用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ........
樓主: butterflyTim
go

........

Chowying 發表於 21-4-8 22:30
其實係邊個想預備讀 係阿媽 定係個細路

將來小學作文,要加一篇為
「父母祈望我的志願」

回覆樓主:

其實樓主子女現在已升中?還是小學?

fatman69 發表於 21-4-9 01:43
將來小學作文,要加一篇為
「父母祈望我的志願」

作文前仔女要問父母應該點寫?

望子成龍,人之常情。我地又何必五十步笑百步。支持樓主,有目標就要早規劃一下。

回覆 拆彈專家 的帖子

同意你既講法,如果醫科咁易讀,就唔會凈是收科科A既學生了

butterflyTim 發表於 21-4-8 14:53
讀physics...M1 M2....如果數學天份只是一般, 可否勤能補拙的? 如果能, 其實選到physics M1 or M2 一起讀,  ...

小學數學可以靠操,嚴格來說我都唔覺得小學D係數學,主要是運算和度量衡。
但physics很難只靠死操拿A*, 要好明D concepts和有D天份。
Bio要讀,很有用
Calculus 要讀,唔識係遺憾(純主觀)
Chem唔洗講一定要
當然以上只是父母意見

Dylanli2017 發表於 21-4-8 17:36
回覆 butterflyTim 的帖子

我睇過一篇醫科生既文章,佢話大學醫科考試,經常半班人唔合格,壓力大,如果本 ...

冇錯,當年我讀中學時,有十幾個同屆同學讀醫科,男女都有,的確有1個讀唔掂轉牙醫。(已經是90年代的事)
也識人中三數學300分滿分,成日298/297, 中四選理科,結果選錯科,中英文強,大學讀返文科(讀翻譯,如魚得水!)女仔選理科,讀唔掂,真係見不少(工作關係,成日見)。
又識2姐妹小學數學呈分成日90幾近滿分,升一間B1B中學,卻變成數學成日不合格或只勉強合格,她們有自知知名,都讀文科。
數學其實要看能力,而不只是死操或背數,有興趣讀理科也不代表讀得好或讀得掂,何況讀醫科。

conniewktang 發表於 21-4-10 08:19

冇錯,當年我讀中學時,有十幾個同屆同學讀醫科,男女 ...

而家要讀醫best 6 38分好基本,即兩科5**,4科5*,呢個分係好多B1b校已是級一了,去到B1c,B2a校根本幾年先一個。

Dylanli2017 發表於 21-4-8 17:36
回覆 butterflyTim 的帖子

我睇過一篇醫科生既文章,佢話大學醫科考試,經常半班人唔合格,壓力大,如果本 ...

認識嘅所謂醫科「讀唔掂」都係讀多三/五年先畢到業,被quit嘅反而未聽過

fatman69 發表於 21-4-10 11:45
而家要讀醫best 6 38分好基本,即兩科5**,4科5*,呢個分係好多B1b校已是級一了,去到B1c,B2a校根本幾年 ...

同意。
但識人考全5**都唔一定讀醫,識有個去中大讀音樂。有時讀醫係滿足父母的夢想多啲。我有個中學同學,當年會考全A,當時暫取入中大醫科,做埋麻醉科醫生,幾年後,他選擇去教會做牧師。他媽媽喜歡他做醫生,他卻自己不喜歡。

fatman69 發表於 21-4-10 11:45
而家要讀醫best 6 38分好基本,即兩科5**,4科5*,呢個分係好多B1b校已是級一了,去到B1c,B2a校根本幾年 ...

所以我覺得樓主 升中都未plan好, 現在就plan 大學讀醫科, 似乎太長遠

conniewktang 發表於 21-4-10 12:25
同意。
但識人考全5**都唔一定讀醫,識有個去中大讀音樂。有時讀醫係滿足父母的夢想多啲。我有個中學同學 ...

好多男仔有色弱,所以不適宜讀醫。

fatman69 發表於 21-4-10 12:34
好多男仔有色弱,所以不適宜讀醫。

我識的人又冇這個問題喎!

kimlam953 發表於 21-4-10 12:22
認識嘅所謂醫科「讀唔掂」都係讀多三/五年先畢到業,被quit嘅反而未聽過
...

我嘅街坊個女就係讀多一年才畢業,其實唔算讀唔掂。佢當年AL Chemistry A,其他都只一般,CCDD咁,都入HKU醫,1990 AL畢業,相對成績差啲,也讀得辛苦啲!但佢又畢到業呀!

Sheep06 發表於 21-4-10 12:34
所以我覺得樓主 升中都未plan好, 現在就plan 大學讀醫科, 似乎太長遠

我就吾會咁早向子女表態要讀乜讀物,佢地同學之間已有不少資訊,自己知喜歡適合與否,心理上要作自我估量。
而未升中就諗住子女將來讀醫,對己對子女都係壓力,相信會有大部份人失望。
DSE果8粒星吾易攞,有時間大家可上網睇下DSE report,38分以上有幾多人,就知難度幾高。

conniewktang 發表於 21-4-10 12:38
我識的人又冇這個問題喎!

你識的人會吾會個個話比你知自己有冇色弱色盲?
我識一個成績好好男仔,都係上課時分不到老師顏色筆的色才知自己色弱。
所以有苦自己知!

fatman69 發表於 21-4-10 12:58

你識的人會吾會個個話比你知自己有冇色弱色盲?

我識果啲都好熟,真係冇這問題,反而唔係讀醫有個人就有這問題。

想入醫科, 孩子自然會識選科

Chemistry 係core, 通時會讀埋Biology

conniewktang 發表於 21-4-10 12:42
我嘅街坊個女就係讀多一年才畢業,其實唔算讀唔掂。佢當年AL Chemistry A,其他都只一般,CCDD咁,都入HKU ...

90代有幾年比較容易入

behappydad 發表於 21-4-10 15:33
90代有幾年比較容易入

其實是1990, exactly 這一年。非97前後。