用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 網上約英國簽證必須要TB Test嗎?
樓主: whoo99
go

[英國] 網上約英國簽證必須要TB Test嗎?  

kaetsu 發表於 21-4-13 12:40
請問學生tier 4 簽証自己辦或是通過升學中心好的
升學中心要額外收費,自己搞得掂自己去辦,因為如果而家讀Y9/Y10 , 到Y12 要再辦一次,讀大學又辦一次。

請問今年驗TB後申請student visa,甘明年要唔要renew visa ? 要唔要又驗 TB 呢?謝謝!

mmlkk 發表於 21-4-17 00:19
請問今年驗TB後申請student visa,甘明年要唔要renew visa ? 要唔要又驗 TB 呢?謝謝! ...

學校的CAS 寫幾多年 ,個Student Visa ( Visa 年期會顯示在BRP) 就係 幾多年 。  在這個年期中,除非離開英國超過半年, 咁就要再做TB test 入英國境時出示 。

回覆 yuyueng 的帖子

thank you

katrinafu 發表於 21-4-17 00:46
學校的CAS 寫幾多年 ,個Student Visa ( Visa 年期會顯示在BRP) 就係 幾多年 。  在這個年期中,除非離開 ...

係喎你講起離開英國半年,咁今年好多學生聖誕返嚟之後又冇返去,咁九月再返去需唔需要呢

mmlkk 發表於 21-4-17 00:19
請問今年驗TB後申請student visa,甘明年要唔要renew visa ? 要唔要又驗 TB 呢?謝謝! ...
只要無離開過英國半年,到你下次再做簽證時都唔使再做TB。

cfs 發表於 21-4-17 06:14
係喎你講起離開英國半年,咁今年好多學生聖誕返嚟之後又冇返去,咁九月再返去需唔需要呢
...

我都想知呀

happysin 發表於 21-4-13 11:43
我囡tier 4 visa 3月頭入境, 過關冇睇TB cert.

Yes, no need to show cert when entering UK

Jennie 發表於 21-4-11 15:27
要upload tb report 才可預約做visa. 未有tb, 你都要有cas 先至得。照 tb 要有英國地址。report 會有你pass ...

想請問已book tb,但7月23才有得照,咁宜家可以上網預約student visa嗎?tb要一星期才有report.打算預約8月頭.另請問什麼是cas?

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝你!

回覆 snugglechums 的帖子

CAS = confirmation of acceptance for studies 學校出既信

snugglechums 發表於 21-4-17 17:02
想請問已book tb,但7月23才有得照,咁宜家可以上網預約student visa嗎?tb要一星期才有report.打算預約8月頭 ...

上網預約做簽證,一定要收到學校發出的CAS ( 確認信)才可以開始。

請問簽證使唔使 guardian company 既信?

mmlkk 發表於 21-4-19 23:28
請問簽證使唔使 guardian company 既信?

不用

我昨日 Book TB Test, BOOK 到 4 月30 日驗喎

Ericau 發表於 21-4-20 12:26

我昨日 Book TB Test, BOOK 到 4 月30 日驗喎

請問哪一家呢?ump話我知最早book到的是8月初,QHms就email話會有人覆我電話,再打去也是留低電話號碼,未有回覆落實booking

Ericau 發表於 21-4-20 12:26

同问哪一家, Thanks!

回覆 okmk 的帖子

卓健醫療中心我打 2529 8668 普通體檢問
佢會幫我留個電話比預約部
上午留, 下午就打黎
當然時間無得揀, 由佢比你
佢比左 30/4 同 5 月底兩個期我

Ericau 發表於 21-4-20 14:10
回覆 okmk 的帖子

謝謝告知!讚!
我係打8字頭的booking「留言熱線」電話,攰!

Ericau 發表於 21-4-20 14:10
回覆 okmk 的帖子

你幾時book? 聯合今日回覆要排到9月!