用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 會購買多少套機票呢?
樓主: Yvonnehoney
go

[英國] 會購買多少套機票呢? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-4-12 16:17
我以前係一次過買三套,不過疫情之下,已經浪費咗一套。下年會一張張單程買。

...

哎呀,你已經浪費左一套,我都好怕呀。

TTEE1819 發表於 21-4-12 14:46
你手上得1套機票,都好dd。我兩個孩子,手上共有3套機票,去年處理改機票都覺得好煩,所以來緊學年,我真 ...

是但一邊有隔離的話一年返黎一次夠啦,所以一套機票就夠。

醒目開學勳章

Yvonnehoney 發表於 21-4-9 12:47
想請教各位,來年疫情有很多未知之數,各位會如何購買機票呢?先買一套,抑或一次過買3套呢?
先謝謝各位(e ...

第一次開學只買一張單程去英國

elysemama 發表於 21-4-12 15:14
如隔離措施仍然維持,根本只有暑假能回港,我手頭得一套,7月頭回港、九月去開學。
...

同我一樣!而家手上果套就系6月尾返黎,8月尾再去既來回機票。

yuyueng 發表於 21-4-12 16:27
是但一邊有隔離的話一年返黎一次夠啦,所以一套機票就夠。
如果來回一齊買有折扣,而回程可以一年內改期,咁就值得買來回。

whoo99 發表於 21-4-12 15:41
大家哪里訂機票,國泰官網?現在不知屆時隔離要求,還是打算晚一點

我只起官網買機票,方便更改日期,買座位,online check in 同萬一要退票。

TTEE1819 發表於 21-4-12 16:24
哎呀,你已經浪費左一套,我都好怕呀。
CX前一段時間無機返香港,小朋友自己係網上買咗套英國經歐洲去香港既法航機票,俾埋21晚歐洲既隔離酒店錢。點知道歐洲比英國疫情更嚴重,小朋友決定留喺英國玩。

yuyueng 發表於 21-4-12 16:30
同我一樣!而家手上果套就系6月尾返黎,8月尾再去既來回機票。
我小朋友都有張8月中再去既CX來回機票,不過好似話回程需要聖誕節前。

3b 發表於 21-4-12 16:29
一样

王家爸爸 發表於 21-4-12 16:32
如果來回一齊買有折扣,而回程可以一年內改期,咁就值得買來回。

以前系買一張學生年票暑假去暑假返,中間要返黎就買倒頭來回,不過舊年打斷左呢個模式,復活節返黎既來回機票變左復活節返黎之後暑假返去開學,原本暑假返黎既做左退票,而家再買既來回都系倒頭倫敦-香港-倫敦。

小朋友今年九月第一年出國留學, 一早打算(未有疫情前)全家陪開學兼去玩, 但因疫情關係, 很大可能到當地要隔離, 又不清楚學生和家長的隔離政策如何安排, 現在都不知陪不陪同開學好, 所以仍然不敢訂機票住.
請問有冇家長也會陪同開學嗎? 可否教路一下我應該怎樣做. 感謝!  

我都是一樣,因為疫程要隔離所以我都頭痛梗1.guardian 2.機票

kittttty 發表於 21-4-12 23:34
小朋友今年九月第一年出國留學, 一早打算(未有疫情前)全家陪開學兼去玩, 但因疫情關係, 很大可能到當地要隔 ...

我原本都想陪開學,而家疫情關係要觀望吓先,英國隔離 10 日,返香港隔離 21日,真係放唔到咁長假。如果8 月頭隔離依然不變,會由學校安排由機場接過學校。暫時阿仔仲覺得我會陪佢,未同佢商量,想佢專心考 DSE 先。

Christinewyl 發表於 21-4-25 15:34
我都是一樣,因為疫程要隔離所以我都頭痛梗1.guardian 2.機票

太多未知數,我打算收到學校 cas先訂機票。阿仔升大學,話就話大個,不過平日好倚賴,又第一次自己出境,又無朋友一齊過去。

雖然隔離措施仍然未知八月時的安排, 但都想預先參考下一些英國指定隔離酒店, 在網上我就係搵唔到指定名單, 想作好準備都難, 請問有冇人知道, 可以分享出來嗎? 謝謝

Yvonnehoney 發表於 21-4-9 12:47
想請教各位,來年疫情有很多未知之數,各位會如何購買機票呢?先買一套,抑或一次過買3套呢?
先謝謝各位(e ...

一向都是逐套買,我買倒頭飛!

大笨鐘 發表於 21-4-25 16:06
我原本都想陪開學,而家疫情關係要觀望吓先,英國隔離 10 日,返香港隔離 21日,真係放唔到咁長假。如果8  ...

唔好意思, 係咪間大學已CONFIRM 收你仔, 所以大學可安排接機?
另外, 在大學隔離嗎?
大學會預備膳食?

(我仔只是有CO, 未知會點安排)

minmin 發表於 21-4-25 18:29
唔好意思, 係咪間大學已CONFIRM 收你仔, 所以大學可安排接機?
另外, 在大學隔離嗎?
大學會預備膳食?

阿仔得 conditional offer,見迎新資料有接機同 orientation。隔離同膳食未知,如果收到 confirmation,可以問吓學校,如果學校無安排,就要自己安排隔離同膳食。學校會喺7月尾8月頭出 confirmation,應該可以安排到。

大笨鐘 發表於 21-4-25 19:29
阿仔得 conditional offer,見迎新資料有接機同 orientation。隔離同膳食未知,如果收到 confirmation,可 ...

多謝資料。
我可以安心地等dse後的成績了

3b 發表於 21-4-12 16:29

多數單程會否好貴?
‹ 上一主題|下一主題