用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶鈴 NPL 點解少人識同鍾意
樓主: SuLuLu
go

顏寶鈴 NPL 點解少人識同鍾意

Kiki_chan 發表於 21-4-9 17:49
應該係因為2020好多較叻的學生考了IB而影響了。所以只比較DSE成績有欠公平。佢地今年IB成績好好的。 ...
NPL得19人考IBDP,仲有大部份可能係中五插入嚟讀
現實係NPL 2020 DSE真係差咗,同歷年最好成績個屆2019一比之下,更加相形見掘。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LeeCC 發表於 21-4-9 18:15
其實交通都係考慮因素,我呢邊新界西的家長,身邊無幾多個會報顏保齡/匯基/羅氏/福建,多數都係考慮西鐵線 ...

我係新界西(emoji)

YmOra 發表於 21-4-9 18:22
請教,見你寫話多數人會揀基崇而不選擇顏保鈴,幫jm問,兩所中學是否差不多嗎?thx.thx

...

我無寫過揀基崇不揀顏保齡wor

我話我認識的家長,多數住新界西,所以唔報顏保齡和九龍東將軍澳的學校,系交通無東涌線西鐵線的學校甘方便咋

LeeCC 發表於 21-4-9 18:34
我無寫過揀基崇不揀顏保齡wor

oicthx.thx

YmOra 發表於 21-4-9 18:05
jm出年揀中學,佢有DD想一心一意的只揀"直資中學",她最後揀剩兩間,兩間都會去試試遞表,但都好想知 ...

我係基崇鐵粉啊!!因為本身有基督教信仰缘故,揀基督教中學係必要第一條件,第二&三條件是學校屬靈氣氛及關愛學生,係呢兩間要二選一,我必定揀基崇,無懸念,不作他選。

但,如果妳想聽我心底話,若不執著基督教學校,若孩子受到壓力谷(聞說多功課、多測驗)、追求好成績,我會揀顏寶鈴。當年孩子考直資,如果唔係學校發生嗰單風化刑事案,顏寶鈴係我其中一間會俾孩子讀嘅無宗教直資中學。後來因為單案,最後我連報名都無報。但,事情已過咗幾年,件事相信已淡了吧

fokfoklife 發表於 21-4-9 15:41
我小朋友兩間都有offer, 但完全無想過交李國寶留位費

唔知點解,李國寶我就係唔想了解多啲,從無想過去佢開放日、簡介會,真係個人喜好,無得解釋

小時了了 發表於 21-4-9 20:12
我係基崇鐵粉啊!!因為本身有基督教信仰缘故,揀基督教中學係必要第一條件,第二&三條件是學校屬靈氣 ...

明白晒真係好中肯,謝謝你的意見。

友人jm未信主,但遍向喜歡"基崇"多DD,而且,jm的孩子唔係好受得"谷",咁!e+的選擇清晰好多了,再次多謝你的意見。thx.thx

小時了了 發表於 21-4-9 20:19
唔知點解,李國寶我就係唔想了解多啲,從無想過去佢開放日、簡介會,真係個人喜好,無得解釋 ...

這種心態我都有,不過,唔係李國寶,而係"林大輝",友人jm有約過我一齊去聽簡介會,我同你一樣,純粹個人喜好唔太想就是唔太想。

小時了了    發表於 21-4-9 20:26

Kiki_chan 發表於 21-4-9 17:49
應該係因為2020好多較叻的學生考了IB而影響了。所以只比較DSE成績有欠公平。佢地今年IB成績好好的。 ...

顏寶鈴2020年只有少數19人考IB
假設IB考生考DSE整體4+為100%
2020年4+仍低於60%(2019: 73.4%)

NPL其實只是中五中六才有IB??

SuLuLu 發表於 21-4-9 20:43
NPL其實只是中五中六才有IB??

NPL係高中才分流考IB

LeeCC 發表於 21-4-9 18:15
其實交通都係考慮因素,我呢邊新界西的家長,身邊無幾多個會報顏保齡/匯基/羅氏/福建,多數都係考慮西鐵線 ...

我呢個新界西人有報滙基東九/SPC差啲想報埋赤堤和港同,反而基祟/英華/李國寶冇報。

我自己係睇適合度多於路程。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-4-9 21:46
我呢個新界西人有報滙基東九/SPC差啲想報埋赤堤和港同,反而基祟/英華/李國寶冇報。

我自己係睇適合度多 ...

我自己系睇路程先,再在可接受路程的學校當中再選校

今天竟然收到NPL的offer。

GraceCheng2009 發表於 21-4-9 22:38
今天竟然收到NPL的offer。

(emoji)一樣,其實仲struggle緊…
但阿女偏向升番上自己聯繫中學(我計過都大機會用聯繫位入番)
因為聯繫中學同NPL嘅DSE成績其實都差唔多,兩間都約1B…

DEL .......

我也是剛剛收到NPL offer, 不過唔會take

其實家長take唔take一間學校的offer,背後有好多考慮因素,例如家長手上有幾多個選擇比較,唔係話唔take果間學校就係間學校唔夠好,或者take左就因為間學校好

自行結果出左之後,SPCC一樣有人抽飛,唔通家長會話間學校唔夠好咩?唔夠好的只係家長的荷包咋,家長同小朋友講,三間最top的學校考得到,即係你有實力,我地就選擇自行的學校,錢留返將來用