用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄉中VS祟德
樓主: cindychow80
go

鄉中VS祟德 [複製鏈接]

cindychow80 發表於 21-4-14 10:03
之前聽一個人講,都話鄉中係收叻的學生多d,祟德老師跟得比較足。啱考慮到小朋友一邊又讀資優學苑課程,可 ...

有朋友個仔資優,唔谷得,讀鄉中,現在在HKU讀Law。

鄉中畢業學生,
年年都多入醫科,Law, 工程...

piglet0529 發表於 21-4-14 10:10
我會尊重小朋友意願,兩間也是好學校。btw, 你小朋友是級頭嗎?

一線學校前10的學生都好叻,不相伯仲。我小朋友一直hea讀,呈分試認真一個月就考級頭,之後又hea,幸好呈分試保持前123,冇補習,做功課快手,好少將功課帶返屋企做,前3名的另2位小朋友都選百周。學校每年都有人跨入鄧顯百周。

cindychow80 發表於 21-4-14 12:20
一線學校前10的學生都好叻,不相伯仲。我小朋友一直hea讀,呈分試認真一個月就考級頭,之後又hea,幸好呈 ...
你小朋友好叻!屯門跨區嗎?
崇德,鄉中也是好學校!
小朋友意願邊間就邊間啦!

之前聖士提反書院第一round就有offer ,後再三考慮住宿問題放棄offer 。SPCC面試後冇offer ,小朋友覺得面試英文稍為遜色,中文話答得很好,但之前冇考慮過名校,冇乜可出手的獎項,咁多級一高手下,冇offer 預咗,參與過都開心。

kanhan 發表於 21-4-14 12:26
你小朋友好叻!屯門跨區嗎?
崇德,鄉中也是好學校!
小朋友意願邊間就邊間啦!

其實當時SPCC冇offer 我鬆一口氣,小朋友不用山長水遠去港島返學。學校每年有幾個都跨出元朗區,我們就想小朋友每天可多一d時間悠閒娛樂和休息。

鄉中特色:
~校風純樸,實而不華
~沒有過份奢華的硬件配套
~沒有堅離地的海外交流團
~有貼地的校友會積極參與校政/培育師弟妹
~有一羣擇善固執的熱血老鬼守護「務本力學」

cindychow80 發表於 21-4-11 13:52
因地理位置,小朋友當初堅持要自1選鄉中。我就聽親戚講過鄉中老師好hea,又冇資源,乜都冇得玩,靠自律齋 ...

delete

請問元朗B1頭, 如果填表乙一,二填這兩間是否太進取太博? 還是乙一只選一間, 乙二已經要選B1C/B2? 謝謝.

kiwi2007 發表於 21-4-18 10:18
鄉中特色:
~校風純樸,實而不華
~沒有過份奢華的硬件配套

鄉中好低調,連宣傳小册子都冇,校網僅有幾頁PDF簡介。等小朋友入去讀一年之後來分享鄉中特色,因為BK好少人講鄉中。

鄉中老師冇外間講到咁差,小兒今年遇到的都好用心教學,zoom期間星期六日改完功課都會send返來。考試統測前個別科目有zoom額外溫書課堂(兩小時)

鄉中有拔尖補底班,上堂聆聲全校學生投票選出(今年係Toy Story 3主題曲)。班主任除左教書,亦灌輸好多做人道理。
會苦口婆心勸經常欠功課/唔溫書同學努力讀書

醒目開學勳章

Rebeccabc 發表於 21-4-19 20:53
鄉中有拔尖補底班,上堂聆聲全校學生投票選出(今年係Toy Story 3主題曲)。班主任除左教書,亦灌輸好多做 ...

Toy story做聆聲,幾開心喎

在風雨飄搖的年代,仍具慧眼揀鄉中 simply because:
~傳承校友父母對「務本力學」的情
~認同自發學習、批判思考、擇善固執的重要性
~享受更豐富校園生活而避免長途跋涉去跨區
~未會盲從附和以為官校沒有太多敬業樂業的老師
~相信走過六年中學生涯後肯定更懂如何面對往後的征途

Rebeccabc 發表於 21-4-19 20:49
鄉中老師冇外間講到咁差,小兒今年遇到的都好用心教學,zoom期間星期六日改完功課都會send返來。考試統測前 ...

多謝分享資訊

kiwi2007 發表於 21-4-20 18:13
在風雨飄搖的年代,仍具慧眼揀鄉中 simply because:
~傳承校友父母對「務本力學」的情
~認同自發學習、批 ...

現期待鄉中6年生涯,希望遇到敬業樂業的老師,亦師亦友。

鄉中校網見到學校短片,https://youtu.be/EEVhTJHO-5U

本人學淺,從來也不懂甚麽叫hea ,亦十分討厭人們總愛把官校(包括小學和中學)的教師冠以 hea 教一族。假如 hea =懶散+不思進取+依書直說+固步自封+不關心學生........, 那麼敬請所有升中一入表者亦要言行一致地把 QX/KX/QEX/BPX/TWGSX..等剔除在自一/甲一/乙一名單內,乾脆把有關的學額留給真正的有心人吧。要是經常以偏蓋全地暗嘲官校老師多數是不會敬業樂業的一族,我只望他們自重及自省。春風能化雨,學子能成才。謹向所有默默地在官校任教的老師致敬,特別是貢獻一生在官校並已離世的恩師們。鄉中和崇德,植根元朗多年,各有特色,讓子女們自己選擇。

kiwi2007 發表於 21-4-25 04:43
本人學淺,從來也不懂甚麽叫hea ,亦十分討厭人們總愛把官校(包括小學和中學)的教師冠以 hea 教一族。假如  ...
青菜蘿蔔各有所好,好似我小朋友咁成績可以選擇呢兩間,甚至乎8成機會自行入,偏偏講明打死都唔揀,寧願跨區或心儀一間band1c。問佢點解,佢話唔中意咪唔中意囉,無得解。吹佢漲
‹ 上一主題|下一主題