用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 計算機型號疑問
go

[英國] 計算機型號疑問 [複製鏈接]

請問香港用開的Casio FX-3650P/P II 型號計算機可以在英國A-level使用嗎? 唔該!
#因為香港都唔係個個型號都俾使用, 所以先問問大家
   1    0    0    0

kittttty 發表於 21-4-9 23:58
請問香港用開的Casio FX-3650P/P II 型號計算機可以在英國A-level使用嗎? 唔該!
#因為香港都唔係個個型號都 ...

我女話有些數一定要用A Level 英國個部計數機先計到,我女香港嗰部和英國嗰部計數機兩部都一齊用

應該用唔到,我小朋友用fx-991EX
8-)

謝謝兩位!  咁係咪去到英國先去買學校認可嗰部呀? thx.

kittttty 發表於 21-4-10 00:24
謝謝兩位!  咁係咪去到英國先去買學校認可嗰部呀? thx.

去到先買係最安全!

我嗰個其實Year 10,但因為之前響香港online上堂,佢問咗老師話fx 991EX係GCSE及A Level都可以,結果我響美國Amazon 買開嘢,見到部機只係百幾蚊港紙,就買咗一部寄嚟香港,佢已經拎咗過去英國用。

kittttty    發表於 21-4-10 01:03
8-)

kittttty 發表於 21-4-10 00:24

我在UK Amazon 買

先帶香港的一部去英國暫用,入左學先問自己math teacher最好用邊一部。另外,有些學校會通知學生佢地攞到邊隻機的discounts, 會平好多。

其實在英國售的計算機,包裝會寫明for GCSE, GCE exam的。

我孩子GCSE用Fx-991EX, 讀GCE Math and further math就要加多一部advanced而有graphics 的機。

唔洗急,唔需要在香港預備,到左英國先買啦。

我仔一部香港,一部英國的,主要用香港嗰部。

我仔香港果部帶左去,之後起校服網買校服時順便買埋計數機,所以佢有2部起手,2部功能唔同,佢平時用香港果部多D,但考試就用英國買果部。
如果你香港有用開帶埋去,去到再買一部,反正都唔係貴。

thanks all
‹ 上一主題|下一主題