用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在接受咗直資,若最後想抽獎可以嗎? ...
go

現在接受咗直資,若最後想抽獎可以嗎?

趕得切嗎?

最後抽飛日期係12/4 喎

有啲直資仲要三日前通知添

little_kid 發表於 21-4-10 21:39
趕得切嗎?

直資抽飛限期嚟緊嘅星期一(12/4)
即係星期一接受直資就無得大抽獎

回覆樓主:

原來係冇得抽飛

little_kid 發表於 21-4-10 21:51
原來係冇得抽飛

12/4係抽飛最後限期,過咗之後仍然keep住直資無抽飛,就等於放棄大抽獎

pantalaimon 發表於 21-4-10 22:04
12/4係抽飛最後限期,過咗之後仍然keep住直資無抽飛,就等於放棄大抽獎

如果12/4之後註冊,有沒有得參加大抽獎?

little_kid 發表於 21-4-10 22:23

不能。除非今年5月4日或之後註冊。

直資應該call 到4月底而已。 之後直資就等人申請叩門階段。

12/4之後至你手上已註册嘅直资俾你嘅"家長承諾書"所寫嘅deadline e.g 25/4 日期前,你能成功抽飛,係可以參加大抽獎

直資係"家長承諾書"所寫嘅 deadline 日子(通常deadline 係 4月中or 尾,每間直資 deadline 不同),會交你孩子名及"家長承諾書"俾教育局,咁樣,你就無得大抽獎

而,5月4日後才註册直資,你一定可以大抽獎,因為該直資無将你孩子名及"家長承諾書"交教育局

多口問句,你間直資"家長承諾書" 所寫嘅 deadline 日期是幾時?

你知道咗banding的話,應該就可以決定到抽不抽飛

小時了了 發表於 21-4-10 22:53
12/4之後至你手上已註册嘅直资俾你嘅"家長承諾書"所寫嘅deadline e.g 25/4 日期前,你能成功抽飛,係可以 ...

我無「家長承諾書」,係咪接受咗offer先有?

yyk1009 發表於 21-4-10 23:15
你知道咗banding的話,應該就可以決定到抽不抽飛

我就是呈三成績未出。

little_kid 發表於 21-4-10 21:39
趕得切嗎?

4月12都可以抽飛
只要係呢日之內

little_kid 發表於 21-4-11 08:50

係,呢份文件係教育局要求必要文件家長要簽俾直資,直资交 copy 俾教育局

直資中學 https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/NDSS_List_SSPA1921.pdf
Footnote:
非參加派位直資中學可自訂申請日期,家長須直接向有關中學查詢。由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學錄取,但只要家長將簽妥的《家長承諾書》及《 小六學生資料表》正本呈繳予其中一所錄取其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位(包括自行分配學位及統一派位),學校會於 2021 年 5 月初或以前通知教育局家長的決定。教育局在收到非參加派位直資中學遞交的《錄取的參加派位學生名單》及學生家長簽妥的《家長承諾書》副本後,將不會透過中學學位分配辦法把有關學生分配到其他中學。

小時了了 發表於 21-4-10 22:53
12/4之後至你手上已註册嘅直资俾你嘅"家長承諾書"所寫嘅deadline e.g 25/4 日期前,你能成功抽飛,係可以 ...

可否咁樣總結「家長承諾書」取回與否:
日區1)『31/3至12/4』或之內想取回承諾書,中學"一定"要俾。
日區2)『13/4至學校自定嘅取回最後限期』內,中學有權"彈性"處理俾唔俾,
     但可能有得商量。
日區3)『學校自定嘅取回最後限期日之後至4/5』,中學有權"彈性"處理俾唔俾,
     可商量機會細。
日區4)『5/5』或之後取回與否則視乎直資中學是否成功簽到比你更好的學生入伍,
     當有人肯入才可讓想走嘅人走,即係話俾與唔俾視乎"情況"而定。

little_kid 發表於 21-4-11 08:51
我就是呈三成績未出。

咁都幾難做決定

遊戲一定要取捨的,唔可能咁好,那麼就對直資不公平了。

已經比以前既家長好好多啦
提早左知自行結果
以前d家長乜都唔知
直資有offer
都唔知要唔要好

YmOra    發表於 21-4-11 15:35

little_kid 發表於 21-4-11 08:51
我就是呈三成績未出。

有信心是band 1就抽獎,如果大機會是band 2就應該揀直資(純粹估:正常全部9字頭會是band 1吧,有8字頭就好難講)

little_kid 發表於 21-4-11 08:50

以下,有2017年嘅2間直資中學嘅“家長承諾書" sample 俾你参考。 呢份文件家長必須要簽名交俾直资,而直資以呢份正式文件作為S1 收生文件及 copy 一份交教育局,而家長一旦簽咗呢份文件,代表家長決定讀該直資而放棄官/津校自行及大抽獎學位。

但,如家長後悔想改為進行“自行”/“大抽獎”/“直資轉直資”程序,直資嗰份"家長承諾書"文件內有一個 deadline 日期俾家"抽飛"取回呢份文件。所以,理論上係呢個 deadline 前家長能成功係直資“抽飛”,就可以進行“自行”、“大抽獎”、“直資轉直資”呢啲程序

12/4係政府教育局官方正式日期,白纸黑字寫明俾直資及家長有權利及義務執行向直資進行“抽飛”行動。但,過了此 12/4 deadline, 另一 deadline  就係“家長承諾書”內該間直資“抽飛” deadline. 但EK前人經驗講我哋知,最少有2間直资 “家長承諾書” deadline  前提早交S1學生名及“家長承諾書 copy”俾教育局,又或者“抽飛" 需時3日或以上過了 deadline 因而“抽飛”失敗,無得進行“自行”、“大抽獎”、“直資轉直資”程序

俾多嗰討論帖你了解https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3852139