用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

none

本人已經選擇好,此貼結束,謝謝大家!

都係一條龍...聖瑪加利+1...鍾意佢係英小,有同事個仔係入面讀,好開心,老師好好,可惜我舊年冇報

網絡問題,send咗兩次...

WONGKACA 發表於 21-4-8 23:38
都係一條龍...聖瑪加利+1...鍾意佢係英小,有同事個仔係入面讀,好開心,老師好好,可惜我舊年冇報 ...

請問英文程度是否很高?

sunwoo1982 發表於 21-4-9 09:20
請問英文程度是否很高?
果個小朋友本身英文底就相當好...所以我估係唔係考的入去,都係英文好好果D小朋友

WONGKACA 發表於 21-4-9 09:35
果個小朋友本身英文底就相當好...所以我估係唔係考的入去,都係英文好好果D小朋友 ...
請問如果想入SMC,其英文要求去咩程度?要係流利英文對話,定係對英文閱讀能力?

培僑中學能力比smc 好
培僑資源好
培僑學校有能力更上一層樓
我會揀培僑

Smc 就算去外國升學
程度都唔夠(聽聞無fact check)

其實問我哋呢D局外人不如問番你個囡囡,佢自己鍾意啦

jennylady 發表於 21-4-9 14:15
培僑資源好

培僑資源好, 活動又多。
申請獎學金都易啲。
你懂的(普通話)

回覆 maxifoxy 的帖子

哈哈~你懂的,你都知,有時本地家長都知道好多野,之前有個家長知道北京話散步叫遛彎兒,哈哈~

jennylady 發表於 21-4-9 14:15
培僑資源好
去外國都唔夠?唔會掛

ho_yan2406 發表於 21-4-11 23:29
去外國都唔夠?唔會掛

我相信SMC的程度去外國完全無問題!

sunwoo1982 發表於 21-4-12 06:52
我相信SMC的程度去外國完全無問題!

在a vs b 帖中, 會見到有些用家會分响自己學校点好(因是佢由己第一身睇會),但有些情况除分享自己學校第一身睇會外,還會給被VS的學校未fact check 的評論.
從相比較两校角度看,這也是該种a vs b的意外finding

ho_yan2406 發表於 21-4-11 23:29
去外國都唔夠?唔會掛

PKC比較多畢業生人去既外國 - 中華人民共和國
相信SMC班學生真係唔多夠料係呢個外國升學

ho_yan2406    發表於 21-4-12 21:07
minichong28    發表於 21-4-12 11:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

呢位家長真係⋯咁講嘢,其實培僑每年淨係7或8個學生可以免試去到內地清華,北大,复旦等六大985名校,遠遠冇到國外升學嘅學生多,我有聽PC小一簡介會呢一點唔會錯,同埋可以去到清北呢一類大學係內地只係萬分之2個內地考生可以考到,差唔多都可以係省級狀元,其實我唔覺得有咩唔好,所以我哋真係唔好揶揄人哋學校可以客觀睇吓自己嘅選擇。

xubin2008 發表於 21-4-12 10:37

呢位家長真係⋯咁講嘢,其實培僑每年淨係7或8個學生可以免試去到內地清華,北大, ...
PKC係成功幫學生銜接到國內大學, 但海外大學呢? 只係同英國小部份既二線大學做個小圈子聯盟攪過IFY而唔攪大路既IAL或IBDP, 所謂何事?
加上上年有PKC家長爆料, 話PKC表面有協助小朋友雙修IAL同DSE, 但其實係老點. 因為PKC校內測考, 多次都安排到同IAL考試撞期但學校又唔配合, 最後~20人報既IAL, 最後只得1個堅持到最後(仲要係因為個學生最後決定drop咗DSE)

呢個協助學生既方式, 真係唔識欣賞

minichong28    發表於 21-4-12 11:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢度答嘅人,分分鐘係waiting
至於果位papa就呢個討論區出晒名

好啦,呢D細節位我真係唔知,我都唔係PKfans,但唔需要咁揶揄人哋學校

回覆 underline 的帖子

我真係唔知果位家長,點解一講到PK好似欠佢錢咁,句句帶骨

xubin2008 發表於 21-4-12 11:06
回覆 underline 的帖子

我真係唔知果位家長,點解一講到PK好似欠佢錢咁,句句帶骨 ...

撇除个人意見評論,內容要点可能可以為

1. pkc中文比smc好,如考国内大学可考慮pkc
2. smc英文較好,如打算考海列大学可考慮smc