用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年暑假應如何渡過
go

今年暑假應如何渡過 [複製鏈接]

上年已浪費了一年。長期無學返留在家,小兒已養成午睡習慣。看見他虛渡光陰,心想青春逝去不復返。真心今年不可再浪費,各位有冇明燈可提議?
   12    0    0    0

發展一項新的興趣,例如自學樂器,畫畫,砌模型,寫program

搵d佢有興趣的嘢比佢學吓玩吓。一d體藝,加一d學術。始終係初中,要同佢傾,佢on board先做得成。

最近成功引誘我個寫program, 佢尋日成日係度同個program搏鬥暑假想佢游多D水, 如果唔得就要比$佢學跳舞, 唔郁多D唔掂

唔知旅遊氣泡可否實現,如果得咗,想去新加坡玩下都好

王家爸爸    發表於 21-4-13 10:37

如果繼續留港閉關,要做一個好好的運動健身計劃,操fit 身體,準備F5全力搏擊

b3410 發表於 21-4-13 09:02
如果繼續留港閉關,要做一個好好的運動健身計劃,操fit 身體,準備F5全力搏擊 ...
運動健身計劃 >>> 透露多少少參考下

cafeva 發表於 21-4-14 12:01
運動健身計劃 >>> 透露多少少參考下
planning, 未有

體育方面,中學生想學滑水,有無好介紹?

回覆樓主:

康民署?

b3410 發表於 21-4-13 09:02
如果繼續留港閉關,要做一個好好的運動健身計劃,操fit 身體,準備F5全力搏擊 ...

我都覺得阿女最近少戶外活動,身體無咁Fit...... 暑假真係要郁多d先得

S-Kwok 發表於 21-4-14 18:42
康民署?

未有疫情前,有獨木舟、滑浪風帆,但無滑水。

回覆樓主:

以前每年暑假,我都會搵d亞女有興趣的嘢來學,好好玩的。佢細個時,我都真係好多idea。但而家佢都中學,今年又疫情限聚,佢亞媽我都黔驢技窮

cafeva 發表於 21-4-11 22:20
最近成功引誘我個寫program, 佢尋日成日係度同個program搏鬥暑假想佢游多D水, 如果唔得就要比$佢 ...
想請教有甚麼software 或apps推介學寫program ?謝謝你

Jane1983 發表於 21-4-14 19:35
以前每年暑假,我都會搵d亞女有興趣的嘢來學,好好玩的。佢細個時,我都真係好多idea。但而家佢都中學,今 ...

係囉,小學總有好多想小朋友試嘅活動,多到要取捨。依家中學,已經好難諗,尤其是我仔唔好戶外活動。

joycechanwy 發表於 21-4-14 21:37
想請教有甚麼software 或apps推介學寫program ?謝謝你

好奇怪喎!好多學生叫佢哋選修ICT就不太想,但叫佢哋學寫app就個個爭住要學。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-15 11:45

回覆 S-Kwok 的帖子

唔好戶外活動,真係少好多選擇。不過,一年一個暑假,佢地開心,過得充實和有意義最緊要。

Jane1983 發表於 21-4-15 08:11
回覆 S-Kwok 的帖子

唔好戶外活動,真係少好多選擇。不過,一年一個暑假,佢地開心,過得充實和有意義最緊 ...
主要因為疫情,好多活動唔敢報。往年都會報一個outward bound,2個左右YMCA residental camp, 小童會也經常有行山/一日遊活動,中學生都有。日日玩

可能今年試報一個半個,搏疫情受控可以去到。

回覆 b3410 的帖子

一日遊,幾好玩。疫情係問題,無得去旅行,已經多咗一截空餘時間。
同埋佢地大咗,主見大咗,無咁易安排個佢開心又有聲有色的暑假。

joycechanwy 發表於 21-4-14 21:37
你小朋友本身咩程度?想學咩語言?
‹ 上一主題|下一主題