用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呢幾日有冇人返英國?請問...
樓主: etoile
go

[英國] 呢幾日有冇人返英國?請問... [複製鏈接]

etoile 發表於 21-4-12 09:46
要有埋seat no先可以頃PLF,即係要check in 咗先。

剛才網上online check in,填好晒資料,跟住話 "由於你的預定要在機場 出示旅遊證件 護我們無法安排網上辦理登機手續"
不知是什麼原因呢? 是否因為我買單程機票,所以要去櫃台辧理?

Mjames 發表於 21-4-12 17:31
剛才網上online check in,填好晒資料,跟住話 "由於你的預定要在機場 出示旅遊證件 護我們無法安排網上辦 ...

我都係買咗單程,online check in 冇問題喎

Baoma 發表於 21-4-12 17:35

屎啦,唔知點解呢!打去維珍永遠等好耐都無人聽

Baoma 發表於 21-4-12 17:35

會唔會係因為未買test kit 及passenger locator form?

Mjames 發表於 21-4-12 17:38
會唔會係因為未買test kit 及passenger locator form?

Online check in 時好似冇需要填plf 等嘅資料

Baoma 發表於 21-4-12 17:40
Online check in 時好似冇需要填plf 等嘅資料

係無問呀!我驚距維珍detect到個名未submit passenger locator form或者未買test kit

醒目開學勳章

Mjames 發表於 21-4-12 17:42
係無問呀!我驚距維珍detect到個名未submit passenger locator form或者未買test kit
...

維珍如何detect到英國政府的PLF? 可能維珍要求乘客在機場出示相關文件才可以check in

3b 發表於 21-4-12 17:46
維珍如何detect到英國政府的PLF? 可能維珍要求乘客在機場出示相關文件才可以check in
...

好,真係擔心

Mjames 發表於 21-4-12 17:47
好,真係擔心

或者系統問題,一陣再試吓

Mjames 發表於 21-4-12 17:47
好,真係擔心

知道

Mjames 發表於 21-4-12 17:31
剛才網上online check in,填好晒資料,跟住話 "由於你的預定要在機場 出示旅遊證件 護我們無法安排網上辦 ...

我試過一次,好似係舊年9月開學嗰陣,唯有早D去機場。
今次單程飛,online check in 冇問題。

大仔今日打埋第2針,星期四返英國。
JM d資料好有用,多謝分享!

etoile 發表於 21-4-12 18:46
我試過一次,好似係舊年9月開學嗰陣,唯有早D去機場。
今次單程飛,online check in 冇問題。
...

今晚打電話去VS,等左20分鐘終於有人接聽,距話可能係因為買單程,填資料時無寫回程日期,但因為是渣特區護照(不是本土英國人),所以電腦會自動話要去櫃枱做check in,職員話試過有乘客係買單程,但回程日期是但寫一日,咁就無問題,但如果試左都係唔得嘅話,就係VS random被抽中要去櫃枱做check in. 最後職員幫我即時揀左位.

回覆樓主:

報告下阿囡班機準時到達,佢話出境程序都好快好順利,今朝晨咁早WhatsApp我話佢係學校食緊杯麵(emoji)

Mjames 發表於 21-4-12 23:49
今晚打電話去VS,等左20分鐘終於有人接聽,距話可能係因為買單程,填資料時無寫回程日期,但因為是渣特區護 ...

原來係咁,不過我哋係BA。

Baoma 發表於 21-4-13 12:25
報告下阿囡班機準時到達,佢話出境程序都好快好順利,今朝晨咁早WhatsApp我話佢係學校食緊杯麵(emoji)

...

係呀,好快,我冇乜訓成晚貼住佢行程。land咗冇耐就話等緊過boarder control,隔一陣我諗住問佢前面仲有幾多人嘅時候佢就已經拎咗行李出咗去。BTW,原來econ唔full,反而PE多人坐。
佢話boarder control check資料都check 得詳細,但係都唔會搞好耐。

回覆樓主:

我仔今日終於3:30pm起飛了,行理超重左少少,有24.4kg. 好在地勤職員話唔緊要。

請問家居隔離是否可以係學校宿舍隔離10天? 咁係唔係唔可以出房 ? 咁1日3餐係如何安排, 實在不太明白,麻煩晒
Ryan媽咪

den01 發表於 21-4-14 16:02
請問家居隔離是否可以係學校宿舍隔離10天? 咁係唔係唔可以出房 ? 咁1日3餐係如何安排, 實在不太明白,麻煩晒 ...

要視乎個別學校安排, 有啲學校會安排學生喺宿舍隔離,有啲就要自己安排隔離,好似我囡咁,而家住喺guardian安排嘅quarantine hotel 。
之前我個囡有宿友中咗,要留喺房入面隔離,佢哋會分批分時間落去宿舍個common place好似自助餐咁攞嘢食。

den01 發表於 21-4-14 16:02
請問家居隔離是否可以係學校宿舍隔離10天? 咁係唔係唔可以出房 ? 咁1日3餐係如何安排, 實在不太明白,麻煩晒 ...

學校隔離比較好,我仔學校系所有學生先到體育館做COVID 檢測,等結果出黎至放行,跟住起宿舍房每人一間,會分成幾個群組,期間唔可以去人地房間或到其他樓層,甘每個群組分批食飯活動,可以出外踢波做運動既。

‹ 上一主題|下一主題