用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道,啟基,德雅比較
go

培道,啟基,德雅比較 [複製鏈接]

有呢3間offer,阿女學術一般,有細佬妹跟尾。唔係好知點揀……
   3    0    0    0

berg 發表於 21-4-8 16:01
有呢3間offer,阿女學術一般,有細佬妹跟尾。唔係好知點揀……
先out啟基 ,順序培道,德雅(但我自己其實會先揀德雅其次培道),但你情況應該選培道穩陣啲,至於細佬就唔洗太多考慮。 津校咩揸手?仲試唔試叩門,如果入津校就唔洗煩細佬妹。

titma 發表於 21-4-8 22:18
先out啟基 ,順序培道,德雅(但我自己其實會先揀德雅其次培道),但你情況應該選培道穩陣啲,至於細佬就唔 ...

啟基好唔掂呀?點解培道會較適合,係咪德雅啲嘢深啲呀?

無津校呀,等緊大抽獎

berg 發表於 21-4-8 22:34

無津校呀,等緊大抽獎

德雅程度比培道深,但深水埗校網利女不利仔,培道就九龍城靚校網。

berg 發表於 21-4-8 22:34

無津校呀,等緊大抽獎
培道起碼有間女校中學,安全網大啲。

berg 發表於 21-4-8 16:01

啟基... 幾年前, 我有朋友被個sen同學咬, 流晒血, 仲唔止一次, 學校係大事化小, 小事化無咁態度, 對方家長又唔理。 無奈之下轉校。

回覆 berg 的帖子

啟基、培道學術程度應該差不多,校網不同, 培道中學係女校
德雅係女校, 如果有細佬跟尾好似冇乜著數, 而且學術比較谷,教學亦都傳統D

juneforgbb 發表於 21-4-13 09:53
回覆 berg 的帖子

啟基、培道學術程度應該差不多,校網不同, 培道中學係女校
私校來說, 有沒有細佬妹跟尾是否重要? 因為都要去interview, 係睇面試表現, 有阿哥家姐在讀會加分嗎?

另外, 德雅小係男女校, 德雅中才是女校。

mechanics10 發表於 21-4-13 11:22
私校來說, 有沒有細佬妹跟尾是否重要? 因為都要去interview, 係睇面試表現, 有阿哥家姐在讀會加分嗎?

另外 ...

是的,私校都要面試,但細佬妹會有優先,唔係必然收,但機會一定會其他人大

咁我誤會左了,一直以為德雅小學係女校

回覆樓主:

德雅嚴格來說是女校男生,按比例收仔。阿仔是其畢業生。

Krissi 發表於 21-5-7 15:18
德雅嚴格來說是女校男生,按比例收仔。阿仔是其畢業生。

請問一班收幾個男生?會唔會學術比女仔冇咁好,比較懸殊?

emmywky 發表於 21-5-7 15:26
請問一班收幾個男生?會唔會學術比女仔冇咁好,比較懸殊?

一班約六個,男生不輸女生的,但要用心讀,因德雅課程緊湊,功課、默書有點忙。

回覆樓主:

培道2020年升中派位有每校人數

Band^ 官津+直資
B1 官津 23 (17.83%)
B1 直資 10 (7.75%)
---------------------------------------------------
B1 23+10=33 (25.58%)
B2A-1C 2+8=10 (7.75%)
---------------------------------------------------
B1/近B1 25+18=43 (33.33%)
B2 46+7=53 (41.09%)
NR^^ 22+11=33 (25.58%)
總數: 93+36=129人 (100%)

B1 23+10=33
油真 1 聖家 2 德愛 1 上智 1 九真 2 |
迦密 4 旅港 2 華英 4 黃笏南 2 銀禧 4
直資: HYS 2 | 赤提 1 福建 3 滙基KE 1
顏寶鈴 1 香島 2

B2A-1C 2+8=10
陳兆民 1 瑪神 1
直資: 中基 1 培基 4 李國寶 1
羅氏基金 1 王錦輝 1

B2 46+7=53
陳瑞祺 2 TKPS 4 |
培道 25 (聯中 19.38%) 德蘭 11 |
聖文德 1 五旬節 1 胡兆熾 1 莫慶堯 1
直資: 基崇 2 啟思 2 創知 3

NR^^ 22+11=33
慕德 1 聖三一 4 蔡功譜 3 彭學高 4
扶輪 1 孔仙洲 1 粉嶺陳震夏 1
卜維廉 1 梁省德 1 新亞 2 鄭值之 2
聖母院 1
直資: STCC 6 林大輝 3 匯知 2

總數: 129人

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
^^ 包括B3及部份坊評B2校

升中分配
https://www.ptps.edu.hk/?page_id=1833

2018-2020 派位結果分布
https://www.ptps.edu.hk/wp-content/uploads/2017/08/2018-2020-Place-allocation-v21.jpg

https://www.ptps.edu.hk/wp-content/uploads/2017/08/2018-2020-Place-allocation-v22.jpg

回覆樓主

女仔揀德雅,德雅學術好,8成B1, 深水埗中學又有3間B1女校,女仔上B1唔難

Krissi 發表於 21-5-7 15:44
一班約六個,男生不輸女生的,但要用心讀,因德雅課程緊湊,功課、默書有點忙。
...

多謝解答

想請問小朋友讀德雅小學的媽媽,德雅是否冇咩課外活動參加的?

Krissi 發表於 21-5-7 15:44
...

請問德雅會教深教快很多嗎?happy school 卷幼升上小一會很難適應嗎?謝謝!

請問德雅會教深教快很多嗎?
~英文教快一年, 小一用小二書, 數學快半年, 高小教英數, 量不多, 主要銜接升中.

happy school 卷幼升上小一會很難適應嗎?謝謝!
~不難適應, 但如果幼稚園寫字不多, 要需時指導學習.

Krissi 發表於 21-5-31 20:47
請問德雅會教深教快很多嗎?
~英文教快一年, 小一用小二書, 數學快半年, 高小教英數, 量不多, 主要銜接升中 ...

明白,謝謝您!

德小(我大囡在這裡畢業)培道小學係我細女讀緊!

德小程度係的確深嘅,但長遠上咗中學係舒服好多!英文水平係比較高(讀得辛苦少少,即係谷)

培道小學,係輕鬆好多,我認為係一般正常水平,如果要上band 1中學係要比力及要額外加强補習!
‹ 上一主題|下一主題