用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄉中VS祟德
樓主: cindychow80
go

鄉中VS祟德

醒目開學勳章

cindychow80 發表於 21-4-11 22:50
請問你有沒有參觀過鄉中裏面硬件設施?我係祟德校網見到裏面圖書室好靚。
...

記憶中好似冇得參觀特別室,3間官校得元朗公立可以 參觀埋其它室。元公果日都多野玩,有成架車砌左比你坐上去揸,又有實驗玩。但硬件係一般中學設施。

醒目開學勳章

回覆樓主:

18年尾仲有去過商中鄧中盧中基元,亞仔玩得最興奮係鄧中,佢分科將的介紹同攤位分去每個課室,又係吸印仔,好多礼物,做實驗都有纪念品拎走,鄧中既art & design 好勁。基元art 都勁,畫作同皮飾都好靚,有英語特別室。商中同盧中只有talk冇得參觀。白中19年尾想去,但reject我因要P6, 到去年尾冇得參觀了。原本去年尾想去崇德都改online了。

ikenmak    發表於 21-4-19 09:32

piglet0529 發表於 21-4-11 23:41
18年尾仲有去過商中鄧中盧中基元,亞仔玩得最興奮係鄧中,佢分科將的介紹同攤位分去每個課室,又係吸印仔, ...

唔該曬解答咁多,我們因疫情冇得參觀只靠校網睇

醒目開學勳章

cindychow80 發表於 21-4-12 08:04
唔該曬解答咁多,我們因疫情冇得參觀只靠校網睇

我band1band2都有去參觀,因為知道亞仔把口唔叻,好難自行成功。 要揾埋band2保險線。仲有去左羅桂祥基朗,羅桂祥18年尾去,師生及家長關係好好,有中英文班。基朗舊年去就只有talk, 個校長話收左大部份band1生。

piglet0529 發表於 21-4-12 08:30
我band1band2都有去參觀,因為知道亞仔把口唔叻,好難自行成功。  要揾埋band2保險線。仲有去左 ...
你去咁多間好犀利呀!做足功夫!
崇德要唔要上多科,天主教果D?
仲有其他band 1, 2可唔可以講多少少?
至於網頁做得好,同學校一定好,
我又覺得未必,
好多時校網做得亮麗既,
都係D門面野,
而校網普普通通,
反而學生成績比較好!

piglet0529 發表於 21-4-12 08:30
我band1band2都有去參觀,因為知道亞仔把口唔叻,好難自行成功。  要揾埋band2保險線。仲有去左 ...

你真係好厲害,做足晒功課
我只有現場睇左基元,趙中,商中
其他都網上。

醒目開學勳章

kanhan 發表於 21-4-12 09:11
你去咁多間好犀利呀!做足功夫!
崇德要唔要上多科,天主教果D?
仲有其他band 1, 2可唔可以講多少少?

崇德因為有親戚前年先畢業,原本想去年尾先參觀點知冇得去,入崇德如果小朋友跟足步伐,不難入U. 功課補課一定教好你。

piglet0529 發表於 21-4-12 09:31
崇德因為有親戚前年先畢業,原本想去年尾先參觀點知冇得去,入崇德如果小朋友跟足步伐,不難入U. 功課補課 ...

崇德功課壓力係咪真係好大?

醒目開學勳章

wahmaggie 發表於 21-4-12 10:08
崇德功課壓力係咪真係好大?

我親戚女兒ok, 佢當年二線级頭。但六年不用再外補。

級頭通常勤力或聰明。甘應該可以應付。但如果1C生,其實會讀得辛苦。

piglet0529 發表於 21-4-11 23:41
18年尾仲有去過商中鄧中盧中基元,亞仔玩得最興奮係鄧中,佢分科將的介紹同攤位分去每個課室,又係吸印仔, ...
鄧中是鄧佩瓊?

醒目開學勳章

dreambutterfly 發表於 21-4-12 10:54
鄧中是鄧佩瓊?

係呀!band2校, 如果喜歡art/design的band2生唔好錯過,果次參觀見佢係車場另一邊另開左獨立室展示,又派左本好靚既畫册,不過我仔冇畫畫天份。

piglet0529 發表於 21-4-12 11:03
係呀!band2校, 如果喜歡art/design的band2生唔好錯過,果次參觀見佢係車場另一邊另開左獨立室展示,又派 ...

鄧中屬band 2頭/中/尾 呢?

醒目開學勳章

回覆樓主:

band2中間左右掛

鄉中聽聞比較hea教,功課少,但DSE成績好似又好好,好想知係學生聰明還是都係靠出去補習補返功課少的不足。

cindychow80 發表於 21-4-12 11:48
鄉中聽聞比較hea教,功課少,但DSE成績好似又好好,好想知係學生聰明還是都係靠出去補習補返功課少的不足。 ...

其實就算對同一個人同一件事,唔同人都可能會有唔同觀感,何況係去比較一個群體相對於其他群體的工作態度。。唔知點樣先可以有個比較客觀有說服力嘅結論。。
中一功課很少,似乎無須補習,唔知高中會唔會多。
個人覺得呢兩間學校係呢一區叮噹馬頭咁多年,各有擁躉,都係好學校,無論入到邊間都係開心事。而記得讀書時學過個primary effect,即第一印象好可能會讓人先入為主,影響之後對每一件相關事件嘅觀感。如果小朋友現在發現更心儀另一間,揀佢可以釋除顧慮,開心展開中學生活,何不努力嘗試一下呢?

cindychow80 發表於 21-4-12 11:48
鄉中聽聞比較hea教,功課少,但DSE成績好似又好好,好想知係學生聰明還是都係靠出去補習補返功課少的不足。 ...

間間都有人補習,尤其高年班,識人讀崇德也是補到天昏地暗!
Intake來說,鄉中似乎多叻學生,因崇德要局住收天水圍某小學學生,因此拖低了成績。(有錯請指正)

我2個小朋友讀崇德,英文語境好,本身佢哋都鍾意英文,所以上到中學都輕鬆,細果個夜晚9點前就已經可以訓教,唔覺多功課,大果個中三忙d,但做功課都係10點前,仲有佢哋唔係改全部時間做,會睇下手機,做下運動,睇電視,好悠閑咁做。不過,佢d同學都唔洗做到好夜,做到好夜嗰啲,通常都係好夜先開始做功課。我d細路講我知。不過佢哋係常有默書及quiz,唔計考試分,我覺得幾好, keep住要佢哋得閒溫下,唔使一次過考試先溫。我覺得崇德嘅學生比較外向,有自信,好鐘意講野。因為我自己小朋友就係由小學內向去到中學outgoing左好多。我最深刻係亞囡第一年中一時,佢話啲同學present講野好叻,覺得自己差好遠,又話自己會考得好差,其他同學好叻,但過左3個月,佢就適應得好好,當年中一有mentor scheme好好,有學姊帶住佢地,又主動同佢地傾計,了解佢哋適應問題。今年細果個,就有家長義工特別開左個whatsapp group支援中一家長,我覺得家長義工好有心。其實如果唔係疫情無得返學,學校舉行好多活動,係超級開心,而家童軍都只可以zoom進行。
我覺得英文好響崇德讀真係有優勢,因為占分比重多,同埋要睇好多英文課外書及做報告。老師好nice,唔閙人,講道理多。以上內容我小朋友分享比我。因為到左中學,我係完全放手,交由學校督促佢哋學習。我認為如果小朋友鐘意英文,我係推介崇德。

ikenmak    發表於 21-4-19 09:36

bb01 發表於 21-4-12 20:31
我2個小朋友讀崇德,英文語境好,本身佢哋都鍾意英文,所以上到中學都輕鬆,細果個夜晚9點前就已經可以訓教 ...

多謝長篇分享

conniewktang 發表於 21-4-12 17:31
間間都有人補習,尤其高年班,識人讀崇德也是補到天昏地暗!
Intake來說,鄉中似乎多叻學生,因崇德要局住 ...

之前聽一個人講,都話鄉中係收叻的學生多d,祟德老師跟得比較足。啱考慮到小朋友一邊又讀資優學苑課程,可能鄉中少功課比較適合,係我作為父母比較喜歡祟德活動多資源多。小朋友想讀鄉中,因重點後面有圖書館,超級愛看書。

醒目開學勳章

回覆樓主:

我會尊重小朋友意願,兩間也是好學校。btw, 你小朋友是級頭嗎?