要多了解做功課,不能亂信和懶

Poyau 發表於 21-4-12 16:07

點解坊間會認為YWGS會比MSS好好多?只睇升大出路:
MSS 68% Local。 32% Overseas
當中65.6% 三大,即係佔44.6%
當中77.6%五大,即係佔51.4%

似乎,同YWGS距離並非咁遠~~~

jacknetpass    發表於 21-4-12 17:54

chasedream 發表於 21-4-12 13:53
吓?級一都唔收
係呀!安柱收

jacknetpass 發表於 21-4-12 16:13

雖然有距離,不過,我估响兩間自行選擇中會揀傳統名女加地區名女嘅都好多人,我估計就算唔把她們睇齊也認同"上智"的實力。

Poyau 發表於 21-4-12 16:07
英華女上一年考的好,不過之前有一段時間唔係好理想,可能要再觀察一下。

mcl203 發表於 21-4-12 16:32
點解坊間會認為YWGS會比MSS好好多?只睇升大出路:
MSS 68% Local。 32% Overseas
當中65.6% 三大,即係佔 ...
坊間信Big Exam , MSS 1B Rank 36,身邊很多人信的,連學校老師也。。。幾個月前WYHK Rank高過QC呢,可能做太過了,最近Rank才改QC 14 / WYHK 15,但還是。。。。

因為HTC 3322高,而且只公佈4+
所以可能學校重視補底多過拔尖。所以我反而覺得自行階段真係好叻的同學,未必適合。大抽獎就適合,唔使驚入到跟唔到。

jacknetpass    發表於 21-4-12 18:18

jacknetpass 發表於 21-4-12 18:14
坊間信Big Exam  , MSS 1B Rank 36,身邊很多人信的,連學校老師也。。。幾個月前WYHK ...

不過三大率都係參考下好了,三大某些學科一樣可以要求唔高,只係坊間好中意睇~~~

jacknetpass    發表於 21-4-12 18:26

近兩年已經好少人提BigExam,多數人信賴EK。

jacknetpass    發表於 21-4-12 18:26

chasedream 發表於 21-4-12 13:57
咁即是lw成績較好?佢媽咪覺得上智始終係傳統名校,名氣較lw大些,校服靚,但佢媽又覺得lw樂團出名,佢女長 ...

既然喜歡上智就上智(emoji)
唔洗諗咁多啦(emoji)(emoji)(emoji)

#Btw 簡單就介會見咁多九龍城區嚟聽
都覺得唔好過嚟同我哋爭啦(emoji)(emoji)(emoji)

b3410 發表於 21-4-12 18:15
因為HTC 3322高,而且只公佈4+
所以可能學校重視補底多過拔尖。所以我反而覺得自行階段真係好叻的同學,未 ...

所以啲睇法有趣,有風向,之前YWGS搬咗去SSP影響收生,近年返咗中西區可持續看好,但2020年呢屆畢業生,正正係係SSP渡過大部份時間中學生涯~~~

其實數據上林護係DSE上真係好出色,音樂會亦辦得好出色,參與好幾年都十分欣賞,總是口碑成績好好,考到抽到入到就好了,但又奈何接觸過讀緊既學生家長或到過校後都有所打折扣,總是。。。都鮮有聽到大大力讚,用家意見好似都略少,還常常答辛苦就梗(emoji)只會是淡淡然的答實際課程資料,未至於似讀協恩、英華女等校用家會講到小朋友讀得超開心,還會大大力推介。

sumikkowong 發表於 21-4-12 18:37
其實數據上林護係DSE上真係好出色,音樂會亦辦得好出色,參與好幾年都十分欣賞,總是口碑成績好好,考到抽 ...

我只可以講,如果b1尾抽入去,就真的自己諗吓計。

測考超深! 如keep到級top50%,就已經好好!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我都係一直睇開big exam,覺得不可信,林護,htc高過皇仁??bps低過荃官?荃灣可風(1B)突然升1A,仲高過德望??咩事,完全不可信

jacknetpass    發表於 21-4-12 19:08

sumikkowong 發表於 21-4-12 18:37
其實數據上林護係DSE上真係好出色,音樂會亦辦得好出色,參與好幾年都十分欣賞,總是口碑成績好好,考到抽 ...

KPI 亮麗,不代表每個人都覺得開心愉快,當然要很努力,但也有人讀得輕鬆和自信,要看學生性格適合度
家長要多做功課,小心找和小朋友最適合的學校,6年里又開心又培養出自信才最適合

學校DSE成績沒有最好的,衹有最適合小朋友性格的

chasedream 發表於 21-4-12 18:51
我都係一直睇開big exam,覺得不可信,林護,htc高過皇仁??bps低過荃官?荃灣可風(1B)突然升1A,仲高過 ...
信它一成,雙目。。。。
識上EK問專家們,和用家吹下水才最實際

jacknetpass 發表於 21-4-12 19:26
信它一成,雙目。。。。
...

之前老師家長會仲叫我地要check中學排名要上big exam,我睇完之後完全o嘴,無可能囉,聖母玫瑰高過皇仁我都覺得奇,真係唔好盡信,想check dse成績,推薦去hkpapa d post度睇,big exam都唔係好準咋

jacknetpass    發表於 21-4-12 19:35

jacknetpass 發表於 21-4-12 19:26
信它一成,雙目。。。。
...

我又有d好奇(只係好奇,我知我女應該入唔到協恩架)協恩和林護你們會點揀?

chasedream 發表於 21-4-12 19:57
我又有d好奇(只係好奇,我知我女應該入唔到協恩架)協恩和林護你們會點揀?:waha ...
DSE HYS > 林護, but it is near.

I prefer your daughter's preference