用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ........
go

........

回覆樓主:

入醫科只要Chem係必選。
當然有些科易讀,有些科難讀,例如有人4core+Phy Chem Bio M2入,有人4core+Chem Econ Geog入,條路不同,終點一樣。
但有否想過是否自視咁高,咁有把握入到?若入不到,條防線要點佈局?
以上兩例子,前者退一步可選物治/職治/工程/醫化/視光等理科。
後者就難入以上各科,除非core好強。
一分耕耘一分收穫,易讀易攞分,難讀易入科。
強如SPCC Phy Chem Bio三星組合係第一位,自己想想吧!

butterflyTim 發表於 21-4-8 13:19
因這板多人D, 想問, 如果想中六後入醫科, 除了主科外, 選修科可否只選Bio, Chem 加地理? 可否不選physics  ...

Bio Chem Geog可以,Chem做胆已經可以讀醫。

DSE係鬥高分,揀科先興趣後能力,同孩子商量吓先。

不過呢3科加埋都好多野背同記,孩子喜愛嗎?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

回覆樓主:

butterflyTim 發表於 21-4-8 13:19
因這板多人D, 想問, 如果想中六後入醫科, 除了主科外, 選修科可否只選Bio, Chem 加地理? 可否不選physics  ...

畀你參考:

17: 47   講選俢科
    24: 58   港大各科收生要求QR code
1:12: 11    醫科Q&A,講無讀Bio影響。

HKU
高中HKDSE選科策略家長講座 Parents Talk on HKDSE Subject Selection
https://youtu.be/xI6mNDwT0BU

咁你有時間就睇哂佢。

butterflyTim 發表於 21-4-8 14:24
孩子本身數學連續三次呈分也是滿分的, 但只是操出來的, 並不是真的對數學好有天份, 所以多點東西記是沒問題 ...
對,小學數學很容易,特別是有些學校出題目也簡單,操練之後取滿分,不代表數學能力強。
不過,如果還未升中,無需太早諗定揀科。中學讀一兩年數學,再決定。

回覆樓主:

升中後完成第一次考試,post 成績表出來比各前輩細嚼再比意見吧。

butterflyTim 發表於 21-4-8 14:19
多謝, 因本人是舊制文科出身的, 只知Geog多野記但又吾系好難記的, 而且生活化, 天氣城市地質和經濟發展也有 ...

如果本身數學好/數感好,其實高中的Phy 及M1M2並非咁難。

唔洗咁快下定論,中二,中三看看理科成績再作決定。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

Hku admission有個YouTube channel最近有幾個選科講座俾初中家長的,其中包括醫科,你search下YouTube
https://youtu.be/xI6mNDwT0BU

butterflyTim 發表於 21-4-8 14:24
孩子本身數學連續三次呈分也是滿分的, 但只是操出來的, 並不是真的對數學好有天份, 所以多點東西記是沒問題 ...
請問中一中二數很操就得,你仔做練習?有冇邊本練習介紹下,感謝

回覆樓主:

回覆 butterflyTim 的帖子

我睇過一篇醫科生既文章,佢話大學醫科考試,經常半班人唔合格,壓力大,如果本身唔是理科強同埋理解能力唔強,讀醫科非常辛苦,仲可能畢唔到業,建議量力而為

Dylanli2017 發表於 21-4-8 17:36

我睇過一篇醫科生既文章,佢話大學醫科考試,經常半班人唔合格,壓力大,如果本 ...

醫學院考試半班唔合格,除咗exceptional case外肯定唔會。
理科唔強理解能力差,大學修邊一科理科都係會好辛苦。
入到醫學科好少人畢唔到業,唔好俾人嚇親。
不過中學都未讀就諗定大學實在太早,幾年後嘅事冇人知。

butterflyTim 發表於 21-4-8 14:53
讀physics...M1 M2....如果數學天份只是一般, 可否勤能補拙的? 如果能, 其實選到physics M1 or M2 一起讀,  ...

而家M1 M2係hit科,要睇數學排名入,因為大學越來越重視呢科。
不要想太多,做好初中成績你先有優先權還科。

Dylanli2017 發表於 21-4-8 17:36

我睇過一篇醫科生既文章,佢話大學醫科考試,經常半班人唔合格,壓力大,如果本 ...

我又唔覺得醫科偏重理科,文科人只要邏輯思維好,可能更勝任。畢竟人唔係機械,需要更多人文因素,純粹理科思維做醫生,不如AI睇症。anyway, 做醫生唔需要好叻,不過要有肯幫人的心

elo1616    發表於 21-4-10 11:30

醫科生一晚要記百幾個專有名詞同位置,藥理又要計數同formula。如果Phy Chem Bio三科無讀是但一科上到去都會讀得比人地辛苦,要有定心理準備。

其實係邊個想預備讀 係阿媽 定係個細路

Chowying 發表於 21-4-8 22:30
其實係邊個想預備讀 係阿媽 定係個細路

將來小學作文,要加一篇為
「父母祈望我的志願」

elo1616    發表於 21-4-10 11:30